1

Temat: błąd w siwz

nie wiem czy dobrze to wytłumacze:
postępwoanie na kredyt
okresliliśmy dwa kryteria oceny ofert : a) marża bankowa; b) prowizja
w opisie przedmiotu zamówienia, umowie, formularzu oferty oraz części: sposób obliczenia ceny wskazaliśmy wykonawcom w jaki sposób maja wyliczać marzę tzn. z uwzględnieniem stawki WIBOR (podaliśmy tylko jak ta stawka ma być wyliczana). no i chccelismy by wyliczono śednią arytemtyczna z 5 dni notowań , ale niestety pomyliłam się i w formularzu oferty wpisałam ze wykionawca wylicza WIBOR na 5 dni notowań - to niwewielka róznica ale róznica
musze to zmienic, bo przez mój bład oferty będą nieważne

czy powinnam to traktowac jako modyfikację siwz czy jako naprawienie błedu zamawiajacego, ale chyba ustawa takiej mozliwosci nie daje?

2

Odp: błąd w siwz

Według mnie jest to dopuszczalna modyfikacja siwz.
Nie zmieniasz kryteriów oceny ofert wskazanych w ogłoszeniu i siwz. Nie zmieniasz też sposobu obliczenia ceny. Moim zdaniem błąd w samym wzorze formularza oferty można poprawić poprzez modyfikacje siwz.

3

modyfikacja - musisz to poprawic bo jak nie poprawisz masz uniewaznienie tak? - no chyba ze ten sposob liczenia preferuje ktoregos z wykonawcow? smile ale chyba tak nie jest?:)

4

Zgadzam się.
Nie wiem jak wyglada Twoja SIWZ, ale zwróć również uwagę na punkt w SIWZ "Sposób obliczania ceny" jeśli występuje, bo może będziesz musiała tam też dokonać zmian.

Pozdrawiam

5

dorota26 napisał/a:

nie wiem czy dobrze to wytłumacze:
postępwoanie na kredyt
okresliliśmy dwa kryteria oceny ofert : a) marża bankowa; b) prowizja
w opisie przedmiotu zamówienia, umowie, formularzu oferty oraz części: sposób obliczenia ceny wskazaliśmy wykonawcom w jaki sposób maja wyliczać marzę tzn. z uwzględnieniem stawki WIBOR (podaliśmy tylko jak ta stawka ma być wyliczana). no i chccelismy by wyliczono śednią arytemtyczna z 5 dni notowań , ale niestety pomyliłam się i w formularzu oferty wpisałam ze wykionawca wylicza WIBOR na 5 dni notowań - to niwewielka róznica ale róznica
musze to zmienic, bo przez mój bład oferty będą nieważne

czy powinnam to traktowac jako modyfikację siwz czy jako naprawienie błedu zamawiajacego, ale chyba ustawa takiej mozliwosci nie daje?

modyfikacje treści SIWZ nie może dotyczyć warunków udziału w postepowaniu oraz kryterium oceny ofert. Sama piszesz, że chodzi o sposób obliczenia ceny. Modyfikuj SIWZ wraz ze wszytkim konsekwencjami ( formularz oferty, SIWZ - opis sposobu obliczenia ceny itd.)

6

dzieki ludziska za pomoc:)