Artur ma rację, problem ten też nie daje mi spokoju. A, ponieważ tylko "krowa nie zmienia zdania", przyznaje, że moja ocena 67.2 była zbyt ogólna.
Sięgnęłam po wiedzę i doszłam do wniosku, że ustawodwca w treści tego artykułu przekazuje nam informację dotyczącą progowej wartości szacunkowej zamówienia od której uzależnony jest obowiązek zawiadamiania Prezesa UZP o wszczęciu postępowania, niezależnie jakiego rodzaju to zamówienie jest (RB lub U lub D).
Przykład:
wszczynam postępowanie na RB z WR o wartości przekraczającej 137 tys. euro lub 211 tys. euro, mam obowiązek zawiadomienia Prezesa, że takie postępowanie wszczęłem.
Nie należy tego artykułu interpretować przez pryzmat użytych pojęć "dostaw i usług", gdyż ustawodawca użył ich celem identyfikacji wartości szacunkowej zamówienia, które nie ma nic wspólnego z zastosowanie dla rodzaju prowadzonego postępowania (RB, U, D).
Przepraszam za ogólnikowe podejście do tematu.
Dyskusja jest konstruktywna i to najważniejsze.
Dodam, że Komentarz pod redakcją p.T.Czajkowskiego wydanie drugie artykuł ten potraktował baaaaaaaardzo po macoszemu, sam chyba nie mogąc sobie poradzić z interpretacją tego co obowiązuje.
pozdrawiam