1

Temat: Informowanie Prezesa UZP --roboty budowlane

Zgodnie z art. 67 ust. 2 pzp informuję Prezesa UZP w terminie 3 dni od dnia wszczęcia postepowania o jego wszczęciu jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty okreslone art. 11 ust. 8 od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń do UE na dostawy i usługi. A co z ROBOTAMI BUDOWLANYMI??????

2

Odp: Informowanie Prezesa UZP --roboty budowlane

tak samo:)

3

to dlaczego w artykule jest mowa tylko o dostawach i usługach i nic o rob.bud?

4

ale o czym mowisz?

5

upssss.... masz racje...

6

bo nie wynika dla mnie z tego art., że powinnam przekazywać taką informację do prezesa UZP jezeli chodzi o rob.bud., a jeżeli mam taki obowiązek tak to od jakiej wartości?

7

art 119 oraz inne dot konkursu reguluja sprawe ogloszen w konkursie... zastanawiam sie czy nagroda w postaci art 67 ust 2 powoduje koniecznosc ponownego oglaszania procedury???? ale nie wiem gdyz nie prowadzilem jeszcze tego SPECYFIKU smile

powodzenia.

8

Art. 67 ust. 2 Pzp nie mówi ani o dostawach, ani o usługach, ani o robotach budowlanych.
Natoniast nakłada obowiązek zawiadomienia Prezesa UZP o wszczęciu postęppowania z wolnej ręki jeśli wartość zamówienia (bez względu czego dotyczy) jest równa lub przekracza .....
Określa również termi przekazania informacji - 3 dni od wszczęcia postępowania. Za wszczęcie postępowania uważa się dzień przesłania wykonawcy zaproszenia do negocjacji.
Powodzenia.

9

przeczytaj uwazniej artur - jest taki zapis. ...niestety.

10

Wybacz lolilap.
Chyba pomyliły Ci się art. 67 ust. 2 Pzp z art. 67 ust 1. pkt. 2, który mówi rzeczywiście o nagrodzie w konkursie.
Natomiast art. 67 ust. 2 określa kidy zawiadamiamy Prezesa o wszczęciu postępowania z wolnej ręki. Na dzień dzisiejsz zawiadomienie jest obligatoryjne, jeśli wartość zamówienia jest równa lub przekracza 137 000 euro lub 211 000 euro lub 422 000 euro, w zależności od statusu zamawiającego.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

11

Artur napisał/a:

Wybacz lolilap.
Chyba pomyliły Ci się art. 67 ust. 2 Pzp z art. 67 ust 1. pkt. 2, który mówi rzeczywiście o nagrodzie w konkursie.
Natomiast art. 67 ust. 2 określa kidy zawiadamiamy Prezesa o wszczęciu postępowania z wolnej ręki. Na dzień dzisiejsz zawiadomienie jest obligatoryjne, jeśli wartość zamówienia jest równa lub przekracza 137 000 euro lub 211 000 euro lub 422 000 euro, w zależności od statusu zamawiającego.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

a, co z awartością 5 278 000 euro?

a, tak poważnie - nie ma obowiązku zawiadamiania Prezesa jeżeli wszczynamy postepowanie z WR w zakresie RB przekraczających magiczną, unijna wartość. Tak wynika z przepisu art. 67 ust. 2

12

artur nie doczytales chyba ponownie smile "....ogłoszeń o zamówieniach na dostawy lub usługi, zamawiający..."

nora: czy jestes pewna ze nie ma takiego obowiazku? prawde mowiac nie ma takiego zapisu ale czy z innych par nie wynika nic dodatkowo? pytam informacyjnie choc rzeczywiscie nie ma zapisu o robotach w "67"

13

lolilap napisał/a:

nora: czy jestes pewna ze nie ma takiego obowiazku? prawde mowiac nie ma takiego zapisu ale czy z innych par nie wynika nic dodatkowo? pytam informacyjnie choc rzeczywiscie nie ma zapisu o robotach w "67"

Nie ma dyspozycji, nie zawiadamiasz. wink

14

Dyspozycja w art. 67 ust. 2 nie dotyczy ani dostaw ani usług lecz wszystkich zamówień:
"Jeśli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty ......."
a nie "Jeśli wartość zamówienia na usługi lub dostawy przekracza kwoty........"
Natomiast wielkość tych kwot została określona przez odesłanie do rozporządzenia (art. 11 ust 8) Dlatego dla wszystkich zamówień udzielanych z wolnej ręki wymagane jest zgłoszenie do Prezesa, a obowiązek ten jest uzależniony od wartości zamówienia, a nie od rodzaju. Obowiązek ten będzie też wynikał ze statusu zamawiającego (patrz rozporządzenie i kwoty progowe dla zamawiających).
Niby dlaczego roboty budowlane miały by być zwolnione?
W dodatku przed nowelizacją ten obowiązek również istniał, a na dokładkę wymagana była decyzja Prezesa. Zobacz jak tam jest to uregulowane. Łatwiej to zrozumieć, bo jest mowa konkretnie o 60 000 euro i wszystko jest jasne, a widzę, że takie odesłanie nastacza problemów.
Przepis należy czytać wprost zwracając uwagę na przecinki.
W rozporządzeniu kwoty progowe dla dostaw i usług są takie same, a dla robót budowlanych znaczenie wyższa, dlatego odesłanie mówi o kwotach dla dostaw i usług pomijając roboty budowlane, gdyż obowiązek przekazania zawiadomienia Prezesowi powstaje gdy wartość tych robót jest równa lub przekracza   137 000 euro lub 211 000 euro lub 422 000 euro, w zależności od statusu zamawiającego.
Przeczytaj Kasiu dokładnie art. 67 ust. 2.
Powodzenia.

15

być może Arturek ma rację hmm... kto to wie.

Ja pozwolę sobie zachować swoje odrębne stanowisko.

16

Artur napisał/a:

W rozporządzeniu kwoty progowe dla dostaw i usług są takie same, a dla robót budowlanych znaczenie wyższa, dlatego odesłanie mówi o kwotach dla dostaw i usług pomijając roboty budowlane, gdyż obowiązek przekazania zawiadomienia Prezesowi powstaje gdy wartość tych robót jest równa lub przekracza   137 000 euro lub 211 000 euro lub 422 000 euro, w zależności od statusu zamawiającego.
Przeczytaj Kasiu dokładnie art. 67 ust. 2.
Powodzenia.

nie mam teraz czasu ale prosze podaj mi nr art dot progow budowlanych .... nikt nie jest nieomylny wiec sprawdze i ten watek smile

17

ROZPORZĄDZENIE PREZESA RM z dnia 19 maja 2006 r.w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich (Dz. U. Nr 87 poz. 604)
Na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1. Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich ogłoszenia dotyczące zamówień przekazuje się, jeżeli wartość zamówień:
1) udzielanych przez zamawiających z sektora finansów publicznych, w rozumieniu przepisów o finansach publicznych, z wyłączeniem państwowych szkół wyższych, jednostek badawczo-rozwojowych, państwowych instytucji kultury oraz podsektora samorządowego, a także udzielanych przez zamawiających będących innymi państwowymi jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej, jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty:
a)    137.000 euro - dla dostaw lub usług,
b)    5.278.000 euro - dla robót budowlanych;
2) udzielanych przez zamawiających innych niż określeni w pkt 1, z wyjątkiem zamówień, o których mowa w pkt 3, jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty:
a)    211.000 euro - dla dostaw lub usług,
b)    5.278.000 euro - dla robót budowlanych;
3) sektorowych jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty:
a)    422.000 euro - dla dostaw lub usług,
b)    5.278.000 euro - dla robót budowlanych.

Oto treść.

18

Jeszcze jedno. Obowiązek przesyłania zawiadomień nie dotyczy tylko WR, ale również NZO (art. 55 ust. 2 Pzp), DK (art. 60b ust. 2 Pzp), NBO (art. 62 ust. 2 Pzp). Właśnie w przypadku NBO i WR ustawa w ten sam sposób określa warość zamówienia od której istnieje obowiązek przesłania zawiadomienia o wszczęciu, obniżając jednocześnie próg wartości powodujący obowiązek do kwot od których uzależnione jest przesłanie ogłoszenia do Dz. U. UE, traktując wszystkie zamówienia jednakowo. NZO i DK to tryby bardziej jawne i konkurencyjne dlatego próg jest wysoki dla dostaw i usług oraz dla robót budowlanych. NBO i WR to tryby mniej konkurencyjne lub nawet bezkonkurencyjne dlatego próg niższy i równy dla każdego rodzaju zamówienia
W art. 62 ust 2 i art. 67 ust. 2 Pzp zwróć uwagę na zapis "Jeśli wartość zamówienia przekracza kwoty określone ..." i tu następuje określenie jakie kwoty, poprzez wskazanie gdzie należy ich szukać, a nie dla jakich zamówień.
Jeśli obowiązek przesłania zawiadomienia dotyczy trybów NZO i DK (konkurencyjnych) i to bez względu na rodzaj, to dlaczego pominięto by roboty budowlane w trybie NBO i WR skoro są to tryby najmniej konkurencyjne, obniżając jednocześnie próg wartości zamówienia dla dostaw i usług z 20 mln euro aż do 211 tyś.?

Zobacz uregulowania przed nowelą z kwietnia 2006 r. dla NZO (art.55 ust.2), NBO (art. 62 ust. 3), WR (art. 67 ust. 2), tekst ustawy z przed noweli zapewne jeszcze masz.
W noweli zrezygnowano z decyzji na rzecz zawiadomień, ale zasada została.

Pozdrawiam

19

Artur ma rację, problem ten też nie daje mi spokoju. A, ponieważ tylko "krowa nie zmienia zdania", przyznaje, że moja ocena 67.2 była zbyt ogólna.

Sięgnęłam po wiedzę i doszłam do wniosku, że ustawodwca w treści tego artykułu przekazuje nam informację dotyczącą progowej wartości szacunkowej zamówienia od której uzależnony jest obowiązek zawiadamiania Prezesa UZP o wszczęciu postępowania, niezależnie jakiego rodzaju to zamówienie jest (RB lub U lub D).

Przykład:
wszczynam postępowanie na RB z WR o wartości przekraczającej 137 tys. euro lub 211 tys. euro, mam obowiązek zawiadomienia Prezesa, że takie postępowanie wszczęłem.

Nie należy tego artykułu interpretować przez pryzmat użytych pojęć "dostaw i usług", gdyż ustawodawca użył ich celem identyfikacji wartości szacunkowej zamówienia, które nie ma nic wspólnego z zastosowanie dla rodzaju prowadzonego postępowania (RB, U, D).

Przepraszam za ogólnikowe podejście do tematu.
Dyskusja jest konstruktywna i to najważniejsze.
Dodam, że Komentarz pod redakcją p.T.Czajkowskiego wydanie drugie artykuł ten potraktował baaaaaaaardzo po macoszemu, sam chyba nie mogąc sobie poradzić z interpretacją tego co obowiązuje.

pozdrawiam

20

Artur napisał/a:

Zobacz uregulowania przed nowelą z kwietnia 2006 r. dla NZO (art.55 ust.2), NBO (art. 62 ust. 3), WR (art. 67 ust. 2), tekst ustawy z przed noweli zapewne jeszcze masz.
W noweli zrezygnowano z decyzji na rzecz zawiadomień, ale zasada została.

Pozdrawiam

tak dziekuje za rzeczowe info.  przyznasz jednak iz nie stosujac czesto takiej procedury i bez GLEBOKIEGO wdrozenia sie w tezapisy ciezko jest jednoznacznie okreslic takowa droge postepowania.
wydaje sie oczywistym wyslanie ogloszenia o wszczeciu nawet przy robotach i uwazam iz zapis w ustawie wprowadzil juz niejedna osobe w blad!

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za zaangazowanie. smile

21

zdecydowanie Lolilap masz rację "uważam iż zapis w ustawie wprowadzil już niejedną osobę w błąd! " łącznie z Panem Prezesem.

Ale, podyskutować było warto.
Zostaliśmy niejako zmuszeni do wnikliwego zapozanania się z treścią art. 67.2, a to dzięki Kasiwzp.:)

22

Zawsze warto jest podyskutować z osobami znającymi temat, a tym bardziej, że Pzp roi się od pułapek, które czyhają przede wszystkim na zamawiajacego, a orzecznictwo jest pełne niespodzianek. Dlatego wymiana doswiadczeń i poglądów moze uratować nas od błędów, których potem nie można naprawić.

Pozdrawiam.

23

Witam,
Oczywiście nie daje mi spokoju ww. przepis. W  wytycznych UZP o stosowaniu zamówienia z wolnej ręki , brak jest odniesienia do dyspozycji art. 67 ust. 2 . Nie ma również żadnych komentarzy do tego przepisu , brak jest piśmiennictwa. Szczerze to nie jestem pewna czy do wyceny robót budowlanych należałoby stosować progi przewidziane dla usług i dostaw. Treść rozporządzenia wydanego w wykonaniu art. 11 ust. 8 byłaby więc  nieprzydatna w zakresie okreslenia wartości robót budowlanych. Art. 67 ust. 1 posługuje się pojęciem usług, dostaw, robót budowlanych. Przepis art. 67 ust.2 wskazuje jedynie na usługi oraz dostawy. Jest dla mnie raczej dziwnym fakt, iż zamawiający nie ma obowiązku zawiadamiania Prezesa UZP w przypadku zamówienia na roboty budowlane. Ale najczesciej spotykałam się z takimi wlaśnie opiniami a także ze wskazaniem na kwotę  5.278.000 euro.........

24

kasiawzp napisał/a:

Witam,
Oczywiście nie daje mi spokoju ww. przepis. W  wytycznych UZP o stosowaniu zamówienia z wolnej ręki , brak jest odniesienia do dyspozycji art. 67 ust. 2 . Nie ma również żadnych komentarzy do tego przepisu , brak jest piśmiennictwa. Szczerze to nie jestem pewna czy do wyceny robót budowlanych należałoby stosować progi przewidziane dla usług i dostaw. Treść rozporządzenia wydanego w wykonaniu art. 11 ust. 8 byłaby więc  nieprzydatna w zakresie okreslenia wartości robót budowlanych. Art. 67 ust. 1 posługuje się pojęciem usług, dostaw, robót budowlanych. Przepis art. 67 ust.2 wskazuje jedynie na usługi oraz dostawy. Jest dla mnie raczej dziwnym fakt, iż zamawiający nie ma obowiązku zawiadamiania Prezesa UZP w przypadku zamówienia na roboty budowlane. Ale najczesciej spotykałam się z takimi wlaśnie opiniami a także ze wskazaniem na kwotę  5.278.000 euro.........

Kasiu, jesteś w punkcie wyjściowym, a to już zostało wyjaśnione, sprawdzone i przedyskutowane. Osobiście sięgnęłam też po wiedzę do moich znakomitych kolegów, koleżanek - specjalistów od Pzp. Oto, owoc tych dyskusji, wyżej przytaczany:

"Sięgnęłam po wiedzę i doszłam do wniosku, że ustawodwca w treści tego artykułu przekazuje nam informację dotyczącą progowej wartości szacunkowej zamówienia od której uzależnony jest obowiązek zawiadamiania Prezesa UZP o wszczęciu postępowania, niezależnie jakiego rodzaju to zamówienie jest (RB lub U lub D)."

Nora

25

Nie byłoby tych moich wątpliwości :-), gdybym również nie rozmawiała ze specjalistami od pzp.Poprosiłam również o opinię prawną.. i sama nie wiem co myśleć !!!!!! W opinii prawnika pada wniosek,,że zamawiający nie ma obowiązku zawiadamiania Prezesa UZP w przypadku zamówienia na roboty budowlane. Chociaz po rozmowie z prawnikiem, ten przyznał, iż uważa że nie taka była intencja ustawodawcy, ale do takiego wniosku prowadzi ww. przepis... :-( ......   ,, ciekawe jaka byłaby wykładnia UZP w tej kwestii :-)