1

Temat: proszę o pomoc w zorganizowaniu konkursu

do tej pory zajmowałam się tylko pn teraz mamy zorganizować konkurs na koncepcje architektoniczną krytej pływalni. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać , gdzie szukać dobrych praktycznych porad. Może ktoś z Was wie?

2

Odp: proszę o pomoc w zorganizowaniu konkursu

porady to art. 110- 127 ustawy, a praktyka to PN lub PO na projektowanie z uwzględnieniem w kryterium oceny ofert: ocena koncepcji - ....% i wtedy jest obowiązek załączenia koncepcji do oferty. smile

3

dziękuję

4

anetka napisał/a:

dziękuję

Anetko, możesz także trochę poczekać, a wtedy koncepcję kupisz poza ustawą, chyba że już dzisiaj możesz ją dostać za mniej niż 26 322,00 netto (ja wiem, że mozna kupic koncepcję za taką i mniejszą kasę na Twoje zadanie)

5

tak naprawde to dowiedziałam się że ktoś z kims już wstępnie rozmawiał i ta firma przedstawiła już swoją wizję powiedziała że zrobi projekt za tyle i tyle ( kwota zbliżona do tej o której mówisz) a ja mam to teraz ciągnąć dalej słysząc" to ma być zgodne z ustawą wię ogłaszamy konkurs ". powiedz co mam zrobić

6

Jeśli kwota netto koncepcji jest poniżej 6000 euro to jej zakup bez procedur Pzp jest zgodny z przepisami Pzp (art. 4 pkt. 8).
Przeprowadzanie konkursu dla samej idei, a w dodatku kiedy "ktoś z kimś rozmawiał" niczemu nie służy, a rodzi obawy, że ten "kimś" może nie wygrać. I co wowczas?
Poza tym dokumentacja z konkursu to pożywka dla kontrolujących. Więc po co?

7

bo to podobno "ładnie brzmi" , ale dzięki będę się starać im to wypersfadować , a ta "pożywka dla kontrolujacych" naprawde ładnie brzmi... pozdrawiam

8

Motywując rezygnację z konkursu wspomnij również, że z procedury już nie da się wycofać, a jeśli będą na siłe chcieli wybrać tego "ktoś" to może dojść do złamania przepisów Pzp i pasztet gotowy, kontrola nawet za 3 lata to może wyłapać.
Ponadto czas. Bez procedury za kilka dni masz koncepję i możesz kontynuować zadanie, a tak to przynajmniej 15 lub nawet 30 dni w plecy jeśli nie więcej (napisać regulamin konkursu, ewentualne zapytania lub protesty). Bo nie wiem czy na podst. art. 4a Pzp może dojść do skrucenia terminu, gdyż konkurs rządzi się własnymi przepisami np. art. 119 Pzp.
A tak rach, ciach i problem z głowy. Przecież wartość nawet nie zbliża się do kwoty progu 6000 euro wszystko jest legalne i proste.

Powodzenia

9

co racja, to racja... Arturze. Anetko, użyj swojego wdzieku, podprzyj mocną argumentacją Artura i szef Ci jeszcze podziękuje. A, może złóż mu to na piśmie, krok po kroku, ile zachodu, roboty, komisja konkursowa, osoby wchodzące w skład, terminy i dla porównania art. 4 pkt. 8. Proste, jak "konstrukcja cepa" mówiąc kolokwialnie ustami p. Gilowskiej.:)

10

niestety szef uparł się przy konkursie, więc żadne argumenty -nawet ewentualne kontrole nie zmieniły jego decyzji.przewodniczacego będziemy mieć z SARP, więc może jakoś to będzie, ai ja się czegoś nauczę..... pozdrawiam

11

powodzenia i podziel się wieściami na forum;)

12

Nie cierpię kombinatorów, a tym bardziej upartych i twardogłowych, bo to niebezpieczna mieszanka.
Powodzenia