1

Temat: fragmenet oferty podpis elektroniczny

chcemy zlożyć oferte w postępowaniu i jednym z załączników ma być przedstawiona wersja graficzna projektu w formacie jpeg...czy należy ją podpisać bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu? może niepotrzebnie drążę temat, bo oferta w całości ma być złożona pisemnie... co o tym myślicie??

2

Odp: fragmenet oferty podpis elektroniczny

naprawdę nikt nie ma pomysłu?

3

Ja mam: niekoniecznie, zachowajmy zdrowy rozsądek.
Jest to tylko załącznik, a załączników do głównego dokumentu na ogół nie podpisuje się (przykład: dokumentacja techniczna stanowiąca załącznik do umowy). 

Kapitalne znaczenie ma zawsze pogląd konkretnego zamawiającego i dla spokoju z nim należałoby uzgodnić.

4

dzięki hubal, tylko problem w tym, że to nie Zamawiający stanowi "problem", tylko inni wykonawcy, którzy potem będa grzebali w takiej ofercie a nigdzie nie moge wyczytac , co na to ustawa sad(

5

Antypka napisał/a:

nie Zamawiający stanowi "problem", tylko inni wykonawcy

Tym nie należy się za mocno przejmować.

Przy okazji przyszedł nowy pomysł: jednocześnie załączyć wersję papierową (wydruk), choćby mniej czytelną, pomniejszoną, czy nie do końca kompletną.

6

a może dwie płytki , jedną podpisaną bezpiecznym podpisem, drugą nie ?

7

Ale przecież ?oferta w całości ma być złożona pisemnie...? więc może niepotrzebnie drążymy temat.
2 płytki też mogą być.
Nie sądzę jednak by zamawiającemu zależało na takim podpisie, nawet nie jest pewne czy ma stosowną technologię.

8

wersja pisemna plus CD bez podpisu...

9

mam niby odpowiedź na zadane pytanie, tyle, że juz po czasie, ale może komuś sie przyda....ponoc należy taki załącznik podpisać elektronicznie bezpiecznym podpisem.... i nie zastanawiać się nad tym, czy Zamawiający będzie ją potrafił odczytać, tzn. czy ma stosowna technologie, czy nie ...