1

Temat: usługi drukowania

czy usługi drukowania należy traktować jako jedno zamówienie? czy drukowanie gazet, druk folderów promocyjnych, druk plakatów, druk terminarzy należy trakować jako osobne zamówienia. w CPV każda z ww. usług ma swój kod. Każde zamówienie z osobna nie przekracza 6000 Euro. czy można, w przypadku osobnego potraktowania każdego zadania, zarzucić zamawiającemu dzielenie zamówienia w celu uniknięcia stosowania ustawy.?

2

Odp: usługi drukowania

witam.

szkoda, że nikt nie może mi poradzić w sprawie tych usług. wiem, że nie ma obowiązku udzielania odpowiedzi ale może ktoś jeszcze raz przemyśli mój problem i podzieli się swoją wiedzą.

pozdrawiam i z góry dzięki

3

szad napisał/a:

czy usługi drukowania należy traktować jako jedno zamówienie? czy drukowanie gazet, druk folderów promocyjnych, druk plakatów, druk terminarzy należy trakować jako osobne zamówienia. w CPV każda z ww. usług ma swój kod. Każde zamówienie z osobna nie przekracza 6000 Euro. czy można, w przypadku osobnego potraktowania każdego zadania, zarzucić zamawiającemu dzielenie zamówienia w celu uniknięcia stosowania ustawy.?

nie zawsze jest czas wink

1. Szacowanie wartości zamówienia nie ma nic wspólnego z kodem CPV. W Twoim jednak przypadku jest on chyba zbawienny. Każdą uslugę, szacując, kwalifikujesz co do celu, jakiemu ma slużyć dane drukowanie. Czemu innemu służy druk terminarzy (kalendarzy) czemu innemu plakaty (reklama, informacja), a czemu innemu drukowanie gazet. Więc co do celu jakiemu ma służyć realizacja zamówienia jak i nawet opisu przedmiotu zamówienia, które każde kwalifikujesz w innym kodzie CPV. Jest to więc innym przedmiot zamówienia. Jak jest inny, to inna wartośc zamówienia dla każdego z nich.

4

Sprtawa jest nieco skomplikowana. Przed nowelą było proste. Inny kod CPV dla dostaw lub usług inne zamówienie. Łatwo było się wybronić, że były to usługi powtarzające się okresowo.
Nowela zmieniła zapis art. 34 Pzp i o ile zamówienia nie będą występować bezpośrednio po sobie, w niewielkim odstępie czasu to, jak radziła Ci nora możesz potraktować je oddzielnie, ale może grupując: Gazeta, plakaty i foldery, terminarze i kalendarze.

Powodzenia