1

Temat: nazwy,znaki towarowe, producenci

Mam takie oto pytanie.

Szykuję powoli przetarg na dostawę art. elektrycznych, teletechnicznych i odgromowych.

Dostałem formularz cenowy/zapotrzebowanie, w którym są w niektórych pozycjach podane znaki towarowe, czasem producenci . Jak się dowiedziałem wszystko to jest zawarte w projekcie, dokumentacji projektowej.

Co począć sad. Wpisać "lub równoważne"? Ale kto wie co dostaniemy..... a projekt mówi o konkretnych produktach

2

Odp: nazwy,znaki towarowe, producenci

Jeśli zostawisz nazwy to zaraz jakiś wykonawca się przyczepi. A przynajmniej ja bym się przyczepił.
Ja bym proponował zapisać lub równoważne i co najważniejsze podaj warunki równoważności. Jako warunki równoważności podaj parametry urządzeń które są w projekcie.
Wykonawcy będą musieli zaproponować to co jest w projekcie lub coś lepszego więc będziesz zawsze mógł to obronić

3

Dokładnie jak wyżej, podaj równoważność. lecz opisz co pod tym pojęciem rozumiecie.

4

Najlepiej zażądać naprawienia projektu - niech projektanci nauczą się właściwego opisywania przedmiotu zamówienia.

Jednocześnie: czyż nie prościej zlecić całą robotę niż zakupy materiałów? (to oczywiście nie rozwiązuje problemu opisania przedmiotu zamówienia).