1

Temat: Negocjacje

Czy zawsze muszę sporządzić protokół z negocjacji w przypadku udzielenia zamówienia z wolnej ręki?
Wysłałem zaproszenie do negocjacji, w którym zwracam się z prośbą o przedłożenie wzoru umowy.
Dodam, że Wykonawca jest monopolistą w zakresie zamawianej usługi.
Wyonawca przesyła wzór umowy, którą my w pełni akceptujemy i podpisujemy.

Czy w związku z tym jest jakiś sens tworzenia protokołu z negocjiacji???

2

Odp: Negocjacje

Protokół jak i negocjacje być musi.

3

Tak tylko powiedz mi szczerze co można wynegocjować z firmą "monopolistą"

4

Niestety nie wiele, zdaję sobie z tego sprawę, ale cóż, taki wymóg.

5

Marcelu ale powiedz mi z czego taki wymóg wynika.
Bo w ustawie PZP nigdzie nie znalałem przepisu, który nakazuje zakończenie negocjacji sporządzeniem protokołu z negocjaji.
Uważam, że za taki dokument można uznać każde zgodne oświdczenie woli Zamawiającego i Wykonawcy.
Prosta konkluzja:
Wysyłam zaproszenie do negocjcji z wnioskiem o sporządzenie wzoru umowy, ( w zaproszeniu podaję oczywiście istotne elementy, które ma zawierać przedmiotowa umowa), Wykonawca przesyła wzór umowy, który Zamawiający w całości akceptuje i zawiera ją na warunkach okreśłonych przez Wykonawcę. Czy w takiej sytuacji sam fakt akceptacji umowy i warunków w niej określonych (z wyrażoną akceptacjią "naszego" radcy pr.) nie jest "końcowym efektem negocji" czyli quasi protokołem z negocji zwieńczonych zawarciem umowy???

6

Tryb zamówienia z wolnej ręki nie jest trybem przetargowym, a odrębnym. Polega on na prowadzeniu negocjacji z wybranym wykonawcą. Negocjacje są koniecznym elementem tego trybu; bez ich przeprowadzenia trudno mówić o procedurze z wolnej ręki.
Przedmiotem negocjacji są warunki świadczenia usługi, w tym istotne (takie jak cena) oraz nieistotne postanowienia umowy. One wszystkie są, tj. mogą być, przedmiotem negocjacji. z
Konsekwencją wymogu, by przeprowadzić negocjacje, z uwagi na zasadę pisemności postępowania, jest konieczność udokumentowania faktu przeprowadzenia negocjacji.

7

A może ktoś jeszcze ma jakieś uwagi??

8

and1 napisał/a:

Wysyłam zaproszenie do negocjcji z wnioskiem o sporządzenie wzoru umowy, ( w zaproszeniu podaję oczywiście istotne elementy, które ma zawierać przedmiotowa umowa), Wykonawca przesyła wzór umowy, który Zamawiający w całości akceptuje i zawiera ją na warunkach okreśłonych przez Wykonawcę.

Spisz protokół z tych czynności i po sprawie. Negocjacje zostały przeprowadzone w trybie "korespondencyjnym", tak też można.

9

Lecz protokół być musi, poza tym nie wiem w czym problem z tym napisaniem protokołu.

10 (edytowany przez Marta 2012-11-12 10:53:30)

a czy komisje przetargowa trzeba powolywac??

11

Ustawa nie gryzie - art. 19.