Temat: termin w ogłoszeniu
pożądany jaki to termin?i gdzie można poczytać oprócz komentarz J.Pieróg
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Ogłoszenia → termin w ogłoszeniu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pożądany :rolleyes...dobre określenie. Nie wiem, o jaki termin Tobie chodzi, ale poczytaj w Prawie zamówień publicznych Komentarz wydanie drugie pod redakcją T. Czajkowskiego, UZP Wwa 2006 r
W komentarzu może i bedzie taki zwrot bo w ustawie nie ma
O ile dobrze myślę określeniem "porządany" został określony termin reazlizacji zamówienia z podaniem konkretnej daty.
Jeśli tak, to jest to termin realizacji zamówienia najdogodniejszy dla zamawiającego, lecze nie bezwzględny, niezbędny. Zamawiający zakłada, że jeśli procedura udzielenia zamówienia przebiegnie sprawnie i bez problemów (protesty, odwołania) to zamawiający będzie wymagał realizacji zamówienia w tym terminie. Jeśli natomiast procedura się przedłuży to z uwagi na czas niezbędny dla realizacji zamówienia np. z przyczyn technologicznych, to termin realizac zostanie odpowiednio, proporcjonalnie wydłużony, nowa data realizacji zamówienia.
Pozdrawiam
Zamawiający niekiedy tak właśnie określają termin realizacji zamówienia, gdy określają datą bardzo krótki terminy realizacji i jednocześnie zdają sobie sprawę, że na realizację potrzebny jest pewien niezbędny czas, którego np. przy robotach budowlanych, nie można skrócić np. z przyczyn technologicznych.
Nie wiem dlaczego wprowadzją taki zapis skoro można termin realizacji określić w dniach np. 30 dni o dnia podpisania umowy, przekazania placu budowu itp.
Pozdrawiam
miało być dla słowa "pożądany", a wyszło :rolleyes..., dla Artura jest to "porządany";), jakby nie czytać znaczenie jest różnorakie, bo pożądać nie zawsze znaczy pożądam:P.
W rozważanym kontekście, ad vocen stanowiska Artura dodam, że nie ma zastosowania mozliwość przedłużenia terminu w sytuacji, gdy stanowił jeden z elementów kryterium wyboru ofert. Termin realizacji jest ciężko wówczas przesunąć o jakiś niezbędny okres. Są sytuacje wyjątkowe, ale nie to stanowiło problem pytającego Grzegorza.
W komentarzu może i bedzie taki zwrot bo w ustawie nie ma
Marko, a czym jest akt wykonawczy do ustawy - rozporządzenie PRM w sprawie wzoru ogłoszeń przekazywanych Prezesowi UZP,
z określonymi w nim załącznikami - druk ZP-300,
sekcja II.3 w tym wzorze;)??
czy się mylę, to nie ustawa
akt wykonawczy do ustawy nie jest ustawą
Marko, masz rację, to co jest rozporządzeniem, nie jest ustawą, bo ustawa to ustawa.
Miałam tylko na uwadze fakt, że Grzegorz użył pojęcia "pożądany" w kontekście jednego z publikowanych komentarzy, odesłałam go innego.
Pozostaje więc bez wątpienia, że przywołane przez niego pojęcie ma natomiast ścisly związek z ustawą Pzp i obowiązującymi aktami wykonawczymi.:)
pozdrawiam
nora
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Ogłoszenia → termin w ogłoszeniu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc