1

Temat: ENERGIA

czy opracowując SIWZ na sprzedaż (tylko obrót bez przesyłu) energii elektrycznej mogę zażaać od wykonawcy oświadczenia o posiadaniu podpisanej umowy dystrybucyjnej z przedsiębiorstwem przesyłowym przy czym określając jego nazwę (późnej chcę zawrzeć umowę na przesyły z wolnej ręki z tym przedsiębiorstwem)?
Czy nie będzie to naruszenie zasady konkurencji???

2

Odp: ENERGIA

Osobiście raczej bym nie wstawiał takiego zapisu, poza tym chyba sprzedaż wraz z przesyłem kompleksowo jest lepszym rozwiązaniem.

3

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły???

4

MARCEL ale na terenie Zamawiającego właśnie podmiot świadczy tylko przesył.
to jak ty byś zapisał???
dostawa kompleksowa nie wchodzi w rachubę

5

Jeżeli faktycznie macie z tym problem, to zakup w trybie PN, a przesył WR.

6

No wiesz to nie jest problem, bo już podjeliśmy decyzję o sposobie zapewnienia naszym obiektom energii:)
istotą pytania jest możliwość okreśłenia nazwy operatora syst. przesyłowego w SIWZ i nad tym się zastanaiwam, ale skoro mam WR na przesył czyli tylko jeden wykonawca to czemu by nie wpisać w siwz na sprzedaż np. w formularzu ofertowym taki oto zapis:
Oświadczam, że posiadam Generalną Umowę Dystrybucyjną z firmą XYZ na świdczenie usług przesyłu.
Co o tym sądzicie???

7

???sorry ale temat trochę pilny:)

8

???

9

Wyciąg z zapisu w mojej SIWZ w pkt. Opis przedmiotu zamówienia:
"Przedmiotem zamówienia jest dostawa energii elektrycznej na potrzeby oświetlenia ulicznego usytuowanego w granicach administracyjnych Gminy.
Dostawa będzie się odbywała na podstawie odrębnej umowy sprzedażowej z  Wykonawcą.
Usługi dystrybucyjne będą świadczone na podstawie odrębnej umowy zawartej z Vattenfall Distribution Poland S.A."

10

w przypadku jak na danym terenie jest tylko jeden wykonawca przesyłający prąd, to robienie postępowania kompleksowego chyba nie ma sensu, bo wykonawcy, którzy dostarczają prąd chcąc wziąć udział w przetargu musieliby mieć już podpisaną umowę na przesył z tym jedynym operatorem.

myślę, że jak na danym terenie jest tylko jeden co może przesłać prąd, to wpisanie jego nazwy w SIWZ nie ogranicza konkurencji, przecież nikt inny poza nim nie prześle tego prądu.

pytanie z innej beczki? jak ma zawartą umowę na dostawę i przesył prąd na czas nieoznaczony (umowa zawarta w 2000r.) to muszę ją wypowiedzieć i rozpisać przetarg?

pozdrawiam

szad

11

może coś takiego:
-do oferty:
Promesę OSD lub oświadczenie, iż w dniu zawarcia umowy z Zamawiającym Wykonawca posiadać będzie umowę z Operatorem Systemu Dystrybucyjnego umożliwiającą sprzedaż energii elektrycznej za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej OSD do obiektów Zamawiającego.

12

szad napisał/a:

pytanie z innej beczki? jak ma zawartą umowę na dostawę i przesył prąd na czas nieoznaczony (umowa zawarta w 2000r.) to muszę ją wypowiedzieć i rozpisać przetarg?

pozdrawiam

szad

Pojawiają się takie wątpliwości, ale uważam, że co do zasady umowy zawiarane powinny byc w granicach roku budżetowego, więc unikam umów długoteminowych, a jeszcze bardziej tych na czas nieoznaczony.
Sama miałam taką umowę, ale teraz ze względu na mozliwośc wybory wykonawcy ogłosiłam przetarg i już.

13

A może poprostu zrobić zapis "Inne dokumenty, które Wykonawca zobowiązany jest dołączyć do oferty" i tutaj dodać "Oświdczenie o posiadaniu Generalnej umowy dystrubucyjnej" i dać wzór oświadczenia jako załącznik do SIWZ.
Co Wy na to??

14

Ktoś się wypowie???

15

To może zapisać w SIWZ, że zamawiający posiada umowę na dystrybucję z firmą X, a wykonawca zainteresowany przystąpieniem do przetargu na sprzedaż już będzie widział że ma się z nimi dogadać z firmą X zanim złoży ofertę.

16

Miksu napisał/a:

To może zapisać w SIWZ, że zamawiający posiada umowę na dystrybucję z firmą X, a wykonawca zainteresowany przystąpieniem do przetargu na sprzedaż już będzie widział że ma się z nimi dogadać z firmą X zanim złoży ofertę.

Można by i tak, ale my się upieramy o tą umowę i jak tu się do tego tematu ustosunkować

17

???

18

Po pierwsze przesył świadczy jedynie OSP ( operator systemu przesyłowego - PSE ). Nie  mylcie  świadczenia usługi dystrybucji z przesyłem, to są dwa różne pojęcia określone w PE.
Możecie żądać przedstawienia od przedsiębiorstw obrotu energią elektryczną oświadczenia o posiadaniu Generalnej Umowy Dystrybucyjnej z  lokalnym operatorem OSD, który jest na waszym terenie. Żądania oświadczeń o tym, że do czasu rozpoczęcia wykonywania zamówienia jakiś Wykonawca zawrze Generealną Umowę Dystrybucyjną  moim zdaniem mija się z celem, proces podpisywania takich umów jest bardzo długi.

Umowa dystrybucyjna z firmą X ---   do czego to ma służyć?  Przecież wiadomo kto jest operatorem OSD na danym terenie. Polecam wspólny komunikat prezesa URE i prezesa UZP  odnośnie zamówień na energię elektryczną.

19 (edytowany przez golavox 2010-10-26 18:05:51)

gladiq napisał/a:

...Polecam wspólny komunikat prezesa URE i prezesa UZP  odnośnie zamówień na energię elektryczną.

poprosze jakis link, bo też mecze ten temat

20

poczyniłem  prost rozwiązanie odnośnie OSD i posiadania umowy.
W opisie przedmiotu zamówienia dałem taki zapis informacyjny dla Wykonawców, że operatorem syst. dystryb. na terenie lokalizacji budynków Zamaiwającego jest firma XYZ (podałem konkretną nazwę - bo to i tak monopolista więc o naruszeniu konkurencji mowy nie ma).
Natępnie w formularzu ofertowym wpisałem "Oświadczam że posiadam Generalną umowę dystrybucyjną  z i tu podałem XYZ (monopolistę).
Wykonawca skłądając ofertę i podpisując formularz ofertowy poświadcza, że posiada podpisaną i wymaganą przez Zamawiającego umowę.
No i temat załatwiony.
ps. myślałem o zrobieniu odręnnego wzoru oświadczenia ale to może rodzić później problem (wykonawca nie składa i trzeba wzywać)
Wspomnę jeszcze, że w warunkach podmiotowych udziału w post. z art 22 i sposobie ocen ich spełniana nie wspominałe o posiadaniu ww. umowy ani nie wspomniałem tym bardziej w wykazie dokumentów w celu potwierdzenia warunków udziału w post.
Na koniec moim skromnym zdaniem najlepszy jest zapis jak przedstawiłęm na górze postu, czyli:
w opisie przedmiotu wspominam o lokalnym operatorze sys. dystrybucyjnego z podaniem nazwy,
w formularzu ofertowym robię stosowny zapis o posiadaniu umowy zOSD.
No i tyle w temacie smile

21

and1 napisał/a:

poczyniłem  prost rozwiązanie odnośnie OSD i posiadania umowy.
W opisie przedmiotu zamówienia dałem taki zapis informacyjny dla Wykonawców, że operatorem syst. dystryb. na terenie lokalizacji budynków Zamaiwającego jest firma XYZ (podałem konkretną nazwę - bo to i tak monopolista więc o naruszeniu konkurencji mowy nie ma).Natępnie w formularzu ofertowym wpisałem "Oświadczam że posiadam Generalną umowę dystrybucyjną  z i tu podałem XYZ (monopolistę).

Osobiście myślę że ok.

22

Moim zdaniem ok, nie ma co kombinować.

23

Czyli mamy opracowany wzorzec do przyszłych SIWZ na energię:)

24

golavox napisał/a:
gladiq napisał/a:

...Polecam wspólny komunikat prezesa URE i prezesa UZP  odnośnie zamówień na energię elektryczną.

poprosze jakis link, bo też mecze ten temat

ja tez poproszę o link do tego komunikatu

25

i co z linkiem ....