1

Temat: Świadczenia ciągłe lub okresowe

Czy usługa związana z pełnieniem funkcji Inżyniera Kontaktu lub/ Inspektora Nadzoru przez okres 2 lat jest usługą którą można zaliczyć do świadczenia ciągłego lub okresowego

2

Odp: Świadczenia ciągłe lub okresowe

Wychodzi na to że tak, nie może zostać spełniona jednorazowo.

3

A mnie wychodzi że nie.
Poszukajcie definicji, a zobaczycie.

4

Sygn. akt KIO 1083/10 KIO 1085/10

WYROK z dnia 28 czerwca 2010 r.

- fragment:

"W związku z powyższym nie sposób uznać usługę, polegającą na pełnieniu nadzoru inwestorskiego lub funkcji inżyniera kontraktu w zakresie przedstawionym przez Odwołującego, świadczoną na rzecz Ministerstwa Finansów, za usługę o charakterze ciągłym. Usługa pełnienia nadzoru oraz inżyniera kontraktu charakteryzuje się możliwością wyodrębnienia poszczególnych etapów, co przyznał też Odwołujący na rozprawie, stwierdzając iż pewne elementy są wykonywane w określonych etapach, okresach czasu (tygodniowo, miesięcznie). Ponadto, podawane powyżej przykłady usług ciągłych mają zupełnie innych charakter niż usługi oferowane Zamawiającemu przez 4Pi."

5

Fakt smile

6 (edytowany przez hubal 2010-10-26 16:51:49)

Ooo, to czegoś się dowiedziałem.

Teraz się zastanawiam na przypadkami z życia. Gdy robótka trwa 1 tydzień i potrzebny faktycznie 1 podpis inspektora, to jego usługa jest ciągła. A na innej budowie inspektor był w sumie ze 2 razy, to też uznajemy, że usługa była ciągła.

No to  teraz się zastanawiam, na co mi to określenie.

7

Kurcze, tak na dobrą sprawę to ani to okresowa, ani ciągła, ani jednorazowa smile