1

Temat: Zawarcie umowy

3 wykonawców, dokonano wyboru Wykonawcy . Wykonawcy przyszli sobie po informację o wyborze oferty, bo nie mają faksu a siedziby Wykonawców są przy siedzibie Zamawiającego. Czy mogę zawrzeć umowę w terminie 5 dni (post. poniżej progów).

2

Odp: Zawarcie umowy

Wykluczyłaś kogoś, odrzuciałaś jakąś ofertę?

3

można nawet szybciej. Ale czasem warto poczekać te 5 dni (czasem wpływają tzw. informacje).

4

Niestety tak.

5

a to inna inszość jak faksem lub elektronicznie to po 5 dniach a jak  inaczej to 10 dniach jak pon. kwot UE.

6

nina napisał/a:

a to inna inszość jak faksem lub elektronicznie to po 5 dniach a jak  inaczej to 10 dniach jak pon. kwot UE.

Dodam od przesłania zawiadomienia o wyb. najkorzystniejszej oferty

7

Jak dla mnie ten zapis jest bezsensu, bo ok. jesli chodzi o wykładnię literalną "przesłano" to przesłano ale jesli chodzi o wykładnię celowościową to co miał ustawodawca na mysli chyba to żeby Wykonawca natychmaist od razu dowiedział się o wynikach postępowania i reagował.Jesli wysłałabym pismo pocztą i podałabym 10 dniowy termin i załóżmy Wykonawca dostał pismo po 2 tygodniach a ja już podpisałam umowę a on miał słuszne prawo do złożenia odwołania tylko co jesli już upłynął termin. A tak Wykonawca dostał pismo do ręki i albo przełknie to albo złoży od razu odwołanie.

8

justi1977 napisał/a:

Jesli wysłałabym pismo pocztą i podałabym 10 dniowy termin i załóżmy Wykonawca dostał pismo po 2 tygodniach a ja już podpisałam umowę a on miał słuszne prawo do złożenia odwołania tylko co jesli już upłynął termin

To już nie Twój problem.

Aktualnie nie liczy się data doręczenia zawiadomienia o wyborze, a data przekazania/przesłania (nadania) korespondencji (wyjątek stanowi doręczenie odwołania do Prezesa KIO w ustawowym terminie).