1

Temat: co jeżeli jedna z ofert wymaga uzupełnienia (zus) ale nie ona ze wzglę

mam pytanie , złożono 3 oferty, wybór wg. najniższej ceny , wygrywa np oferta nr2, a oferta nr 1 podlega uzupełnieniu (zus). moje pytanie co mam zrobić jeśli zależy mi na czasie, czy mam stosować art 26 ust 4?czy uznając że i tak nie zostanie wybrany działam dalej i wybieram ofertę nr2

2

Odp: co jeżeli jedna z ofert wymaga uzupełnienia (zus) ale nie ona ze wzglę

A jaka jest wartość zamówienia?

3

Moim zdaniem masz obowiązek wezwania do uzupełnienia, jeżeli nie ma w ofercie zus musisz wezwać. Nie uzupełniasz wtedy kiedy wiesz,że mimo uzupełnienia unieważnisz postepowanie.

4

anetka napisał/a:

mam pytanie , złożono 3 oferty, wybór wg. najniższej ceny , wygrywa np oferta nr2, a oferta nr 1 podlega uzupełnieniu (zus). moje pytanie co mam zrobić jeśli zależy mi na czasie, czy mam stosować art 26 ust 4?czy uznając że i tak nie zostanie wybrany działam dalej i wybieram ofertę nr2

Anetko, musisz wyczerpać wszystkie czynności w toku badaniai oceny ofert, jeżeli następuje taka konieczność (uzupełnianie- 26.3, wyjaśnianie- 87.1, poprawianie- 88, rażąco niska cena- 90 itd.) dopiero możesz zastosować art. 92 zawiadamiając wszystkich jednocześnie (wykluczenie, odrzucenie, wybór oferty). Logicznym więc jest, że nie możesz, bo nie zakończyłaś etapu badania i oceny ofert, a one to skutkują dalszym naszym poczynaniom.:)

5

jeśli tak zrobię to zostaniemy bez zarządcy pewnego obiektu. dotychczasowemu odstąpiono od umowy , wzywając do wyjaśnień nieaktualnego ZUS nie zdązę wybrać następnego w wymaganym terminie. czy wtedy można wziąść kogoś na umowę zlecenie na ten okres przerwy?

6

zdecydowanie tak i masz czas na kontynuowanie postępowania smile

nora