1

Temat: potwierdzenie kopii dokumentów podmiotu trzeciego

witam,

mam pytanko. chciałem się upewnić.
jeżeli wykonawca polega na doświadczeniu i wiedzy podmiotu trzeciego a zamawiający żąda żeby ten podmiot trzeci złożył również dokumenty potwierdzające, że nie podlega wykluczeniu z postępowania, to kopie tych dokumentów za zgodność z oryginałem potwierdza ten podmiot anie wykonawca składający ofertę?

pozdrawiam

szad

2

Odp: potwierdzenie kopii dokumentów podmiotu trzeciego

Znalazłem wyrok ]
Sygn. akt: KIO/1161/10 WYROK z dnia 30 czerwca 2010 r. a wnim fragment: "wbrew twierdzeniom Odwołującego, a jak słusznie wywodził Zamawiający użycie słowa
?odpowiednio? wskazuje iż poświadczanie dokumentów przez wykonawcę lub przez podmiot
(?) uzależnione jest od tego, czy dokument dotyczy wykonawcy, czy tego podmiotu"

Z tego wynika, że podmiot trzeci musi poświadczyć sam kopie swoich dokumentów w wykonawca tylko wtedy gdy podmiot trzeci da pełnomocnictwo wykonawcy do potwierdzania kopii jego dokumentów.

i co wy na to?

3

Tak dokładnie jest.

4

Na szkoleniu u Pawlaka wyrok KIO/1161/10 przywoływany był jako 'prawidłowy".

5

Ja się zgadzam z postanowieniami Wyroku KIO z dnia 30 czerwca 2010 r., sygn akt KIO.1161/10.
Ale z wyrokami KIO to jest tak, jak w powiedzeniu: "na dwoje babka wróżyła". Przykład w Wyroku z dnia 6 sierpnia 2010 r., sygn. akt KIO 1545/10 , KIO stwierdziła:
" W odniesieniu do kwestii poświadczenia za zgodność z oryginałem oświadczeń podmiotów udostępniających zasoby do realizacji zamówienia, Izba ustaliła, iż w punkcie 9.6 SIWZ Zamawiający postanowił, że w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadkach określonych w § 1 ust. 2 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. (?), kopie dokumentów dotyczące odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty. Powyższe postanowienie specyfikacji jest powtórzeniem przepisu § 6 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. Nie można podzielić stanowiska Odwołującego, że powyższy przepis przewiduje możliwość poświadczenia za zgodność z oryginałem oświadczeń wyłącznie przez podmioty, które je wystawiły. Użyta w powyższym przepisie alternatywa łączna przesądza o możliwości dokonania tego poświadczenia zarówno przez wykonawcę jak i wystawcę dokumentu, a przeciwna interpretacja byłaby sprzeczna z literalnym brzmieniem przepisu i nieuzasadniona względami celowości. Zatem przedłożone przez Przystępującego kopie oświadczeń były prawidłowo poświadczone za zgodność z oryginałem".

6

Potwierdzam, iż mec. Z. Pawlak wyrok KIO  z dnia 30 czerwca 2010 r. sygn. akt KIO 1161/10, przywoływał jako prawidłowy również na V Forum Przetargów Publicznych w Jachrance.

7

Też przekonujące.

8

Właśnie o tej Konferencji mówię.

9

No właśnie jak miałam taki przypadek to uznałam (wykonawca potwierdzał kopie podmiotu trzeciego)

10

Burszynowa - no to byliśmy  oboje na V Forum Przetargów Publicznych w Jachrance. Tylko chyba nie mieliśmy okazji ze sobą rozmawiać.