1

Temat: brak oferty na jedną z częsci zamówienia

Witam!
Przetarg na zimowe utrzymanie dróg. Dopuszczamy oferty częściowe, niestety na jedną z części nikt nie złożył oferty. Czy w związku z tym wybieram wykonawców, w częściach, na które złożono oferty, a unieważnić przetarg w części na którą ofert nie było? Widziałam podobny wątek na forum, ale nie umiem go odnaleźć sad

2

Odp: brak oferty na jedną z częsci zamówienia

Tak, w takim wypadku możecie zlecić wykonanie tej części adekwatnie do jego wartości zamówienia.

3

Czyli zlecić np. z art. 4 pkt 8? A nie muszę ogłaszać przetargu na tą unieważnioną część?? bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam??

4

Tak, szacunek obliczacie adekwatnie do wartości części unieważnionej.

5 (edytowany przez asiek 2010-10-29 07:40:08)

szef mnie zapyta dlaczego tak, skoro wartość usług tego samego rodzaju sumuje się? czy mogę się powołać na art..6a?
Nie robiłam jeszcze zamówienia w częściach, stąd te pytania....

6

możesz zastosować art. 6a ustawy Pzp. Zgodnie z nim, do udzielenia zamówienia na daną część zamawiający może stosować przepisy właściwe dla wartości tej części zamówienia, jeżeli jej wartość jest mniejsza niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 80.000 euro dla dostaw lub usług, pod warunkiem że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia.
W przypadku gdy oszacowana z należytą starannością wartość którejkolwiek z części nie przekroczy równowartości kwoty 14.000 euro i będzie się mieścić w 20% wartości zamówienia, będziesz mógł udzielić zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp. Analogiczna sytuacja zaistnieje, gdy wartość części zamówienia nie będzie przekraczać progów unijnych i będzie się mieścić w 20% wartości zamówienia. W takim przypadku będziesz mógł stosować przepisy dla zamówień nieprzekraczających tychże progów, mimo że wartość całego zamówienia będzie równa lub przekroczy kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Pzp.
W twoim przypadku  tylko jedna część nie została rozpatrzona, a pozostałe tak, więc spokojnie możesz zlecić na tą część odrębne postepowanie, jeżeli nie przekroczy 14 000 euro to poza ustawą.

7

ok wielkie dzięki;)

8

Dzięki - też mi się to przyda smile

9

Komentarz Pieroga do art. 6a:

2. Przepis art. 32 ust. 4 reguluje sprawę udzielania zamówień w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania. W takich przypadkach zamawiający ma obowiązek określania wartości pojedynczych zamówień (postępowań) jako łącznej wartości poszczególnych części. Oznacza to w praktyce obowiązek stosowania przepisów właściwych dla łącznej wartości wszystkich zamówień, niezależnie od tego, jaka jest wartość pojedynczej części, będącej przedmiotem odrębnego postępowania. Nowy przepis art. 6a czyni wyłom od tej zasady.

3. Z przepisu wynika prawo zamawiającego do zastosowania przepisów właściwych dla wartości pojedynczej części zamówienia, jeżeli zamówienie udzielane jest w częściach. Należy uznać, że chodzi o takie części zamówienia, które są przedmiotem odrębnego postępowania, a nie o postępowania, w których dopuszczono możliwość składania ofert częściowych.

Zatem zapis art. 6a nie dotyczy ofert częściowych a jedynie zamówień udzielanych w częściach???