26

Odp: S.C. Pełnomocnictwo

To samo co bym zrobił w przypadku wykonawcy np. osoby prawnej. Po za tym, dlaczego zakładasz najgorsze scenariusze???

PS. Pełnomocnictwo, o którym mowa wyżej może wynikać z umowy regulującej współpracę tych wykonawców, jeżeli wykonawcy takową umowę załączą do swojej oferty lub przedłożą ją na wezwanie zamawiającego.

27

Wezwać do uzupełnienia.

28 (edytowany przez Apollo 2010-11-02 14:32:58)

Powtórzę po raz kolejny - w sc obowiązuje przedstawicielstwo ustawowe. Co do zasady, ofertę może podpisać np. jeden z jej członków. Problem może się pojawić w sytuacji, gdy umowa sc reguluje tą kwestię w inny (odmienny) sposób, tzn. taki, że oferta powinna zostać podpisana przez dwóch wspólników. Żądanie pełnomocnictwa na etapie składania ofert jest bezzasadne. Skoro w sc mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym, to i art. 23.2 jest tutaj mniej istotny. 
Cała sprawa rozstrzyga się o to, co zostało zapisane w umowie sc. A tej jako takiej nie można żądać na etapie składania ofert.
Pewne światło daje tutaj wyrok 1865/10 - powstaje pytanie - czy można żądać umowy spółki cywilnej jako innego niezbędnego dokumentu do przeprowadzenia postępowania. Ale i w tym przypadku nie można wzywać do uzupełnienia (chociaż po namyśle mam w tej kwestii wątpliwości), tylko odrzucić ofertę na podstawie art. 89.1.8

Ja nie odważyłbym się odrzucić oferty, którą złożyli wykonawcy tworzący sc, tylko dlatego, że nie dołączyli pełnomocnictwa.

29

Apollo napisał/a:

Ja nie odważyłbym się odrzucić oferty, którą złożyli wykonawcy tworzący sc, tylko dlatego, że nie dołączyli pełnomocnictwa.

powiem szczerze, że ja również sad