Temat: ubezpieczenia - jakie warunki dla wykonawcy - pomozcie!!!
pomozcie. jakie mozna postawic warunki w post dot ubezpieczen (wartosc powyzej progu 60000 E)
czy mozna postawic warunek kapitalu zakladowego? jak to mozna uzasadnic?
jakie inne?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → ubezpieczenia - jakie warunki dla wykonawcy - pomozcie!!!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pomozcie. jakie mozna postawic warunki w post dot ubezpieczen (wartosc powyzej progu 60000 E)
czy mozna postawic warunek kapitalu zakladowego? jak to mozna uzasadnic?
jakie inne?
U mnie były to takie wymagania:
- oświadczenie z art. 22 i 24 PZP,
- akceptacja wzoru umowy,
- odpis z KRS,
- zezwolenie na wykonywanie działalności ubezpieczniowej,
- informacja z KRK w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 4-9 PZp,
- sprawozdanie finansowe za ostatni rok,
- zaswiadczenie z ZUS i US,
- ogólne warunki wszystkich u bezpieczeń, które są przedmiotem zmaówienia.
Przy sporzadząniu SIWZ i rozstrzygnięciu do składu komisji był powołany Broker, który poprostu się na tym znał, bo my co o tym wiemy, skoro z ubezpieczeniami nie mamy zbyt dużo wspólnego.
a do czego wymagalas sprawozdania?
stawialas jakies w-ki?
czy stawialas np wymog posiadania centrum likwidacji szkod w miejscu (miejscowosci) zamawiajacego??
moze inne osoby maja jakies doswiadczenia w tym temacie?? pomozcie:)
przykro mi, nie mam doświadczenia praktycznego w procedurach ubezpieczeniowych, ael pomocny może być dla Ciebie kontakt z którymkolwiek ubezpieczycielem, gdyż wskaże Ci kilka istotnych reguł.
Ale, nie sposób także zacytować marty_kęt:
sprawozdanie finansowe za ostatni rok,, co do pozostałych nie mam zastrzeżeń. Są to dokumenty potwierdzające spełnienie tzw. warunku ostrego z art. 22.1.1 i 22.1.4 (z wyłączeniem akceptacji wzoru umowy). Natomiast sprawozdanie musi mieć dookreślony warunek, co zamawiający chce w nim badać i sprawdzać czy ów warunek został spełniony.
Lolilap, sięgnij do wiedzy w ogłoszeniach BZP. To skarbnica i źródło informacji, myślę, że i w Twoim przypadku także znajdziesz coś interesującego.
nora
dziekuje bardzo poszukam w uzp
Prowadziłem takie postępowanie w 2005 r.
Dokumentacje przygotował wynajęty broker, dzięki czemu łatwo było porównać złożone oferty.
Warunki udziału w postępowaniu były takie:
1. Wykonawcy ubiegający się o zamówienie publiczne muszą spełnić niżej wymienione warunki:
1.1. Spełniać warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy.
1.2. Posiadać zezwolenie Ministra Finansów na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej.
1.3 Wyrazić zgodę na:
a) płatność składki (kwartalna)
b) przyjęcie do ochrony wszystkich miejsc prowadzenia działalności
c) przyjęcie warunków wymaganych dla poszczególnych ryzyk ubezpieczeniowych wymienionych w załącznikach do specyfikacji.
d) wyrazić zgodę na wystawianie polis na okres krótszy niż 1 rok z uwzględnieniem aktualnie funkcjonujących w jednostkach polis. W takim przypadku składka roczna rozliczana będzie ?co do dnia? za faktyczny okres ochrony nie ma zastosowania składka minimalna z polisy ubezpieczeniowej.
1.4. Opracować ofertę wg załączonych formularzy zgodnie z przepisami ustawy oraz wskazaniami zawartymi w niniejszej specyfikacji i jej załącznikach.
1.5. Posiadać na dzień 31.12.2004 r. pokrycie marginesu wypłacalności i pokrycie rezerw lokatami / aktywami powyżej 100%.
Pozdrawiam
to mamy podobne w-ki a nawet mam wiecej dzieki
a co sadzicie o postawieniu warunku zrealizowania umowy o wartosci.......... gdyz obawiamy sie malych firm kto5re moga sobie nie poradzic (z doswiadczenia) ze skomplikowanym zakresem zamowienia?
1.5. Posiadać na dzień 31.12.2004 r. pokrycie marginesu wypłacalności i pokrycie rezerw lokatami / aktywami powyżej 100%.
Pozdrawiam
i jeszcze jedno jak weryfikowales spelnienie tego w-ku?? sprawozdaniem fin???
Jeden z punktów Formularza ofertowego zawierał oświadczenie wykonawcy o spełnieniu tego warunku.
Brokerzy monitorują wyniki finansowe firm ubezpieczeniowych i wiedzą, które są, a które nie są wypłacalne i w jakiej kondycji finansowej dlatego wykonawcy nie składali bilansów, ale mMozna to zweryfikować na podstawie bilansu.
Ponadto firmy ubezpieczeniowe są pod ciągłym nadzorem KNUiFE i jeśli się coś złego w nich dzieje np. margines wypłacalności jest poniżej pewnej (dość dużej) kwoty to KNUiFE wprowadza np. zarząd komisaryczny, gdyż sfera ubezpieczeń jest chroniona z uwagi na ważne znaczenie społeczne.
Ponadto broker wam ustali warunki preferowane (podlegajace punktowaniu) jako jedno z kryteriów oceny ofert, z uwzglednieniem waszych potrzeb.
A tak na marginesie to na dzień dzisiejszy dawne Daewoo ma kłopoty i z nimi trzeba będzie uważać, ale oni specjalizują się w ubezpieczeniach komunikacyjnych.
Powodzenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → ubezpieczenia - jakie warunki dla wykonawcy - pomozcie!!!
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc