1

Temat: Pytanie w spr. daty oświadczenia

Wykonawca na oświadczeniu o niepodleganiu wykluczniu z post. Wykonawca nie wpisał daty jego złożenia i tym samym daty  niepodlegania wykluczeniu na dzień składania ofert.
Co w takiej sytuacji, wzywam do uzupełnienia dokumentu ???

Drugie Pytanie.
Oferta podpisana przez 2 pełnomocników działających na podst. pełnomocnictw udzielonych zgodnie z zasadami reprezentacji (dodadm, że pełnomocnictwa wskazują czynności w post. w tym składanie oświadczeń z art. 22 i art. 24), czy w tak złożónej ofercie ww. oświadczenia mogą być podpisane przez pełnomocników ????

2

Odp: Pytanie w spr. daty oświadczenia

1. wezwać do uzupełnienia
2. tak, w imieniu firm

3

Marcel ale tak się zastanawiam czy takie oświadczenie musi w ogóle posiadać jaką kolwiek datę, przecież skoro jest załączone do ofert i brak jest na nim daty to czy w takiej sytuacji Wykonawca nie potwierdza, że nie podlega wykluczeniu???

4

Tak na upartego ta data jest zbyteczna, tak myślę co w przypadku gdy nie uzupełni?, za duże ryzyko, w sumie to dał stosowne oświadczenie do danego postępowania !

5

Może ktoś się jeszcze wypowie, generalnie zmierzam do uzupełnienia?

6

Data nie jest tu potrzebna, ale może ktoś ma inne zdanie?

7

Marcel ja wiem że tu data nie jest konieczna, ale stało się Zamawiający przygotwał taki wzór z datą i wszyscy Wykonawcy oprócz jednego złożyli z datą.
I jak tu z tym jednym postąić, uważam żeby było "sprawiedliwie" to należy wezwać:)

8

Zgadzam się z Tobą, lecz co zrobicie, jeżeli nie uzupełnią?, będzie dylemat!

9

Miejmy nadzieję że uzupełnią;)

10

Moim zdaniem zupelnie nie ma koniecznosci wzywania Wykonawcy do uzupelnienia, nalezy uznac, ze Wykonawca zlozyl oswiadczenie z dniem zlozenia oferty przetargowej, ewentualnie - najpozniej z dniem otwarcia ofert, co tak czy owak potwierdza spelnianie przez niego warunku
koniecznosc wstawienia daty, wymuszona wzorem formularza, moze byc uznana jedynie za zalecenie Zamawiajacego
poza tym faktycznie: na jakiej podstawie go wykluczyc, gdy nie uzupelni?

11

and1, zrobisz jak zechcesz, ale to zbyt ryzykowne.

12

Wiem Wiem:)

13

Ze względu na drobne rozbieżności zdań dokładam swoje: popieram opinię Kate_o.

14

A jakby np. w ogóle nie złoży oświadcznia to wzywam go do uzupełnienia na podst. art. 26 (czyli przepisu mówiącego o spełnianiu warunków udziału w post.), czyli warunek negatywny w postaci nie podlegania wykluczeniu jest warunkiem potwierdzającym spełnianie warunków udziału w postepowaniu.
Na podt. art. 26 wzywam do uzupełninienia dokumentu a gdy nie uzupełni to wykluczm bo nie potwierdził spełniania warunku udziału w postepowaniu.
Ale wymyśliłem:)

15

Ponawiam pytanie?:)

16

Faktycznie zakręciłeś, nie składa oświadczenia, to wiadomo że wzywasz do uzupełnienia, nie uzupełni to wykluczasz, nie wiem w czym problem?

17

Potraktowałem oświadczenie o nie podleganiu wykluczeniu bez daty jako oświadczenie z błędem i wezwałem, żeby złożył oświadczenie wypełnione tak jak pozostali Wykonawcy - jak równo to równo wink

Oczywiście forma fax - u jak najbardziej dopuszczalna (chwała ustawodawcy za dopuszczenie uznania takiej formy) i już mam wymagany dokument:)

Tylko się tak zastanawiam na przyszłość czy to nie jest zbytnia nadgorliwość Zamawiającego i czy w zasadzie mogłem wezwać do uzupełnienia z uwagi na brak daty?

18

Z uwagi na brak daty wzywać nie powinieneś, co do formy faksu, jeżeli nie zastrzegłeś że uzupełnione dokumenty muszą zostać dostarczone w formie pisemnej to jest ok.

19

Dopuściłem formę faks - u:)
Wezwałem do uzupełnienia z uwagi na ewentualne nie zrozumienie potencjalnej kontroli typu
"a czemu inni Wykonawcy wpisali daty, a Wy o tego co nie wpisał nie zażądaliście dokumentu z datą" - to tak czysto asekuarcyjnie. - wadium nie było;)
ps. rozumiem osobiście, potrzebę wpisywania tej daty i ew. jej brak, ale tak jak mówię to dla "czepliwego" kontrolującego.

20

and1 napisał/a:

to dla "czepliwego" kontrolującego.

Coś o tym wiem smile

21

No i wszystko w temacie.
czasmi pewne zachowania Zamawiającego odbiegają od zdrowego rozsądku, ale czego to się nie robi dla szanownego pana z kontroli wink

22

and1 napisał/a:

Dopuściłem formę faks - u:)

W odniesieniu do dokumentu z rozporządzenia?

Co do wzywania do uzupełnienia - nadmierny formalizm.

23

Tak - dopuściłem forme faksu, zgodnie z nową linia orzeczniczą KIO:)

24

and1 napisał/a:

Tak - dopuściłem forme faksu, zgodnie z nową linia orzeczniczą KIO:)

To podaj jakieś namiary na takie orzeczenia.

25

KIO 720/08 - uzupełnienie faxem skuteczne

KIO 1236/08 - nieskuteczne