1

Temat: Opłacona polisa

Zamawiajacy wymagał dołaczenia do oferty opłaconej polisy , a w przypadku jej braku.....

Otwarcie ofert 22-11-2010
Wykonawca złozył ofertę w dniu 22-11-2010 ( data sporządzenia oferty 19-11-2010r).
załączył polisę obowiązujacą od 22-11-2010 z terminem płatności składki 25-11-2010r.

Czyli na dzień składania oferty nie miał jej opłaconej.
czy trzeba wykluczyc wykonawcę ? ??

dziekuję z góry za odpowiedź

2

Odp: Opłacona polisa

Wezwij wykonawcę do złożenia wyjaśnień, powinien w wyjaśnieniach dołączyć dowód jej opłacenia, jeżeli z wyjaśnień będą nici wezwij do uzupełnienia, jeżeli nie uzupełni wyklucz.

3

A co jeżeli oplaci ją w dniu dzisiejszym ?

4

Dok. mają potwierdzać spełnianie warunków na dzień składania ofert.

5

Na jakiej podstawie można żądać opłaconej polisy?

Oczywistością jest warunek posiadania polisy obowiązującej.

6

Tylko opłaconej i wyłącznie - to jest akurat dobre rozwiązanie - podst. par. 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia Prezesa w sprawie rodzaju dokumentów

7

Tak, tylko spójrz co jest w tym punkcie po przecinku;)
Czy innym dokumentem potwierdzającym , że wykonawca jest ubezpieczony może być polisa nieopłacona?
Moim zdaniem tak, najważniejsze są zapisy OWU.

Co w przypadku gdy polisa jest opłacona na kwartał, a umowa z przetargu zawarta ma być na 12 miesięcy> Czy uznajemy taką polisę za nieopłaconą?

8

Co w takiej sytuacji z wadium?
Jeżeli prześle polisę opłaconą po 22 listopada to tylko wykluczam? a jeżeli nie prześle jej w ogóle to wykluczam i zatrzymuję wadium ??

9

Opłacona polisa ma być na dzień składania ofert, czyli np. otwarcie jest 22-go to jest ok, pomimo tego iż wygasa 23-go.

10

Lexi napisał/a:

Co w takiej sytuacji z wadium?
Jeżeli prześle polisę opłaconą po 22 listopada to tylko wykluczam? a jeżeli nie prześle jej w ogóle to wykluczam i zatrzymuję wadium ??

11

Dokumentem potwierdzającym ubezpieczenie Wykonawcy od odpowiedzialności cywilnej jest w tym wypadku polisa, , a za chwilę zawarcia umowy ubezpieczenia, której odzwierciedleniem jest polisa lub inny dokument, uważa się chwilę doręczenia ubezpieczającemu polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia i od tego właśnie momentu ubezpieczyciel udziela ochrony prawnej z zakresu odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności. Jeżeli wyznaczono termin zapłaty I składki do 25.11.2010 to jest to dopiero po 25.11.2010 moz na stwierdzić ,że jest nieopłacona. ALE JAKAŚ GŁUPOTA WYSZŁA

12

Wyszła, wyszła!!

Ale co dalej z tym zrobić.

Moze wezwać do złożenia wyjaśnień.
Jeżeli prześlą dowód opłacenia składki po 22 listopada to ich wykluczę ale w związku z tym, że złożyli wyjasnienie nie będe musiała zatrzymywać wadium ???

poradźcie coś smile

13

Tak, czy siak smile, nie potwierdzą spełnienia warunku wadium musisz zatrzymać, poza tym nie ma co prorokować tylko działać, a czas pokaże co będzie!

14

ja bym wezwała do uzupełnienia dowodu opłaty pierwszej składki

15

Nie wzywa się do uzupełnienia dowodu wpłaty, jeżeli coś to do uzupełnienia OPŁACONEJ POLISY.

16

myszy1953 napisał/a:

Co jak nie mam jej opłaconej na dzień 22-11-2010 ?
Zgodnie z polisą ma termin płatności 25-11-2010r.

17

Lexi napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Co jak nie mam jej opłaconej na dzień 22-11-2010 ?

No właśnie i tu jest problem, bo nie ma!

18

Czy w wezwaniu z art. 26 ust. 3 mam pisać , że nieuzpełnienie spowoduje zatrzymanie wadium ?

19

Co jest najważniejsze - posiadanie ochrony ubezpieczeneniowej na dzień składania ofert czy techniczna czynność polegająca na opłaceniu składki ? Skoro strony umowy ubezpieczenia umówiły się na odroczony termin płatności składki, to oferent posiada na dzień składania ofert ochronę ubezpieczeniową. Byłbym ostrożny z zatrzymywaniem wadium ....

20

Zgadzam się.
Polisę uznać (jako ?inny dokument?), wadium nie zabierać. Tym samym nie zgadzam się z poglądem Marcela.

21

No ja się nie zgadzam, rozporządzenie mówi wyraźnie - "opłaconej polisy", to tak jak wykonawca np. uzupełnia ponownie nieaktualny ZUS, zabierasz wadium czy nie?

22

Rozporządzenie mówi wyraźnie, że w przypadku braku ?opłaconej polisy? należy/można żądać innego dokumentu.  Rozumiem, że warunek rozporządzenia spełnia w szczególności ważna  polisa nie opłacona.

23

No to skoro spełnia to należy uznać że wykonawca warunek również spełnia i nie można wykluczać go z postępowania.