Temat: zmiany w projekcie
Witam Mam takie pytanko. Roboty budowlane rozliczenie ryczałtowe w trakcie realizacji zadania zachodzi koniecznośc zmiany w projekcie. Co w takim wypadku jak to rozliczyć?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zmiany w projekcie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam Mam takie pytanko. Roboty budowlane rozliczenie ryczałtowe w trakcie realizacji zadania zachodzi koniecznośc zmiany w projekcie. Co w takim wypadku jak to rozliczyć?
Zapomniałam napisać, że część robót odpada a część dochodzi.
Najpierw popatrzeć co naprawdę jest zapisane w umowie. W zakresie umowy o roboty budowlane przepisy nie definiują ?rozliczenia ryczałtowego?, więc formalnie nie wiadomo o co chodzi, póki nie zobaczy się w umowie.
no fakt jak czytam tą umowę to jest tak rozliczenie ryczałtowe ale są zapisy dotyczące robut dodatkowych, zamiennych. Tylko jak to się ma do ryczałtu. W sposobie obliczenia cenyw SIWZ było napisane rozliczenie ryczałtowe a przedmiary są pomocniczo. Cenę należy obliczyć na podstawie SST i Projektu.
W sposobie obliczenia ceny w SIWZ było napisane rozliczenie ryczałtowe
Z tego nie wynika jak rozumieć rozliczenie ryczałtowe.
ale są zapisy dotyczące robut dodatkowych, zamiennych. Tylko jak to się ma do ryczałtu.
No właśnie. To wskazówka jak należy rozumieć, tzn. jest jakiś ryczałt, ale są też możliwe jakieś zmiany. Teraz trzeba znaleźć w dokumentach dopuszczalny zakres zmian.
No w SIWZ i oszeniu przewidziaam zmiany wynagrodzenia oraz w samej umowie. Ale fakt musze przeanalizowac cao
całość
Dodam jeszcze, że z reguły sprawa nie jest jednoznaczna, bo mogą występować różnorakie rodzaje zmian. Ze względu na zamówienie publiczne należy rozróżnić przede wszystkim zmiany możliwe oraz niemożliwe do wprowadzenia w ramach zawartej umowy. Z kolei zmiany w ramach umowy mogą mieścić się umówionej cenie, albo wymagać dodatkowej zapłaty.
no a jeśli mieszczą się w cenie? lub co jeśli nie mieszczą się ? Tutaj chodzi o kanalizację bo projekt się zmienia.
Jeśli konieczne prace mieszczą się w cenie, to chyba nie ma problemu.
Jeśli zaś nie mieszczą się w cenie, to zamawiający musi zapłacić dodatkową kwotę. Albo trzeba uznać, że wykonawca nie musi ich wykonywać.
Tak by to wyglądało w skrócie.
Czy przewidziałaś możliwość zamówienia uzupełniającego, jeśli prace nie mieszczą się w cenie ?
tak zamówienia uzupełniające przewidziałam do 50 %.
No Hubal w tym temacie to myślę podobnie. Jakoś z tego wybrnę może. Najgorsze jest to, że środki pochodzą z UE i jak na złość wszystkie przetargi mi kontrolują. UM NIK itp.
Ostrożnie z zamówieniami uzupełniającymi. To nie musi być klucz do sukcesu, ale może okazać się pułapką. Przy zamówieniach uzupełniających muszą być roboty ?tego samego rodzaju?, zaś tu mamy do czynienia z robotami akurat innego rodzaju - jak zwykle.
Zasadnicza sprawa w temacie, to potrafić udowodnić (w szczególności owym kontrolom), że to co teraz zamierzamy i wykonamy wynika co najmniej z pierwotnego projektu oraz zasad wiedzy technicznej, zgodnie z art.647 Kc, przy czym te zasady nie mogą być wzięte jakby z sufitu, lecz gdziekolwiek zapisane - dla dowodu.
Póki zamawiający nie nabierze przekonania, że potrafi przekonać także kontrole, to lepiej niech trzyma się pierwotnej wersji umowy, a nowe elementy obejmie odrębną, na przykład na bazie zamówienia uzupełniającego.
Dziękuję za podpowiedzi
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zmiany w projekcie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc