1

Temat: działalność gospodarcza -PILNIE-

czy oczywistym jest fakt, że jeśli wymagam aktualnego wpisu do ewidencji działalności gosp. to zawiera on wpis o przedmiocie działalności którego dotyczy postępowanie. nie określiłam w SIWZ konkretnego PKD , tylko napisałam że aktualne zaśw. Co mam zrobić jedna oferta (najkożystniejsza) nie ma tego przedmiotu? POmóżcie

2

Odp: działalność gospodarcza -PILNIE-

anetka napisał/a:

czy oczywistym jest fakt, że jeśli wymagam aktualnego wpisu do ewidencji działalności gosp. to zawiera on wpis o przedmiocie działalności którego dotyczy postępowanie.

Nie jest oczywistym, oferta ważną jest. EDG to nie koncesja lub licencja

3

bądx tak dobry i podaj mi art. Dzięki

4

Jaki art. sobie życzysz? Przeczytaj rozporządzenie w sprawie dokumentów, jeśli do jakiejś działalności potrzebne są uprawnienia to nabywa sie je uzyskując koncesje lub licencje. Ja żądam EDG/KRS żeby wiedzieć jakie są zasady reprezentacji wykonawcy bo do tego wyłącznie te dokumenty służą. Prowadząc sklep z butami moge startować w przetargu na dostawe materiałów biurowych

5

już wiem, dziękuję

6

Rozporządzenie w sprawie dokumentów jakie... &1 pkt. 2.
Jeśli do wykonania zamówienia nie są potrzebne określone przepisami prawa uprawnienia np. licencja lub koncesja to aktualny wypis zaświadcza, ze wykonawca jest podmiotem w obrocie gospodarczym i to wystarczy.
Pozdrawiam

7

a jak to sięma do ośw z art.22 ust 1 pkt 1

8

Posiadają przecież uprawnienia do występowania w obrocie gospodarczym i poświadczyli to aktualnym wypisem i złożyli oświadczenie.
A jeśli nie mają wpisanego tego przedmiotu działalności do ewidencji to albo uzupełnili wpis, a nie jest to ujawnione w zaświadczeniu (6m-cy), albo to zrobią, gdyż nie wymaga to spełnienia jakichś dużych wymagań.
Pozdrawiam

9

Skąd pomysł z tym obrotem gospodarczym?  Chyba nie chcesz Arturze powiedzieć, że musze sie zarejestrować w EDG żeby wziąć udział w przetargu?

10

chodzi o usługę polegajacą na zarzadzaniu placem targowym a w EDG mają tylko sprzedaż i transport

11

Art. 2 pkt. 11 Pzp umożliwia każdemu ubieganie się o zamówienie.
Jednak art. 2 ustawy o swobodzie działaności gospodarczej stanowi "Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły".
Natomiast Art. 14. stanowi 1. Przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo do Ewidencji Działalności Gospodarczej, zwanej dalej "ewidencją". 2. Wpisowi do ewidencji podlegają przedsiębiorcy będący osobami fizycznymi.
Zatem zależy to również od rodzaju zamówienia, np. w przypadku świadczeń okresowych lub ciagłych, a nie wiemy z jakim mamy tu do czynienia.

Pozdrawiam

12

oki, teraz to juz naprawde rozumię.Choć przypuszczam że jeszcze nie raz będe pytac o takie stosunkowo proste rzeczy(jestem miesiac w zamówieniach)

13

No i wyjaśniło się, że jest to świadczenie ciągłe, jednak w tym konkretnym przypadku może jednak dojść do zawarcia umowy cywilno - prawnej z osobą fizyczną, o ile zarządzanie placem targowym nie będzie również polegać na pobieraniu opłat za korzystanie i rozliczanie się z tego z zamawiającym w sposób powodujacy konieczność prowadzenia działalności gospodarczej. Wówczas wydaje się, że wpis nie będzie koniecznie potrzebny.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

14

Artur napisał/a:

Art. 2 pkt. 11 Pzp umożliwia każdemu ubieganie się o zamówienie.
Jednak art. 2 ustawy o swobodzie działaności gospodarczej stanowi "Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły".
Natomiast Art. 14. stanowi 1. Przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo do Ewidencji Działalności Gospodarczej, zwanej dalej "ewidencją". 2. Wpisowi do ewidencji podlegają przedsiębiorcy będący osobami fizycznymi.
Zatem zależy to również od rodzaju zamówienia, np. w przypadku świadczeń okresowych lub ciagłych, a nie wiemy z jakim mamy tu do czynienia.

No to sie zgadzamy bo już myślałem że nie... smile

15

pobieranie opłat i rozliczanie się to już osobna umowa na inkasa .Na marginesie nasz radca  powiedział mi ze na zarzadzanie placami powinnam wymagać odpowidnich licencji. ale go nie sucham ( wartość zamówienia brutto to 36 600 na rok)

16

No i dobrze, bo plac to nieruchomość więc mogłabyś, ale to tylko plac więc co to za nieruchomość.

Pozdrawiam