1

Temat: Zapytanie o cenę a dokumentacja

Witam !!
Małe pytanko.
Czeka mnie ogłoszenie przetargu na utrzymanie czystości w pomieszczeniach biurowych.

Jednak w tym roku chciałbym zrobić to w trybie zapytania o cenę.
Z tego co wyczytałem sprzątanie mieści się w trybie zapytania o cenę, jeżeli przedmiotem
zamówienia są dostawy lub usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach a tak tu jest.

Gnębi mnie jednak pytanie(może banalne pytanie ale nigdy zapytania nie stosowałem):
1) co z BZP, czy w takim przypadku jeśli bezie to Zapytanie o cenę zamieszczam OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU ? 
2) jeśli tak, to jaki tryb zamówienia mam wybrać w punkcie IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA - bo z tego co pamiętam zapytania o cenę niema
3) czy druk zp2,11,12,17,20 i 21 wystarczy
4) o czymś zapomniałem ?

2

Odp: Zapytanie o cenę a dokumentacja

Wszczęcie postępowania w trybie zapytania o cenę następuje z chwilą przekazania wybranym przez Ciebie wykonawcom zaproszenia do składania ofert. W procedurze tej nie zamieszczasz ogłoszenia w Biuletynie ZP. Wybór wykonawców, do których skierujesz zaproszenie do składania ofert, należy do Ciebie jako zamawiającego. Zaproszenie do składania ofert wymaga formy pisemnej. Powinieneś je wysłać do takich wykonawców, których udział w postępowaniu jest w stanie zapewnić zachowanie zasady uczciwej konkurencji oraz wybór najkorzystniejszej oferty. Oczywiście zaproszenie musi być kierowane do wykonawców świadczących w ramach prowadzonej działalności dostawy lub usługi będące przedmiotem zamówienia. Dlatego też zanim dokonasz wyboru wykonawców, powinieneś zbadać przedmiot działalności przedsiębiorców, których chcesz zaprosić i ustalić, czy na pewno świadczą oni usługi lub dostawy, których ma dotyczyć zamówienie. Liczba zaproszonych wykonawców nie może być mniejsza niż 5. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby była większa. To zapewni większą konkurencyjność postępowania oraz wybór najkorzystniejszej oferty.
Po podpisaniu umowy zamieszcza się ogłoszenie o udzieleniu zamówienia niezależnie od tego czy to był przetarg czy zapytanie o cenę czy nawet zamówienie z wolnej ręki.

3

o Marcel jak zawsze pomocny smile

Dziękuje za odpowiedź, w miedzy czasie "googlowałem" i troszkę mi się rozjaśniło.

Co do wykonawców to spokojnie mam chyba z 7 więc konkurencja będzie, nie ukrywam że chodzi mi o to by pozbyć się aktualnego wykonawcy bo najgorszemu wrogowi nie życzę takiej firmy a zapytanie uznałem za najprostszy sposób by uniknąć kontaktu z tą firmą.

4

Tylko pamiętaj że musisz mieć 2 ważne oferty aby rozstrzygnąć postępowanie, powodzenia smile

5

arturo-młodszy napisał/a:

3) czy druk zp2,11,12,17,20 i 21 wystarczy ?

Nie wiem czy to nie za nadto. Ja preferuję zasadę: na początek zp11 i zp-2, a ten poprowadzi dokładnie i  więcej nie pamiętam.

6

Już niebawem nie będzie problemu z tyloma drukami smile

7

Kolejne pytanie dotyczące ZoC
jakie terminy obowiązują tzn
1) jaki minimalny czas złożenia oferty od daty wysłania zapytania
2) czy informację z otwarcia wysyłamy jak w przetargu do wszystkich zaproszonych czy tylko do tych co złożyli ofertę
3) jak szybko po otwarciu ofert mogę podpisać umowę ? czy np już tego samego dnia ?
Czy podpisanie umowy nastąpić musi w okresie nie krótszym niż 10 dni od dnia przesłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty.

8

1) daj minimum 7 dni wink
2) chyba chodzi Ci o zawiadomienie o wyborze oferty? jeżeli tak, to tylko do tych co złożyli ofertę
3) przy dobrych wiatrach - mozesz tego samego dnia

9

witam !!
ZoC zrobione, wpłynęły 2 oferty, i Panie MIRKU smile co z tą umową muszę podpisać ją jeszcze w tym roku a, nie mogę powołać się na art 94 bo przecież mam 2 oferty

Jakim artykułem mogę podeprzeć się aby podpisać umowę choćby w poniedziałek !!
W poniedziałek również będę wysyłał zawiadomienie o wyborze oferty !!

Proszę o pomoc !! Pilne

10

Rozumiem że żadnej oferty nie odrzuciłeś, nie wykluczyłeś żadnego wykonawcy.  Jeżeli tak podpisuj umowę w poniedziałek - 94.2.3a

11

To pytanie do Mirka, ale może podpowiem myślę że dobrze wink art.94.2.3

12

Dziękuję Panowie za zrozumienie i kolejny jakże ważny prezent gwiazdkowy smile
Teraz tylko dokończyć Druk ZP-ZoC i wio smile

13

witam !!
Jedno szybkie pytanko odnośnie punktu 19 w ZP- ZoC

Załączniki do protokołu  - Następujące dokumenty stanowią załączniki do protokołu (wymienić wszystkie załączniki): - co znaczy wszystkie?? czy chodzi o
ZP-1,
siwz,
zaproszenia do składania ofert,
oferty wykonawców,
zawiadomienia o wyborze oferty oraz
ogłoszenie o udzielaniu zamówienia ?

cos pominąłem czy za dużo ?

14

No, tak mniej więcej wink