1 (edytowany przez polka1 2010-12-07 08:51:23)

Temat: jak oszacować wartość paliwa?

Bardzo proszę powiedzcie mi jak szacujecie watość paliwa. Czy korzystacie z art 34 ust 1 pkt 1 czy zbieracie ceny np z trzech stacji wyciągacie średnią i mnożycie przez zapotrzebowanie jak to powinno być?

2

Odp: jak oszacować wartość paliwa?

Biorę cenę z jednej, wybranej przeze mnie stacji. Jeśli umowa jest na 12 miesięcy to nie oszacujesz ceny dokładnie, jeśli dostawa jednorazowa to cena z najtańszej stacji.

3

nie jest to dostawa jednorazowa tylko sukcesywna chcemy zawrzeć umowę na 1 rok, ale w celu wszczęcia postępowania potrzebne jest mi własciwe oszacowania wartości i nie wiem do czego się własciwie odnięć bo w poprzednich latach odnosiłam się do średniej ceny i mnożyłam x ilość litów planowanych do zakupu.

4

I rzeczywiście całość zamówienia kosztowała tyle ile szacunki? Z pewnością nie, nie jesteśmy od przewidywania cen paliw na rynkach światowych. Dlatego moim zdaniem nie ma znaczenia czy wyliczysz wartość zamówienia ze średnich czy z najtańszej, bądź najbliższej. Odnośnie paliwa takie szacunki należy traktować z przymrużeniem oka.

5

W jaki sposób przeprowadzicie to wasza sprawa, jednak ma być z należytą starannością.