1

Temat: wynagrodzenie kosztorysowe a wyłączenie części robót

Zamawiający chce zrezygnować z części robót, a umowa przewiduje wynagrodzenie kosztorysowe. Czy te 2 tematy można połączyć? tzn. jasne jest, że płaci się za faktycznie wykonane zgodnie z obmiarem roboty, zgodnie z kosztorysem powykonawczym. Ale wykonanie mniej lub więcej jednostek niż przewidziano w przedmiarze i ofercie to jedno, a całkowite niewykonanie części robót to (chyba?) drugie. Troszkę na okrętkę napisałem, ale sens mojego pytania jest, mam nadzieję, jasny smile

2

Odp: wynagrodzenie kosztorysowe a wyłączenie części robót

Nie wiem czy jest to dobra sprawa i zgodna z ustawą no ewentualnie art.145 ustawy, ale można szerzej podyskutować.

3

nie znam szczegułów ale zobacz co na ten temat mówi umowa - raz odstąpienie od umowy (część umoy to też umowa) no i kary za odstąpienie od umowy
dwa czy istnieje podstawa prawna do odstąpienia od tej części moim zdaniem Z. nie ma do tego prawa

4

danaug napisał/a:

moim zdaniem Z. nie ma do tego prawa

No właśnie, moim też.

5

Jeszcze jedno - czy w przypadku wynagrodzenia kosztorysowego i innej kwoty do zapłacenia niż ta przewidziana wstępnie w umowie konieczny jest aneks? Czy nie wystarczą same zapisy umowne?

6

żaden aneks - przy wynagrodzeniu kosztorysowym umowa reguluje sposób rozlicznia

7

No dobrze, a czy do zwiększenia ilości robót przy ostatecznym wynagrodzeniu kosztorysowym spisujecie protokół na tę okoliczność?

8

Marcel napisał/a:

No dobrze, a czy do zwiększenia ilości robót przy ostatecznym wynagrodzeniu kosztorysowym spisujecie protokół na tę okoliczność?

To są pierwsze zadania w ten sposób rozliczane, wcześniej zawsze był ryczałt.

9

Marcel napisał/a:

a czy do zwiększenia ilości robót przy ostatecznym wynagrodzeniu kosztorysowym spisujecie protokół na tę okoliczność?

Spisujemy: protokół odbioru.