1

Temat: warunek posiadania doswiadczenia w projektch wspolfinasowanych z UE

witam,
moje watpliwosc przedstawia sie nastepujaco: raczej utarte jest przekonanie, iz postawienie przez zamawiajacego warunku posiadania przez wykonawce doswiadczenia w realizacji projektow wspolfinansowanych ze srodkow UE (oczywiscie dotyczy glownie projektow wspolfinansowanych ze zrodel UE) stanowi naruszenie art. 7 ust. 1 pzp. watpliwosci natomiast rodza sie, gdy stawia sie warunek polegajacy na koniecznosci dysponowania osoba posiadajaca doswiadczenie w relizacji projektow wspolfinansowanych ze srodkow UE. niewatpliwie obie te sytuacje roznia sie od siebie. jest rowniez jasne, ze ta druga stanowi naruszenie "mniejszego kalibru", nie zada sie bowiem, by wykonawca takie doswiadczenie posiadal, ale, by dysponowal osoba z takim doswiadczniem. Pytanie: czy ta druga sytuacja to nadal naruszenie, czy moze juz dzialanie akceptowalne i w pelnie legalne?
dodam tylko, ze spotkalem sie z calkowicie odmiennymi pogladami w tej kwestii.
bede wdzieczny za zajecie stanowiska.
pozdrawiam

2

Odp: warunek posiadania doswiadczenia w projektch wspolfinasowanych z UE

Jak dla mnie to jest naruszenie art. 7 ust. 1 pzp. Na szkoleniach  uczulają (kontrole również) na stosowanie w/w zapisów.

3

Dzieki za glos. Kontrargument bywa jednak taki: nie wymagajac owego doswiadczenia od wykonawcy, a jedynie zadajac, by dysponowal osoba posiadajaca takie doswiadczenie, nie narusza sie art. 7 ust. 1 pzp, gdyz zamawiajacy dopuszcza jakakolwiek forme prawna wspolpracy wykonawcy z posiadajacym doswiadczenie, jednoczesnie w dozwolony sposob dba o poziom oferentow (zakladajac oczywiscie, ze przedmiot zamowienia jest scisle zwiazany z umiejetnosciami, ktore nabywa sie realizujac projekty unijne).

Bylbym wdzieczny, gdyby ktos zechcial sie podzielic orzecznictwem (jezeli o takim posiada wiedze) w tej kwestii.
pozdrawiam

4

takie doświadczenie powinien mieć Zamawiający i taki warunek może stawiać przyjmując kogoś do pracy ale dla W. powinno sie stawiać konkretne warunki i jeżeli Zamawiający ma omawiane doświadczenie to powinien wymyśleć warunek (no bo wie o co mu konkretnie chodzi)

5

Z takim warunkiem też bym nie ryzykował.

6

Tak jak Marcel nie radzę ryzykować. Z swojego doświadczenia wiem, że kontrolerzy są bardzo uczuleni na taki zapis. Jak go tylko znajdą od razu stwierdzają naruszenie art. 7 ust. 1 pzp i w zależności czy jest to postępowanie poniżej czy powyżej progów unijnych stosują odpowiedni procent z "taryfikatora".

7

Najlepiej zajrzeć do wytycznych pokontrolnych wydanych przez finansującego. Praktycznie ogromna większość sprecyzowanych warunków to naruszenie "siódemki", mimo wszystko lepiej pisać bardziej ogólnie

8

dzieki za wyrazenie opinii.
ja rowniez uwazam, ze tak postawiony warunek narusza ustawe. moj problem polega na tym, ze komorka zajmujaca sie zamowieniami publ. w bardzo powaznej instutucji twierdzi inaczej. a ja staram sie ich przekonac, dlatego jakby ktos mial cos na pismie (kio, sad powszechny....) bylbym wdzieczny.
pozdr

9

Odsyłam do następujących linków:
http://www.cupt.gov.pl/files/CUPT/kontrola/Zestawienie uchybien i grozace kary finansowe.pdf
(pkt 5)
http://www.cupt.gov.pl/files/CUPT/kontrola/Przewodnik dla Beneficjenta PO IiS -Najwieksze zagrozenia w procedurze udzielania zamówień publicznych.pdf
(przykład 20)

Radzę poczytać wszystkie są interesujące (dot. projektów współfinansowanych z UE).

10

dziekuje alex, znam te dokumenty; niestety przywolane przyklady naruszen opisuja sytuacje zadania doswiadczenia bezposrednio od wykonawcow (a nie dysponowania osobami z doswiadczeniem). pozdrawiam

11

Żądanie dysponowaniem osoby z danym z doświadczeniem jest jak najbardziej dopuszczalnym - o ile zamawiający jest w stanie wykazać że dysponowanie taką osobą jest niezbędne do wykonaia zamówienia.

12

MIRAS napisał/a:

Żądanie dysponowaniem osoby z danym z doświadczeniem jest jak najbardziej dopuszczalnym - o ile zamawiający jest w stanie wykazać że dysponowanie taką osobą jest niezbędne do wykonaia zamówienia.

ok, postawienie warunków pozostajacych w scislym zwiazku z przedmiotem zamowienia to jedno, odrebna kwestia jest natomiast ewentualne naruszenie art. 7 ust. 1 pzp. warunek taki moze byc bowiem uzasadniony ze wzgledu na przedmiot zamowienia, ale jednoczesnie naruszajacy uuczciwa konkurencje. dlatego, ze wyklucza sie z udzialu w post. podmioty zdolne zrealizowac zamowienie, a niemogace wykazac sie realizacja projektow wspolfinansowanych z UE. uwazam, ze miernikiem doswiadczenia winny byc takie parametry, jak wielkosc, czy zlozonosc realizowanych inwestycji, a nie zrodlo, z ktorego pochodza pieniadze na te inwestycje. na koniec posluze sie stanowiskiem KE z audytu z 2005r. z funkcjonowania systemow z Funduszu Spojnosci: "W ocenie Komisji Europejskiej wymaganie od wykonawcy, aby wykazał się doświadczeniem w realizacji zamówień współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej narusza zasadę uczciwej konkurencji. Brak jest podstaw aby ograniczać dostęp do realizacji zamówienia przez wykonawców posiadających doświadczenie w realizacji podobnych zamówień, które były finansowane z innych środków".

nadal jednak moja watpliwosc wiec czeka na rozwiklanie

13

To o czym piszesz można przeczytać pod linkami, które podałem. Spotkałem się z takim zapisem w jednym z SIWZ i rozmawiałem z osobą, która ją sporządzała. Jej argumentem było to, że inaczej są rozliczane projekty współfinansowane z UE, a inaczej z środków krajowych. Zamieszczając taki warunek Zamawiający chciał, aby Wykonawca dysponował taką osobą by móc lepiej to rozliczyć podczas składania wniosków o płatność do odpowiedniej Instytucji która je potem weryfikuje i zatwierdza do wypłaty. Jednakże pomimo takiej argumentacji kontrolerzy stwierdzili naruszenie art. 7 ust. 1 pzp i nałożyli korektę z "taryfikatora" uzasadniając tak j.w. Trzeba pamiętać, że kontrolerzy, którzy są z Instytucji np. Zarządzającej RPO wolą w takim przypadku stwierdzić naruszenie pzp, ponieważ może się zdarzyć, że taki projekt będzie kontrolowany przez UKS - który z tego co wiem jest bardzo uwrażliwiony na takie zapisy. Ponadto mogą też przyjść audytorzy z KE, którzy jak wynika z wpisu powyżej są bardzo na to uczuleni. Wobec powyższego kontrolerzy z Instytucji np. Zarządzającej RPO w przypadku gdy oni tego nie stwierdzili a stwierdziły inne kontrole, muszą się z tego tłumaczyć a dany Beneficjent u którego to stwierdzono jest zmuszony do zwrotu odpowiednio wyliczonej kwoty. W takim przypadku naruszenie art. 7 ust. 1 pzp jest stosowane przez analogię. Rozumiem, ze masz wątpliwości, ale lepiej unikać takiego zapisu, bo w przypadku nałożenia na to korekty z "taryfikatora" kierownictwo będzie szukać winnych, tylko nie u siebie.