1

Temat: co z usługami doradcy zawodowego.

Witam. Mam pytanko.. Czy,żeby świadczeć usługe doradcy zawodowego musi być wpis do Krajowego Rejestru Agencji Zatrudnienia, ja nigdy nie żądałem tego od wykonawców, teraz jeden z Wykonawców twierdzi,że ten wpis musi być- jak nie to nie sa spełnione warunki - brak uprawnień do wykonywania określonej działalności.
Proszę o pomoc bo juz mi rece opadają.Może ktoś sie spotkał z podobnym przypadkiem?

2

Odp: co z usługami doradcy zawodowego.

Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 z późn. zm.) prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług:

1) pośrednictwa pracy,
2) doradztwa personalnego,
3) poradnictwa zawodowego,
4) pracy tymczasowej,

- jest działalnością regulowaną w rozumieniu ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2007 r. Nr 155, poz. 1095, z późn. zm.) i wymaga wpisu do rejestru podmiotów prowadzących agencje zatrudnienia.

Wpisowi do rejestru podlega również wykonywanie usług wymienionych w powyższych punktach 1-3

3

Czyli jak nie maja to wezwać do uzupełnienia, a jak nie maja wpisu to wykluczyć ze względu na niespełnienie warunków?

4

Tak na to wychodzi.