1

Temat: serwisowanie i asysta techniczna programów komputerowych

Witam,

Przymierzam się do NZO na specjalistyczny program komputerowy dla mojej jednostki.

Jednak zastanawiam się jak spowodować aby obsługę techniczną i asystę tego programu po realizacji umowy np. po 4 latach z wybranym wykonawcą, mógłbym realizować przy pomocy innego wykonawcy tj. nie tego którego wybrałem w NGO (konkurencję)

Moi informatycy przekonują mnie że już jestem zdany na usł tego wykonawcy który dostarczył i wdrożył program, nie mam możliwości wziąć innego wykonawcy konkurencyjnego do obsługi tego programu po zrealizowaniu zamówienia.

Pewnie spotkaliście się z podobnymi opiniami i dylematami,

Zastanawiam się czy nie ma żadnej innej opcji aby całkowicie inny wykonawca mógł prowadzić serwisowanie i asystę tego programu po upływie terminu realizacji podstawowej umowy, czy na podst. praw autorskich (licencji)  tego jednego wykonawcy (czyli wolna ręka) już na zawsze jestem związany tylko z tym jednym wykonawcą??

Z mojego punktu widzenia, musi istnieć opcja aby można było powierzyć serwisowanie i asystę takiego programu innemu wykonawcy

Proszę was drodzy forumowicze o opinie w tej sprawie
Pozdrawiam

2

Odp: serwisowanie i asysta techniczna programów komputerowych

lukas7 napisał/a:

Zastanawiam się czy nie ma żadnej innej opcji aby całkowicie inny wykonawca mógł prowadzić serwisowanie i asystę tego programu po upływie terminu realizacji podstawowej umowy, czy na podst. praw autorskich (licencji)  tego jednego wykonawcy (czyli wolna ręka) już na zawsze jestem związany tylko z tym jednym wykonawcą??

Nie koniecznie tylko z tym jednym - musisz zadbać o to by w ramach wynagrodzenia, wykonawca przeniósł na zamawiającego całość praw autorskich.

3

Witam,
właśnie wszystko się rozbija wokół praw autorskich w tym przypadku licencji na oprogramowanie.
Czy mógłbyś mi przesłać linki lub zapisy odnoszące się do przeniesienia praw autorskich w całości

Z kolei informatycy cały czas mnie przekonują, że na serwisowanie i asystę po okresie gwarancji takiego oprogramowania nie znajdę wykonawców chcących wziąć odpowiedzialność (konsekwencje finansowe) za funkcjonowanie tego oprogramowania.
Tłumacza to tym że zapoznanie się z takim programem którego nie są autorem jest niezwykle pracochłonne i długie, jak dla mnie to naciągane są te argumenty. Chociaż zapis w art. 143 ust. 1 pkt. 5 dot. dostawy licencji na oprogramowanie komputerowe pozwala zawrzeć umowę na czas nieokreślony z danym wykonawcą.
Wg mnie może on świadczyć o tym że wykonanie asysty i serwisowania po okresie gwarancji może wykonywać ten jeden wykonawca.

Jakie sa wasze opinie drodzy forumowicze??

4

lukas7 napisał/a:

1. Z kolei informatycy cały czas mnie przekonują, że na serwisowanie i asystę po okresie gwarancji takiego oprogramowania nie znajdę wykonawców chcących wziąć odpowiedzialność (konsekwencje finansowe) za funkcjonowanie tego oprogramowania.
2. Tłumacza to tym że zapoznanie się z takim programem którego nie są autorem jest niezwykle pracochłonne i długie

1. Może warto się zastanowić nad dorzuceniem do zamówienia odpowiedniego przeszkolenia pracowników zamawiającego.
2. ....pewnie tak i drogie, ale coś za coś.

5 (edytowany przez lukas7 2010-12-13 11:07:45)

1. tak, takie szkolenie dla określonej grupy pracowników jest przewidziane.
2. z kolei koszty takiego zapoznania się funkcjonowaniem takiego programu specjalistycznego są niewspółmiernie wysokie,

myślę, że zastosuje tu zapis do umowy co do 48 miesięcznej asysty technicznej po okresie gwarancji, że cena asysty po upływie terminu wdrożenia i asysty w ramach gwarancji (2lata) nie przekraczała ceny ofertowej brutto (za 5lat) powiększonej o wskaźnik waloryzacji
chciałbym aby po 5 latach zamortyzowała się cena zakupu i wdrożenia tego programu.

no właśnie i tu mam problem od czego liczyć ten próg cenowy za tą asystę??

może macie drodzy forumowicze pomysł na sensowny zapis??