1

Temat: uszczegółowienie warunków udziału

czy zgadzacie się z poglądem, że przynajmniej jeden z warunków zawartych w art. 21 należy uszczegółowić w danym postępowaniu.

bo jeżeli do każdego z warunków z art. 21 napiszemy: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie, to jaki sens ma żądanie oświadczenia o spełnianiu warunków, skoro są one postawione w ogólnej formie?

proszę o uwagi w tym temacie.

szad

2

Odp: uszczegółowienie warunków udziału

Kiedyś wszcząłem podobną dyskusję:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6251

3

to musi czy nie musi?

4

Moim zdaniem: nie musi. PZP, po nowelizacji, jest w zakresie warunków udziału, za przeproszeniem ułomne.

5

no niestety jest ułomne.
skoro jest teza: "Zamawiający nie jest zobowiązany do opisu wszystkich warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy, a jedynie tych, które uważa za niezbędne z punktu widzenia zapewnienia prawidłowości wykonania zamówienia publicznego", a ja mam zamiar udzielić zamówienie PGNiG z wolnej ręki na dostawę paliwa gazowego, to mojego punku widzenia dla prawidłowości wykonania zamówienia publicznego nie widzę potrzeby opisu żadnego z warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy.
PGNiG jest monopolistą, ma 99% rynku, więc jaki ma sens konkretyzacja warunków? Wg mnie żaden.
Żądam oświadczenia, że spełniają te ogólne warunki ujęte w art. 22 ust. 1 ustawy i tyle.
do tego oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia i koniec.

6

szad napisał/a:

czy zgadzacie się z poglądem, że przynajmniej jeden z warunków zawartych w art. 21 należy uszczegółowić w danym postępowaniu.szad

Przecież poniżej progów można żądać samego oświadczenia z art.22 smile

7

tylko jaka powinna być treść takiego oświadczenia, jeżeli nie konkretyzujemy żadnego warunku?

Oświadczamy, że spełniamy warunki, o których mowa w art. 22 ust. 1-4? tyle wystarczy?

8

Wystarczy załączyć takie oświadczenie z wymienionymi punktami z art.22, gotowy druk.

9

szad napisał/a:

Oświadczamy, że spełniamy warunki, o których mowa w art. 22 ust. 1-4? tyle wystarczy?

yes

10

Przed nowelizacją to było bardziej jasne, jeżeli chodzi o treść oświadczenia.

Mam 2 wersje do wyboru. Która wersja bardziej pasuje, jeżeli nie konkretyzujemy warunków? Wg mnie chyba wersja 1.

wersja 1:

Przystępując do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonego w trybie zamówienia z wolnej ręki pn: ?Dostawa paliwa gazowego do xxx?, w imieniu swoim i reprezentowanej przeze mnie/nas firmy, oświadczam/y, że spełniam/y warunki o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 i Nr 161, poz. 1078), tj.:
1)    posiadamy uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania;
2)    posiadamy wiedzę i doświadczenie do wykonania zamówienia;
3)    dysponujemy odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;
4)    znajdujemy się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.

wersja 2:

Przystępując do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonego w trybie zamówienia z wolnej ręki pn: ?Dostawa paliwa gazowego do xxx?, w imieniu swoim i reprezentowanej przeze mnie/nas firmy, oświadczam/y, że zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych z dnia 29.01.2004 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 i Nr 161, poz. 1078) spełniam/y warunki dotyczące:
1)    posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania;
2)    posiadania wiedzy i doświadczenia,
3)    dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
4)    sytuacji ekonomicznej i finansowej.

11

2

12

tylko, że jak 2 to wykonawca potwierdza, że spełnia warunki dotyczące posiadania, dysponowania a tak faktycznie te warunki nie są nigdzie szczegółowo opisane.

13

zażądałabym tylko uprawnień i oświadczenie art.24 ust.1 i 2

14

a przy żądaniu uprawnień to jak powinno wyglądać oświadczenie o spełnianiu warunków?

15

Nie ma konkretnego wzoru.

16

wystarczy KRS

17

przeciez ogólnie wiadomo czym zajmuje się PGNiG

18

myszy1953 napisał/a:

przeciez ogólnie wiadomo czym zajmuje się PGNiG

ogólnie może wiadomo, ale jak stawiać warunek to fachowo opisany.
np. oświadczamy, że posiadamy uprawnienia do wykonywania  działalności będącej przedmiotem zamówienia, tj. posiadamy koncesję na przesyłanie i dystrybucję gazu.

19

myszy1953 napisał/a:

wystarczy KRS

do czego wystarczy KRS?

20

szad napisał/a:

ogólnie może wiadomo ... że posiadamy uprawnienia do wykonywania  działalności będącej przedmiotem zamówienia, tj. posiadamy koncesję na przesyłanie i dystrybucję gazu.

Czyli jeden warunek już mamy.

21

szad napisał/a:

tylko, że jak 2 to wykonawca potwierdza, że spełnia warunki dotyczące posiadania, dysponowania a tak faktycznie te warunki nie są nigdzie szczegółowo opisane.

... to już było tyle razy wałkowane...

22

już nie zawracam wam głowy.
może było wałkowane, ale jakoś chyba nie wypracowaliśmy stanowiska jak powinno wyglądać oświadczenie przy braku konkretyzacji warunków.

23

Ja też nie kojarzę takiego stanowiska, tak jakby to wałkowanie nie było dokończone.

24

szad napisał/a:

może było wałkowane, ale jakoś chyba nie wypracowaliśmy stanowiska jak powinno wyglądać oświadczenie przy braku konkretyzacji warunków.

.... ano tak:

OŚWIADCZENIE
o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu

Przystępując do postępowania o udzielenia zamówienia publicznego na ....... (ogłoszenie o zamówieniu zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: ...............?2010 z dnia .... .. ... .2010 r.), jako upoważniony na piśmie lub wpisany w odpowiednich dokumentach rejestrowych, w imieniu reprezentowanego przeze mnie wykonawcy, niniejszym ? zgodnie z wymogami art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 oraz 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) ? oświadczam, że spełniam warunki o których mowa w § .... Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.