1

Temat: Proszę o pomoc z ofertami

Witam.

Proszę o pomoc.

Przetarg nieograniczony poniżej progów na dostawę odczynników chemicznych.

Podział na pakiety.

1/ W jednym pakiecie oferta jedynego Wykonawcy 2x przekracza środki jakie przeznaczył zamawiający. Więcej przeznaczyć nie może.   dodatkowo wykonawca nie dostarczył kilku metodyk (dokumentów potwierdzających, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom Zamawiającego). Jakie poczynić kroki? Unieważnić dany pakiet i nie wzywać do uzupełnienia dokumentów? Muszę dokonać wyboru tej oferty przed unieważnieniem? Jak tą całą sytuację prawidłowo zaznaczyć w protokole?

2/ Co zrobić jeśli Zamawiający wymagał aby produkty posiadały  aktualne certyfikaty lub deklaracje zgodności, jednak nie wymagał dołączenia do oferty samych certyfikatów czy deklaracji a mimo wszystko jeden Wykonawca dołączył zbiorowy dokument z którego wynika, iż dany produkt nie posiada certyfikatu czy deklaracji. Można to w jakiś sposób wyjaśnić?

3/ Wykonawca dołaczył dokumenty które żądał zamawiający jednak znajduje się na nich pieczątka imienna i podpis oraz pieczątka firmowa. Brakuje zwrotu za zgodność z oryginałem czy czegokolwiek takiego (potwierdzam za zgodnośc itp)

Z góry dzięki za wskazanie prawidłowej drogi:)

2

Odp: Proszę o pomoc z ofertami

ad. 1 można unieważnić bez konieczności badania ofert
ad.2 osobiście wyjaśnił bym, jeżeli faktycznie ich nie posiadają to wykonawca nie spełnia warunku
ad. 3 dopisek "za zgodność" powinien być, więc wezwał bym do uzupełnienia.

3

ad2. Próżne teraz wyjaśnianie. Przecież wiadomo, że te dokumenty muszą być w przyszłości, więc zapewne będą. Na cóż martwić się na zapas??? Teraz zaś jak rozumiem wykonawca SPEŁNIA warunki specyfikacji.

4

Wzywa się do uzupełnienia dokumentów nawet jeśli są w ofercie a z nich wynika, że odczynnik nie spełnia wymogów? Jest szansa, że Wykonawca dostarczy inny dokument?

5

2*tak.

6

A co zrobić, gdy  jedna strona dokumentu nie zawiera potwierdzenia za zgodność? Wezwać do uzupełnienia tej jednaj strony czy całego dokumentu?

7

Mnie by 1 strona zupełnie wystarczyła.

8

W sumie potwierdzona powinna być każda strona, ale faktycznie szkoda zachodu.

9

Tzn? Oferta najtańsza heh bo jedyna wink Wszystko w niej jest ok, tylko jedna strona nie posiada potwierdzenia za zgodność z oryginałem. Zastanawiam się czy nie wezwać dla świętego spokoju.

10

Jak faktycznie chcesz mieć spokój do wezwij.

11

Witam podepnę się pod temat "brak potwierdenia za zgodność z oryginałem". Stosuję taką zasadę że jeśli np. w kopii KRS brak za zgodność z oryginałem na stronach które nic nie wnoszą przy sprawdzaniu wykonawcy/oferty (dotyczy głownie KRS o objętości Kapitału Marksa wink ) to się tym nie przjmuję i niee wzywam. Pozdrawiam świątecznie!

12

Bitter napisał/a:

Tzn? Oferta najtańsza heh bo jedyna wink Wszystko w niej jest ok, tylko jedna strona nie posiada potwierdzenia za zgodność z oryginałem. Zastanawiam się czy nie wezwać dla świętego spokoju.

jak jedyna oferta to jak będzie podpisywał umowę to....................................... smile

13

a czy brak tego dopisku zmienia treść złożonej oferty?

14

i wszystko na ten temat Nina   tongue