Temat: Brak przedłużenia terminu związania ofertą
Oferty złożyło 5 firm. Termin związania ofertą przedłużyła tylko jedna firma. Co mam zrobić z pozostałymi czterema? Podstaw na wykluczenie nie, odrzucić ze względu na niezgodność z ustawą?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Brak przedłużenia terminu związania ofertą
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oferty złożyło 5 firm. Termin związania ofertą przedłużyła tylko jedna firma. Co mam zrobić z pozostałymi czterema? Podstaw na wykluczenie nie, odrzucić ze względu na niezgodność z ustawą?
Wadium było?
tak
W przypadku kiedy wystąpiliście do Wykonawców o przedłużenie TZO to Wykonawca, który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą albo nie zgodził się na przedłużenie okresu związania ofertą, podlega wykluczeniu z postępowania. Wykluczenie samo w sobie jest ?sankcją? dla wykonawcy, zamawiający w takim przypadku nie ma podstaw do zatrzymania wadium wraz z odsetkami.
Myśmy wystapili o przedłużenie związania oferta i wtedy wszyscy na to wyrazili zgodę. Przetargu nie udało się jednak rozstrzygnąć w terminie związania ofertą. Termin ten się skończył, my jako zamawiający nie mamy prawa drugi raz zwrócić się o przedłużenie tzo, a ze strony wykonawców, wystapiła o to tylko jedna firma. Art. 24 ust. 2 pkt 2 nie mówi o takim przypadku.
o ile się nie mylę przedłużać można tylko raz ( trzeba było przedłużyć o max. ilość dni)
no nie mówi ! Co na to Marcel?
w tym przypadku nie masz już ofert
no nie poprawka zamawiający zgodnie z 85 .2 może tylko raz a wykonawca może samodzielnie (nie pisze ile razy) o ile nie jest to okres dłuższy niż 30+60 patrz 85.1
Jeżeli sam wykonawca samodzielnie nie przedłużył tego terminu, świadczy to o tym, iż nie ma on istotnego interesu, by zawrzeć z Tobą umowę. Może to wynikać z różnych okoliczności, np. zmiany warunków realizacji zamówienia, które mogły zmienić się w czasie na tyle, że realizacja zamówienia nie leży w jego interesie wykonawcy lub też jest już niemożliwa na zasadach określonych w ofercie przetargowej. Gdy wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, dąży do zawarcia z Tobą umowy mimo upływu terminu związania ofertą, samodzielnie przedłuża ten termin na czas niezbędny do zawarcia umowy, informując Ciebie o tym.
Podstawowe pytanie czy ten przetarg rozstrzygnięto i chodzi o to , że skończyl się okres zw. of. czy jeszcze nie wybrano wykonawcy - bo coś się zapętliło?
Zamawiający nie ma podstaw prawnych do wykluczenia wykonawcy z postępowania, gdy ten samodzielnie nie przedłużył terminu związania ofertą. To wykonawca decyduje samodzielnie o możliwości przedłużenia terminu związania ofertą i jeżeli w jego ocenie warunki, które złożył w ofercie przetargowej, pozostają nadal dla niego korzystne, a realizacja zamówienia możliwa do spełnienia, może przedłużyć ten okres
Termin związania ofertą juz minął. Wykonawca nie został wybrany. My, jako zamawiający, nie mamy juz prawa przedłużyc terminu, ponieważ juz raz to zrobiliśmy. Z firm, które złozyły oferty, tylko jedna przedłuzyła termiun zw. o. Nie wiem co mam zrobić z pozostałymi wykonawcami. W przetargu juz nie uczestniczą, ponieważ nie przedłuzyli terminu zw. o. i nie przedłuzyli ważności wadium, ale jakoś muszę się do nich ustosunkować. Tylko jak?
Jak to jak? Po prostu nie zostają wybrani (nie może być oczywiście mowy ani o wykluczeniu ani odrzuceniu).
Miraa, koniec terminu więc ofert już nie ma, najwidoczniej pozostali nie mieli już ochoty uczestniczyć w postępowaniu, zresztą opisałem to wyżej, nic już im za to nie grozi.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Brak przedłużenia terminu związania ofertą
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc