1

Temat: Zamówienia uzupełniające

Witam. Proszę o pomoc.
Zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego na usługi ochrony. Była to procedura unijna. W ogłoszeniu oraz siwz przewidziano Zamówienia uzupełniające  40% wartości Zamówienia podstawowego, więc wartość Zamówienia uzupełniającego wynosiła 125 000 zł. W tej chwili chcemy zastosować tryb z wolnej ręki z tym samym wykonawcą do momentu rozstrzygnięcia nowego postępowania przetargowego. Szef służby oszacował wartość Zamówienia, ale nie przekracza 14 000 euro. Czy w takiej sytuacji możemy nie stosować przepisów ustawy i nie stosować procedury z wolnej ręki.
Dziękuję

2

Odp: Zamówienia uzupełniające

Opinie są różne w temacie, jednak dopuszczalne jest zastosowanie zamówienia uzupełniającego bez konieczności stosowania reżimu ustawy.

3

Już jestem po kilku kontrolach i zawsze było OK!

4

Przy szacowaniu wartości zamówień uzupełniających obowiązują te same zasady, które dotyczą zamówienia podstawowego. Nie możesz zatem szacując wartość zamówienia uzupełniającego, zaniżać jego wartości lub dzielić na części w celu uniknięcia obowiązku stosowania ustawy Pzp.
Jeżeli oszacowana  wartość zamówienia, które zamierzasz udzielić, jako uzupełniające nie przekracza równowartości 14.000 euro, nie stosujesz przepisów ustawy Pzp. Nie musisz zatem przeprowadzać procedury zamówienia z wolnej ręki, sporządzać dokumentacji i publikować ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

5

Już jestem w wielkim stresie. I tak za późno decyzje już podjęłam nie zastosowałam procedury.
Gdy udziela sie zamówienia uzupełniającego trzeba stosować przepisy o terminach, w których ustalenie wartości zamówienia powinien być przygotowany najpóźniej w tym przypadku do usług  - 3 miesiące przed dniem wszczęcia postępowania. Jeżeli zajdzie konieczność udzielenia zam. uzupełniającego po tym okresie należy szacunek wartości zamówienia sprawdzić.

6

Co za problem taki szacunek zrobić?

7

Dokładnie, taki szacunek idzie zrobić.

8

marlena78 napisał/a:

Już jestem w wielkim stresie.

Spokojnie. Spróbuję pomóc.

marlena78 napisał/a:

Czy w takiej sytuacji możemy nie stosować przepisów ustawy i nie stosować procedury z wolnej ręki.

Mom zdaniem: TAK, lecz najlepiej nie używać nigdzie nazwy ?uzupełniające?, także nie nawiązywać do zamówienia. Ot takie sobie niezależne zamówienie. Chyba jasne?
Wtedy i szacowanie zbędne.

golavox napisał/a:

skoro to zamówienie uzupełniające to trzeba stosowac ustawę

Zgadzam się. Dlatego radzę jw.

Powodzenia i spokoju przynajmniej w święto.

9

Dziękuję. Wesołych świąt.