1

Temat: Zwrot dokumentu gwarancji wadialnej, która wygasła

Czy powinieniem zwrócić Wykonawy dokument gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej
w sytacji gdy:
1) gwarancja została zrealizowana (kwota wadium została mu zatrzymana) na podstawie art 46 ust 1 pkt 4a ustawy, lub w przypadku odmowy podpisania umowy (46 ust. 5 pkt 1 ,2, 3)
2) a termin ważności gwarancji już upłynął.
?

2

Odp: Zwrot dokumentu gwarancji wadialnej, która wygasła

Nie sądzę aby trzeba było zwracać, tym bardziej że termin upłyną.

3

Nie zwracajcie żadnych dokumentów z postępowania.
Przecież to jest integralna część oferty.

4

Tu już nie ma co zwracać, gwarancja została "skonsumowana"

5

A ja spotkałem się z także przeciwnymi poglądami - wszak ustawa mówi wyraźnie: ?zwraca wadium wszystkim wykonawcom? i ubezpieczyciele czasem upominają się twardo. Zatem najlepiej odesłać dokument wykonawcy gdy już zbędny, a sobie ewentualnie zostawić kopię.

6

Wykonawcy składają gwarancje w Kasie (jako papier wartościowe w sejfie ), niektórzy Wykonawcy jednak dołączają je do oferty, wtedy robimy kopię i przenosimy je do kasy.

Wydaje mi się, że zwrot po terminie ważności samego dokumentu gwarancji nie może być później podstawą do wystąpienia przez Wykonawcę z roszczeniami o zwrot zabranego wadium?

7

hubal napisał/a:

A ja spotkałem się z także przeciwnymi poglądami - wszak ustawa mówi wyraźnie: ?zwraca wadium wszystkim wykonawcom? i ubezpieczyciele czasem upominają się twardo. Zatem najlepiej odesłać dokument wykonawcy gdy już zbędny, a sobie ewentualnie zostawić kopię.

Ja zwracam i jest ok.

8

and1 napisał/a:

Nie zwracajcie żadnych dokumentów z postępowania.
Przecież to jest integralna część oferty.

Niektóre instytucje mimo wszystko żądają zwrotu swoich oryginałów. Masz taki obowiązek. Robisz ksero i oddajesz.

9

Wszystko ok, tylko czasami gwarancja jest tak zszyta z ofertą, że bank otrzyma ją w dwóch częściach smile

10

Podzielam stanowisko cbud

11

Marcel napisał/a:

Wszystko ok, tylko czasami gwarancja jest tak zszyta z ofertą, że bank otrzyma ją w dwóch częściach smile

Da rade marcel smile

12

No pewnie że da, tyle że w dwóch kawałkach.