1

Temat: czy stowarzyszenia -szkolny związek sportowy powinien stosować ustawę?

W ostatnim informatorze UZP jest mowa o stosowaniu ustawy przez stowarzyszenia po przeczytaniu nic mi się nie wyjaśniło bo jedno zaprzecza drugiemu nie wiem czy stowarzyszenie takie jak szkolny związek sportowy powinien czy nie powinien a jeśli nie to dlaczego może ktoś z was to przegryzł. Pilne

2

Odp: czy stowarzyszenia -szkolny związek sportowy powinien stosować ustawę?

Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami (po wejściu w życie tzw. dużej nowelizacji), stowarzyszenia, parafie, organizacje pozarządowe nie są co do zasady zobowiązane do stosowania ustawy Pzp.

3

Na stronie UZP w zakładce - "opinie prawne" - "dotyczące ustawy Pzp" - jest  dostępna opinia:
"Obowiązek stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych
przez fundacje oraz stowarzyszenia - stosowanie ustawy Pzp
na postawie art. 3 ust. 1 pkt 3 oraz art. 3 ust. 1 pkt 5."

4

Tak wiem czytałam ale nie wiem jak to zrobić powołać się na art 3 ust 1 pkt 5 że zamawiajacy nie stosuje ustawy bo nie spełnia wszystkich trzech warunków jednocześnie ?  Muszę wydać 150 000 na usługę przewozu dzieci ze szkoły na basen i z powrotem nie wiem czy wystarczy notatka że przeprowadziłam negocjacje tylko z jednym i podpisze z nim umowę czy wysyłam do trzech i wyłaniam wykonawcę ale na jaki art mam się powołać w umowie ...niniejsza umowa jest zawarta bez stosowania ustawy PZP na podstawie art 3 ust 5 czy jak?????????

5

Moim zdaniem istotne jest jakim rodzajem środków dysponuje związek i jeśli połowa ich lub więcej pochodzi z pieniędzy publicznych (państwowych, gminnych, itd.), to najlepiej zastosować ustawę.

6

Ostatnio jedna z organizacji pozarządowych otrzymała dotację ponad 50% z UE, pytałem u źródła o szczegóły, odpowiedź brzmiała że stosować ustawy nie muszą.