Temat: Zamówienie z wolnej ręki
Witam
Mam szybko przeprowadzić Zamówienie z wolnej ręki na kwotę powyżej 14 000 euro. Czy konieczne jest umieszczenie ogłoszenia w portalu uzp ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zamówienie z wolnej ręki
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Mam szybko przeprowadzić Zamówienie z wolnej ręki na kwotę powyżej 14 000 euro. Czy konieczne jest umieszczenie ogłoszenia w portalu uzp ?
nie ma takiego obowiązku, tylko musisz zamieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia
Obowiązek zamieszczenia jest wówczas gdy postępowanie jest powyżej progów UE.
A jeśli podpiszemy umowę o udzieleniu zamówienia i umieszczę ogłoszenie to czy muszę jeszcze jakieś protokoły robić ?
No wypada
Oczywiście, protokół trzeba zrobić zawsze, plus druki ZP które dotyczą.
Wysłanie zaproszenia a dwa dni później negocjacje i zawarcie umowy w tym samym dniu?
W tym samym dniu co negocjacje umowę możecie podpisać, nie wiem w czym problem?
Problem to ja będę mieć,dostałam pismo z UZP z Dep.Kontroli mam im przesłać protokół z i umowę z post.z wolnej ręki na przesyłki pocztowe chyba im się nie spodobało uzasadnienie, napisałam podstawę art.67 ust.1 pkt1 lit b i uzasadniłam prawnie i faktycznie, no i nie wiem do czego chcą się przyczepić przecież wiadomym jest, że Poczta ma monopol więc czy uzasadnie z lit. a czy b czy w ogóle to i tak wolna ręka jest o.k. A umowa to pytanie czy nie powinno przypadkiem minąć od zaproszenia do podpisania umowy 5 dni.
Życzę zdrowia szczęścia i powodzenia w 2011 roku oraz szampańskiej zabawy Tobie i wszystkim forumowiczom.
Czyli postępowanie było powyżej progów UE, że informacja poszła do prezesa?
No właśnie, poniżej progów,więc nie wiem czy to donos, czy Bóg jeden wie co? poszło tylko ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy do BZP a potem ogłoszenie o udzieleniu zamówienia do BZP. Pierwszy raz mam do czynienia z czymś takim.
Spokojnie, nie będzie źle, poczta póki co ma naturalny monopol na przesyłki do 50g
Czy jeżeli UZP zażądało protokołu wraz z załącznikami i umową to co mam przekazać? czy całą dokumentację? mówimy o wolnej ręce poniżej progów.
Tak, załącznikiem do protokołu są np. także oferty.
Czyli przekazuję wartość szacunkową, zaproszenie do negocjacji,ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy,dokumenty, których wymagałam protokół z negocjacji zp11, zp2 i ogłoszenie o udzieleniu zamówienia i umowę, czy zgodę na uruchomienie procedury też?. Moje pytanie odnośnie terminu zawarcia umowy było zadane odnośnie sytuacji: wysłałam ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy,ale od wysłania do podpisania umowy nie poczekałam 5 dni zawarłam po 2 dniach.tzn wysłałam15 zaproszenie do negocjacji na 17 i 17 podpisałam umowę.
z tą umową to się pośpieszyłaś 5 dni to nie dwa.
Tu właśnie może być mały problem
Jak mały ?czy może to być naruszenie przepisów? czy jest gdzieś mowa o tym że przy wolnej ręce można zawrzeć umowę od zaproszenia do podpisania w jakimś konkretnym terminie?
Jeśli masz 100% pewności, że zastosowałaś tryb z WR prawidłowo to nie ma problemu jeśli natomiast nie jesteś pewna to kiedyś (oby nie) nie będziesz miała pożytku z tego ogłoszenia.
Dzięki, oby wszystko było o.k.
W moim przypadku pierwszy raz mam do czynienie z WR. Czyli tak podsumowując czy wystarczy:
- zaproszenie do negocjacji,
- protokół z negocjacji zp2 oraz zp11,
- umowa
- ogłoszenie o udzieleniu zamówienia,
??
z góry dziękuje za info.
Tak to wystarczy.
No może jeszcze uzasadnienie faktyczne i prawne zastosowania trybu z wolnej ręki będzie potrzebne przy Zp-2 i w ogłoszeniu o udzieleniu zamówieniu.
ZP1 oraz ZP-WR nowe
Dziękuje bardzo:) teraz już jaśniej to widzę;)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zamówienie z wolnej ręki
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc