1 (edytowany przez sinek 2011-01-04 07:03:41)

Temat: Zmieniona stawka podatku VAT a istniejące umowy

Witam,
Mam podpisanych kilka umów, które muszę aneksować w związku ze zmianą opodatkowania.
W części z nich mam informację o możliwości wprowadzenia zmian właśnie w związku ze zmianą stawki VAT. Mam jednak kilka umów, w których nie zastosowałem tego zapisu, jest tylko ogólny zapis o możliwości zmian zgodnie z PZP.

Zastanawiam się czy w tym przypadku mogę anekswać te umowy

Jeśli macie podobny problem lub jakieś sugestie proszę o opinie.
pozdrawiam

2

Odp: Zmieniona stawka podatku VAT a istniejące umowy

owszem mam kilka takich umów, ale nie rozumię Twojego toku - co znaczy "muszę anulować" a jaki masz w tym interes
tam gdzie nie ma zapisu o możliwości zmiany stawki VAT stracą Wykonawcy, nie ma innej opcji

3

Danaug - co mu chcesz anulować?;p

Sinek - spójrz  na opinię Prezesa UZP z 14.10.2010- http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1202;zmiana_umowy_w_sprawie_zamowienia_publicznego_w_zwiazku_z_ustawowa_zmiana_stawki_podatku_od_towarow_i_uslug_(vat).html

Wskazując na powyższe należy uznać, iż zmiana umowy polegająca na dokonaniu zmiany ceny (wynagrodzenia wykonawcy) w związku z podwyższeniem stawki podatku VAT (np. o 1%) nie zaburza równowagi ekonomicznej stron takiej umowy na korzyść wykonawcy i w konsekwencji nie stanowi zmiany istotnej w rozumieniu art. 144 ust. 1 ustawy PZP.

VIII. Odnosząc się do drugiego przypadku dopuszczalności zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego wymienionego w art. 144 ust. 1 ustawy PZP należy wskazać, iż istotna zmiana umowy jest dopuszczalna, jeżeli są spełnione łącznie dwie przesłanki.

Po pierwsze, zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

Po drugie, zamawiający określił warunki takiej zmiany.

Tak więc zmiana umowy w sprawie zamówienia publicznego z uwagi na zmianę stawki podatku VAT jest dopuszczalna w sytuacji, gdy w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia zamieszczona została klauzula zmiany umowy przewidująca zmianę wynagrodzenia wykonawcy (ceny) o kwotę wynikającą ze zmienionych stawek tego podatku obowiązujących w dacie powstania obowiązku podatkowego w czasie trwania umowy.

To jest fragment tej opinii.

4

Oczywiście miałem na myśi aneksowanie umów (poprawione).

Na prawdę nie ma możliwości aneksowania umów jeśłi nie było odpowiedniego zapisu? Zawsze stosuję zapis ogólny, tj. o możliwości zmian, które umożliwia ustwa Pzp. czy to nie wystarczy?

5

wg mnie wystarczy,ale opinię warto przeczytać;)

6

psz - a gdzie ty wyczytałeś że ja chcę coś anulować

7

Jak wszedłem pierwszy raz to w poście Sinka nie było żadnego anulowania, a edycja była zaraz po oryginale, o 7:40, więc Twój post dla czytelnika wyglądał jakby pierwszy zawierał "anulowanie", stąd taki żarcik:)

8

Faktycznie zależy od zapisu, najlepiej jest jak wprost pisze o zmianie stawki VAT, jeżeli są inne zapisy trzeba kombinować aby podpiąć pod inny zapis.

9

Dziękuję za wasze uwagi.
Opinię którą zamieścił PSZ znam. Czytałem chyba dwa razy, próbując znaleźć korzystny dla siebie zapis hehe wink
PSZ piszesz, ze mój zapis powinien wystarczyć, jednak brakuje u mnie w umowach konkretnego wskazania warunków tych zmian (VAT). Z drugiej strony mam zapis  ze mogę zmienić wszystko co jest zgodne z Ustawą.

10

no właśnie, a według wspomnianej opinii można takiej zmiany ze 144 dokonać, dlatego sądzę, że mimo braku konkretnego zapisu ten ogólny w tym przypadku jest wystarczający.

11

psz napisał/a:

no właśnie, a według wspomnianej opinii można takiej zmiany ze 144 dokonać, dlatego sądzę, że mimo braku konkretnego zapisu ten ogólny w tym przypadku jest wystarczający.

Tu się trzeba zastanowić!

12

"....Niedopuszczalna jest jednak pod rygorem nieważności zmiana postanowień zawartej umowy oraz wprowadzenie nowych postanowień do umowy niekorzystnych dla Zamawiającego, jeżeli przy ich uwzględnieniu należałoby zmienić treść oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy ...."
To cytat z jednej z tych nieszczesnych umów.