1

Temat: żądanie próbek

PRzymierzam się do przetargu nieograniczonego na dostawę mat. reklamowych. Zastanawiamy się nad zażądaniem próbek. Mam wątpliwości co do postępowania z próbkami:
czy w razie ich braku wzywam do uzupełnienia z art. 26.3?
czy w przypadku niezgodności próbki z wymaganiami SIWZ odrzucam ofertę z art. 89.1.2?

2

Odp: żądanie próbek

Tak, wzywasz do uzupełnienia, jeżeli uzupełni wadliwe, nie spełniające warunku, wówczas oferta podlega odrzuceniu 89.1.2.

3

właśnie ostatnio miałam podobnym problem, w postaci żądania przez Zamawiajacego próbki w postaci prezentacji systemu  zastanawiałam sie co sie stanie w momemencie kiedy prezentacja nie okaże sie zgodna z wymaganiami Zamawiającego, jak w takiej sytuacji wezwać do uzupełnienia, ponowna prezentacja? co o tym myślicie, bo na logikę, jeżeli wyznaczony byłby kolejny termin (myślę o uzupełnieniu w mysl art. 26 ust. 3) to dochodzi do zmiany proponowanego przedmiotu oferty (poprzez naniesienie konkretnych poprawek)... jak z tego wybrnąć?

4

kaskaa napisał/a:

PRzymierzam się do przetargu nieograniczonego na dostawę mat. reklamowych. Zastanawiamy się nad zażądaniem próbek. Mam wątpliwości co do postępowania z próbkami:
czy w razie ich braku wzywam do uzupełnienia z art. 26.3?
czy w przypadku niezgodności próbki z wymaganiami SIWZ odrzucam ofertę z art. 89.1.2?

KIO/UZP 1695/09
"Stwierdzić należy na wstępie, że próbki zestawów były wymagane przez zamawiającego na podstawie § 3 ust. 1 pkt rozporządzenia, w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego. Kwalifikowane są zatem jako oświadczenie lub dokument o charakterze przedmiotowym, zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt 2 ustawy, co potwierdza dokonane przez zamawiającego wezwanie odwołującego się do uzupełnienia próbek w trybie określonym w art. 26 ust. 3 ustawy. Próbki stanowią dla zamawiającego źródło wiedzy o zgodności oferty wykonawcy z wymaganiami siwz. Wskazać należy, że o ile niezłożenie próbek spowodowałby, po bezskutecznym zastosowaniu procedury wezwania, zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy, wykluczenie wykonawcy na podstawie
art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy, o tyle, jeśli z próbek wynika niezgodność oferowanego przez wykonawcę świadczenia z wymaganiami siwz, obowiązkiem zamawiającego jest odrzucenie oferty."

5

dzięki ... niezłe..

6

"Wskazać należy, że o ile niezłożenie próbek spowodowałby, po bezskutecznym zastosowaniu procedury wezwania, zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy, wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy, o tyle, jeśli z próbek wynika niezgodność oferowanego przez wykonawcę świadczenia z wymaganiami siwz, obowiązkiem zamawiającego jest odrzucenie oferty."

Dziwny zapis.

7

Czy dziwny? Nie do końca. Apollo, a co byś zrobił gdyby wykonawca złożył Ci aktualne zaświadczenie z US, że zalega z podatkami i nie uzyskał zgody na odroczenie etc.?

8

No cóż, trudno w takim wypadku wzywać do uzupełnienia, a jeżeli chodzi o dok. z par.5 spotkałem się również z opinią że oferta nie jest do odrzucenia tylko wykonawca do wykluczenia smile

9

Miras, ale tutaj mamy do czynienia z zupełnie inną sytuacją.
Powiedz mi, jaki to warunek udziału w postępowaniu miałyby potwierdzać ww. próbki (art. 24.2.3 - przed nowelą)?

10

A!!! o to Ci chodzi - rzeczywiście KIO się trochę zaplątalo wink

11

Poza tym, niezrozumiałe jest dla mnie to rozgraniczenie: niezłożenie w ogóle póbek - wykluczenie. Złożenie niepotwierdzających wymagań - odrzucenie. Tak, czy siak oferta takiego wykonawcy podlega odrzuceniu - art. 89.1.2.

12

Polecam lekturę wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 29 października 2010 r., sygn. akt 2266/10

13

karolk napisał/a:

Polecam lekturę wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 29 października 2010 r., sygn. akt 2266/10

A cóż tam orzeczono, co byłoby w opozycji do tego co napisałem?

14

Przytaczam fragment uzasadnienia wyroku z dnia 29 października 2010 r. sygn. akt KIO 2266/10:
"Odnosząc się do zarzutu zaniechania wezwania odwołującego Polcourt S.A. do uzupełnienia dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 Pzp Izba uznała zarzut powyższy za zasadny. W konsekwencji należało stwierdzić, że zamawiający przedwcześnie i w sposób nieuprawniony zastosował art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp odrzucając ofertę tego wykonawcy.
Izba stwierdziła, że dokumenty wymienione w specyfikacji istotnych warunków zamówienia w pkt 9.3 służą potwierdzeniu parametrów technicznych i jakościowych oferowanego przedmiotu zamówienia. Nie sposób zgodzić się z twierdzeniem zamawiającego, iż są to dokumenty stanowiące element oferty w aspekcie materialnym, tj. deklarację wykonawcy (oświadczenie) co do rodzaju przedmiotu zamówienia zaoferowanego w przedmiotowym postępowaniu. Przyjęcie, iż powyższe dokumenty stanowią ofertę, tj. zastępują oświadczenie woli wykonawcy w zakresie określenia oferowanego przedmiotu zamówienia, prowadziłoby de fakto do pozbawienia wykonawców w toku postępowania bezwzględnego prawa do uzupełnienia dokumentów, o których mowa w art. 25 ust.  1   Pzp,  stosownie do brzmienia art. 26 ust. 3 Pzp.  Podkreślić należy, że w przedmiotowym postępowaniu zamawiający nie zawarł w specyfikacji jakiegokolwiek postanowienia uprzedzającego wykonawców, iż określone w pkt 9.3. dokumenty stanowią treść oferty i nie podlegają uzupełnieniu.
Jednym z istotnych elementów oferty jest określenie oferowanego przez wykonawcę przedmiotu. Jeżeli zamawiający nie wymaga złożenia przez wykonawców szczegółowego oświadczenia woli (oferty) co do oferowanego przedmiotu zamówienia, lecz wymaga złożenia w formularzu ofertowym jedynie ogólnego oświadczenia, co do złożenia oferty zgodnie z wymaganiami specyfikacji istotnych warunków zamówienia, to zamawiający nie może przenosić na wykonawców skutków swojego działania, pozbawiając ich przysługującego im w toku postępowania prawa do uzupełnienia dokumentów tzw. przedmiotowych, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp. Za nieuzasadnione należy uznać domniemywanie treści oferty ze złożonych dokumentów przedmiotowych, gdyż ustawodawca co do zasady dopuścił możliwość, iż dokumenty te mogą zawierać błędy, a wobec tego podlegają obligatoryjnie w takim przypadku wyjaśnieniu lub też uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 i 4 Pzp. W przypadku natomiast uznania, iż dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań technicznych i jakościowych stanowią treść oferty, następuje ograniczenie praw wykonawców, wynikających z art. 26 ust. 3 i 4 Pzp, co stanowi naruszenie ww. przepisów ustawy Pzp, skutkujące w konsekwencji niezachowaniem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców.
Wobec powyższego, Izba uznała, że zamawiający ma obowiązek wezwać odwołującego Polcourt S.A. do uzupełnienia następujących dokumentów wymienionych w pkt. 9.3, potwierdzających jakość oferowanej nawierzchni syntetycznej:
1.    Certyfikat lub deklaracja zgodności z normą PN-EN 15330-1:2008, lub ważna aprobata techniczna ITB (pełna), lub rekomendacja techniczna ITB (pełna) lub inny dokument, wydany przez instytucję uprawnioną do badań i certyfikowania wyrobów, potwierdzające, że oferowana nawierzchnia z trawy sztucznej posiada żądane parametry techniczne.
2.    Atest PZH lub równoważny dla oferowanej nawierzchni i wypełnienia.
3.    Autoryzacja producenta trawy syntetycznej, wystawiona dla wykonawcy na realizowaną inwestycję wraz z potwierdzeniem gwarancji udzielonej przez producenta na tę nawierzchnię.
4.    Karta techniczna oferowanej nawierzchni potwierdzona przez jej producenta.
5.    Aktualny certyfikat FIFA 2 Star dla obiektu wykonanego z oferowanego systemu nawierzchni.
6.    Raport z badań przeprowadzonych przez laboratorium (Labosport lub ISA-Sport lub Sports Labs Ltd), dotyczący oferowanej nawierzchni, potwierdzający zgodność jej parametrów z FIFA Quality Concept for Football Turf (dostępny na www.FIFA.com)
7.    Próbka oferowanej nawierzchni trawy syntetycznej z oryginalną metryką producenta w formacie min. 20 x 15 cm.
8   Próbka wypełnienia w ilości min. 100 g.
9. Próbka podkładu elastycznego pod nawierzchnię w formacie 20 x 15 cm.
Reasumując Izba stwierdziła, iż w przypadku obu odwołujących się tj. Masters S.A. i Polcourt S.A., odrzucenie złożonych przez tych wykonawców ofert było przedwczesne, a tym samym zamawiający jest zobowiązany do wyczerpania procedur mających zastosowanie w toku badania i oceny ofert, stosownie do podanego przez Izbę uzasadnienia."

15

Primo: Nigdzie nie napisałem, że odrzucenie oferty (89.1.2) nie może być poprzedzone wezwaniem do uzupełnienia (26.3).
Secundo: Nigdzie nie napisałem, że próbki, o których mowa w wyroku zacytowanym przez Mirasa stanowią treść oferty.

Próbki, o których pisałem należy traktować jako dokument przedmiotowy (tj. potwierdzający spełnianie wymagań zamawiającego). W sytuacji, gdy wykonawca nie załączy takiej próbki lub zawiera ona "błąd" - należy skorzystać z dyspozycji art. 26.3. Dopiero, gdy wykonawca w następstwie wezwania nie uzupełni oferty lub próbka w dalszym ciągu obarczona jest błędem, należy ofertę odrzucić na podstawie art. 89.1.2. Wykluczenie nie może mieć w tej sytuacji zastosowania.

Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne. Miłego długiego weekendu.

16 (edytowany przez Katiqq 2012-03-02 13:36:10)

W siwz zamawiający nie żądał złożenia próbek zaoferowanych produktów równoważnych razem z ofertą; zastosował zapis
W PRZYPADKU ZAOFEROWANIA PRODUKTÓW RÓWNOWAŻNYCH ZAMAWIAJĄCY MA PRAWO ŻĄDAĆ PRZEDSTAWIENIA PRÓBEK TYCH PRODUKTÓW (PODSTAWA PRAWNA: § 5 UST. 1 ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW Z DNIA 30 GRUDNIA 2009 R. W SPRAWIE RODZAJÓW DOKUMENTÓW, JAKICH MOŻE ŻĄDAĆ ZAMAWIAJĄCY OD WYKONAWCY ORAZ FORM, W JAKICH TE DOKUMENTY MOGĄ BYĆ SKŁADANE).
Na wezwanie zamawiającego wykonawca uzupełnił jedną z żądanych próbek, wnosząc o przedłużenie terminu do złożenia drugiej próbki. Zaznaczam że nie jest to jakiś technicznie skomplikowany produkt, a wykonawca miał 4 dni na dostarczenie.
Nie wiem co mam zrobić, czy przedłużenie wchodzi w ogóle w grę, jeśli nie to odrzucić na podst. 89.1.2? Bo defacto nie wiem, czy przedmiot zamówienia spełnia wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności (co było zapisane w opisie przedmiotu zamówienia).
Proszę o pomoc.

17

Trochę dziwna podstawa prawna. Próbki, a dokumenty...

18

Katiqq, właśnie jestem w podobnej sytuacji, wezwałam 21.XI do dostarczenia próbek odczynników równoważnych, termin na 26.XI, a Wykonawca - pośrednik / hurtownik  przysłał mi dzisiaj pismo, że prosi o wydłużenie terminu złożenia w/w próbek - niestety 1 w rankingu . Jak wybrnęłaś z tej sytuacji?? Odpowiadałaś w ogóle na to pismo, przedłużałaś termin??

Może ktoś jeszcze jakieś doświadczenia w tej materii??

19 (edytowany przez Arek1980 2012-11-23 08:14:45)

Kurcze, jak dobrze, że ktoś odkopał ten wątek, bo mam ten sam problem i dziś chciałem odrzucać ofertę. Sytuacja wygląda tak:
Żądałem próbek gadżetów, a dla niektórych tylko wizualizacji oraz wizualizacje graficzne pomysłu kampanii.

W jednej z ofert brakuje kilku próbek, jedna jest niezgodna z siwz (nieprawidłowe wymiary), w wizualizacjach też brakuje niektórych gadżetów.
Chciałem odrzucić jako niezgodną z treścią siwz. Nigdy bym nie wpadł, że punkt 5Rozporządzenia również podchodzi pod dokumenty i podlega uzupełnieniu zgodnie z art. 26 ust.3.

Dodam, że w moim przetargu, próbki i wizualizacje podlegają ocenie, i mają większą wagę od kryterium ceny, więc nie wiem czy nie zaliczyć ich bardziej do treści oferty niż do ust.5 Rozporządzenia. Wtedy mógłbym ofertę odrzucić.

Jak się mają do tego zapisy, które dałem w SIWZ m.in.:
"Brak któregokolwiek z elementów określonych w załączniku nr 1 do OPZ (zestawienie zbiorcze gadżetów) będzie skutkować odrzuceniem oferty jako niezgodnej z SIWZ."

Proszę o pilną pomoc.

20

I co, nikt nic na ten temat??

21

Arek1980 napisał/a:

Dodam, że w moim przetargu, próbki i wizualizacje podlegają ocenie, i mają większą wagę od kryterium ceny, więc nie wiem czy nie zaliczyć ich bardziej do treści oferty niż do ust.5 Rozporządzenia. Wtedy mógłbym ofertę odrzucić.

Tego Ci nikt nie podpowie, o tym powinny decydować postanowienia SIWZ, a z tego co widzę nie rozstrzygają tego jednoznacznie. Nie mniej jednak, jeżeli służą one do oceny ofert pod kątem kryteriów oceny oraz brak jest ich w wykazie dokumentów przedmiotowych (w SIWZ/ ogłoszeniu), to wydaje się że powinno się je uznać jako "treść" ze wszytskimi tego konsekwencjami.

22

jeszcze się podłącze to próbek
muszę zrobić postępowanie na dostawę noży do młyna na odpady. chcę w opisie zawrzeć zapis, że nóż musi pracować minimum 65 h.  Sprawa jest o tyle ciekawa, że nikt nie wystawi papieru, że noże te tyle wytrzymają. chcę więc poprosić o próbki i zrobić na nich test zgodności (oczywiście wszystkie parametry próby zostaną określone w siwz). Z tego co czytałam za próbki raczej kasy wykonawca od nas żądać nie może. Oddam mu jednak na wniosek próbkę w stanie jakby zużytym. Ustawa jakby milczy o takiej sytuacji, a my z doświadczenia wiemy, że tylko tak można to sprawdzić bo skład odpadów jest niby podobny, a jednak nie do końca. Czy możemy oddać zużyte próbki? Rozumiem, że wykonawca może zastrzec wynik po teście.

23

Poczytaj:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2129

w szczególności pkt III.

24

Jaka jest przybliżona wartość takich noży?

25 (edytowany przez izawin 2012-11-23 12:52:30)

W SIWZ był zapis :

"Zamawiający zastrzega sobie możliwość sprawdzenia oferowanych materiałów równoważnych przed podpisaniem umowy. Wykonawca ma obowiązek dostarczenia próbek na żądanie w terminie i określonych ilościach przez Zamawiającego (ilość niezbędna do sprawdzenia)"

wszystko będzie jeszcze w terminie związania ofertą tzn. rozstrzygnięcie,  więc dopuściliśmy dodatkowe 2 tygodnie, zwłaszcza, że tylko jednego wezwaliśmy do uzupełnień