Temat: Odesłać czy przyjąć
Zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony. Wpłyneła 1 oferta po terminie. Mam Odesłać czy przyjąć?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Odesłać czy przyjąć
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony. Wpłyneła 1 oferta po terminie. Mam Odesłać czy przyjąć?
Zgodnie z Pzp - odesłać. O resztę nie pytaj na forum
Dokładnie tak, nie zadawaj takich pytań
Dlaczego ma nie zadawać, nie wie więc pyta.
Myślę, że wie i jeszcze pyta.
Hmm, może i tak.
Gosiak daj znać o swojej decyzji
a ile się spóźnił ?
Nieważne ile się spóźnił. Istotny jest fakt, iż oferta została złożona po terminie skladania ofert.
Dla przykładu - Wyrok KIO z dnia 19 grudnia 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 1442/08:
"W oparciu o powyższe Izba uznała, że oferta Odwołującego została złożona po upływie wyznaczonego terminu składania ofert, a tak złożoną ofertę zwraca się wykonawcy bez otwierania. Bez znaczenia dla rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy jest ustalenie, o której godzinie upoważniony pracownik Odwołującego wszedł do siedziby Zamawiającego. Istotna jest bowiem godzina, o której faktycznie złożono ofertę, czyli doręczono uprawnionemu pracownikowi Zamawiającego. ?Spóźnienie oznacza, że nie doszło do skutecznego złożenia oświadczenia woli zawartego w ofercie. (...) Nie są również istotne przyczyny opóźnienia, a zwrot jest dokonywany również wtedy, gdy opóźnienie powstało z przyczyn niezawinionych przez wykonawcę? (M.Stachowiak, Prawo zamówień publicznych, Komentarz, Warszawa 2007, s. 310). Tym bardziej podnieść należy, że to wykonawca powinien dołożyć należytej staranności przy terminowym złożeniu oferty, a niewątpliwie tego nie uczynił. Twierdzenia Odwołującego jakoby pracownik Zamawiającego nieprawidłowo wpisał godzinę przyjęcia oferty, w kontekście złożenia podpisu potwierdzającego fakt jej złożenia przez upoważnionego pracownika Odwołującego, nie zasługują na uwzględnienie, zwłaszcza, iż - jak oświadczył Odwołujący na rozprawie - nie zarzuca Zamawiającemu świadomego działania mającego na celu wykluczenie Odwołującego z postępowania. Fakt złożenia oferty po terminie potwierdził także przesłuchany w charakterze świadka Paweł Ś".
a ile się spóźnił ?
Koniec żartów!
Och Karolk ty nasz nigdy nie z(a)wodzisz
Zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony. Wpłyneła 1 oferta po terminie. Mam odesłać czy przyjąć?
Zobacz co jest w kopercie jak zobaczysz co jest to może przejdzie ci ochota na odsyłanie:)
Broń Boże!!! Po co!!! Z zasady odsyła się bez otwierania.
Broń Boże!!! Po co!!! Z zasady odsyła się bez otwierania.
Gdzie ta zasada?
Ostatnio na szkoleniu zwracano nam uwagę na to, że i owszem - można zapoznać się z treścią oferty.
Aktualnie nie ma zakazu otwarcia oferty, która wpłynęła po terminie (ba, w niektórych sytuacjach jest to nawet konieczne).
Gdzie ta zasada? Ano była zapisana (!) w art. 84 ustawy do 2008r., a to że tam teraz nie ma, nie oznacza, że teraz TRZEBA otworzyć. Gdzie zasada, że trzeba???
No i PO CO ??? By mieć niedosyt, gdy znajdziemy tam najniższe ceny? Albo może dokopać wykonawcom, by następnym razem jeszcze bardziej zeszli poniżej opłacalności ??? A może tylko by narazić się na podejrzenia takie czy owakie???
Otwieranie bez potrzeby uważam za mało eleganckie, niezależnie co powiedzą na szkoleniu. Potrzebę widzę tylko jedną: odczytanie adresu zwrotnego, ale na to też jest rada.
Ja to widzę dokładnie jak hubal.
Tak samo jak hubal
1) Gdzie ta zasada? Ano była zapisana (!) w art. 84 ustawy do 2008r., 2) a to że tam teraz nie ma, nie oznacza, że teraz TRZEBA otworzyć. Gdzie zasada, że trzeba???
3) Otwieranie bez potrzeby uważam za mało eleganckie,
1) z naciskiem na BYŁA
2) Nigdzie nie napisałam, że trzeba- MOŻNA
3) zgadzam się
Chciałam tylko zwrócić uwagę na to że tego zapisu już nie ma bo reakcja "Broń Boże!!!" była chyba przesadzona - miałam na myśli to, że otwarcie takiej oferty to nie zbrodnia, ale też nie nakłaniam do robienia tego z czystej ciekawości. bo i po co?
Zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony. Wpłyneła 1 oferta po terminie. Mam odesłać czy przyjąć?
za otwarciem:
1. Masz już wykonawcę
2. jedna oferta mało przeglądania
3. Zrealizujesz zamówienie,
4. Wszyscy zapomną.
jeśli nie otworzysz:
1. znów cała procedura,
2. może być więcej ofert- więcej pracy,
3. Wszystko się przesunie w czasie,
4. Zdenerwowany Kierownik,
5. Może nikt nie złoży oferty i znów pkt od 1 do 5.
Oczywiści to wszystko z
No i co Gosiak?. Pomocne są odpowiedzi koleżanek i kolegów ?
Z Apollem się zgadzam, a to oznacza że nie zgadzam się z tym co pisze: hubal, karolk i Marcel. Chłopacy Pzp się zmienia, a zmiana ta dokonuje się w drodze rewolucji, a nie ewolucji dlatego pewnie nie nadążacie
Otwarcie jest tylko konieczne w przypadku kiedy np. nie znam adresu aby odesłać, inaczej otwarcie nie jest mi do niczego potrzebne.
Bez komentarza
Bez komentarza
a jednak komentarz
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Odesłać czy przyjąć
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc