Temat: Strony umowy
Witam,
mam następujące pytanie: czy możliwa jest zmiana zawartej umowy, już podczas realizowania jej postanowień, wprowadzająca (po stronie zamawiającego) dodatkowy podmiot, który pełniłby funkcję płatnika części faktur?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Strony umowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
mam następujące pytanie: czy możliwa jest zmiana zawartej umowy, już podczas realizowania jej postanowień, wprowadzająca (po stronie zamawiającego) dodatkowy podmiot, który pełniłby funkcję płatnika części faktur?
To zależy od zapisów umowy.
Umowa, ani siwz oczywiście nie przewidują tego typu sytuacji. Art. 144 mówi o istotnych zmianach, tylko jak wiadomo jest to pojęcie dosyć niejasne i ogólne. Pytanie czy dodanie kolejnego płatnika (za obustronnym porozumieniem) będzie istotną zmianą? Dla wykonawcy na pewno nie ma to żadnego znaczenia, ani nie wpływa na sposób wykonania postanowień umowy.
Moim zdaniem zmiana nieistotna.
Dla wykonawcy na pewno nie ma to żadnego znaczenia, ani nie wpływa na sposób wykonania postanowień umowy.
skoro tak, to wg mnie jest to zmiana nieistotna. - jak Marcel
Zawsze problem z tą "istotną/nieistotną"...
Dzięki za pomoc
Dla wykonawcy na pewno nie ma to żadnego znaczenia, ani nie wpływa na sposób wykonania postanowień umowy.
Moim zdaniem ma znaczenie i to kluczowe. Na pewno jest wymagana jego zgoda na taką zmianę.
Oczywiście, że zgoda - chodziło mi raczej o to, że nie będzie miał nic przeciwko takiej zmianie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Strony umowy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc