1

Temat: Nie przewidziany zakup

W czerwcu zrobilismy przetarg Nieograniczony na dostawę tonerów do naszel placówki. W październiku kupiliśmy nowe drukarki, do których Nie mamy tonerów. Stąd moje pytaNie, czy mogę zwrócić się formalNie do Wykonawcy który wygrał przetarg o przedstawieNie oferty handlowej na dostawę tonerów do nowej drukarki?
W umowie mamy tylko zapis "4.    Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości asortymentu, na rzecz innego stanowiącego przedmiot zamówienia" ale to tyczy się tylko ilości a Nie rodzaju tonera.
Ten zakup był Nieprzewidziany. Po prostu były pieniążki i przeznaczyliśmy je na nowy, lepszy i sprawNiejszy sprzęt.

2

Odp: Nie przewidziany zakup

Na jaki okres jest umowa?

3

Jeżeli zamówienie jest nieprzewidziane, możecie dokonać zakupu.

4

Umowa jest na rok, tj. do 30.06.2011r.

5

A co dokładniej oznacza "nieprzewidziane". Teoretycznie na początku roku można było przewidzieć , że kupimy jakieś drukarki ale nie było ich w planie. Zostały kupione bo zmieniliśmy taktykę i wycofujemy systematycznie małe drukarki które się psują i kupujemy nowe, sieciowe w ich miejsce.

6

Jeśli przygotowałeś postępowanie na określony przedmiot zamówienia, a następnie udzieliłeś tego zamówienia, po czym wystąpiły nieprzewidziane okoliczności (np. dostałeś dodatkowe środki) powodujące, że musisz udzielić następnego zamówienia na ten sam przedmiot, wartość tego zamówienia oszacuj odrębnie, niezależnie od wartości ustalonej dla pierwszego zamówienia. Zamówienie to udziel zgodnie z przepisami ustawy Pzp, jakie dla tej wartości musisz stosować.

7

W tym szkopół, że nie otrzymaliśmy dodatkowych środków, wydatek byl z bieżących nakładów. Dlatego teraz nie wiem czy musze zrobić przetarg na pare sztuk tonerów czy mogę oszacować zamówienie i zamówić je poniżej 14.000 bo tak to będzie kosztować.

8

Zamówić osobno, poza tym "dodatkowe środki", to przykład.

9 (edytowany przez Nero 2011-01-14 06:32:58)

Czyli sopkojnie mogę wystąpić do lokalnych dostawców z zapytaniem pon. 14.000 a nawet mogę  użyć określenia tonera,  tak? chodzi mi o to, że nie musze opisywac przedmiotu na okrętkę smile

10

Proponuję uzasadnić że zakup nowych drukarek nie był planowany w momencie zakupu tonerów, w związku z czym że jest to inny model jest konieczność zakupu dodatkowych "innych" tonerów.

11

Czyli mogę dokonać rozeznania rynku i kupić dana ilośc tonerów ze wskazaniem nazwy producenta?

12

Poniżej 14 000 euro - tak.

13

Dzięki, bałem się, że wyjście z tej sytuacji nie będzie takie proste.  Czyli dokonując rozeznania powołuję sie na art. 4 pok. 8 ustawy PZP?
Jeszcze raz dziękuję