1

Temat: jeszcze jedno pytanie

postepwanie na udzielenie kredytu
chciałam by banki dołączyły zezwolenie Prezesa NBP lub komisji Nadzoru Bankowego na utworzenie banku lub inny dokument ktory by uprawniał do udzielania kredytów
Jeden bank - spółdzielczy utworzony przed wejsciem w  zycie ustaw ktore mowily o ww. zezwoleniu zgodnie z art. 178 ustawy prawo bankowe nie posiada zezwoleń a wiec jest upowazniony do wykonywnaia czynności bankowych ustalonych w statucie.

W siwz był zapis:
nalezy załaczyć do oferty
Zezwolenie Komisji Nadzoru Bankowego na utworzenie banku zgodnie z ustawą prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.), a w przypadku banków utworzonych przed 1998 rokiem ? zgodę Prezesa Narodowego Banku Polskiego na utworzenie banku lub inny dokument uprawniający do podjęcia działalności gospodarczej w zakresie objętym przedmiotem zamówienia

bank zlożył mi oświadczenie ze został wpisany do rejestry spółdzielni i zgodnie z cyt. wyżej art. 178 prawo bankowe jest upoważniony do wykonywania czynnosci bankowych okreslonych w statucie - czy powinni mi ten status załączyc do oferty ? czy powinnam wystapić do nich o uzupoełnienie - wprost statutu nie zadałam w siwz jedynie innego dokumentu uprawniajacego do podjecia działalnosci ...

2

Odp: jeszcze jedno pytanie

Skoro działa wprost na podstawie ustawy to nie ma chyba sensu go wzywać.

3

Oczywiście wezwij, bo to ze statutu będzie wynikało, czy przedmiot zamówienia mieści się w zakresie działalności tego banku, którą według oświadczenia określa statut.
Ponadto do statutu niech dołączą oświadczenie, że przedstawiają Statut aktualny na dzień składania ofert, gdyż jak podejrzewam mogą być zmiany wprowadzane po jego uchwaleniu.

Powodzenia

4

ale moge żądać statutu w tym przypadku?

5

Wg mnie nie możesz

6

Może nie wprost, ale musisz coś mieć więcej niż tylko ich oświadczenie. Jeśli mówią o wpisie do rejestru to powinni przedstawić potwierdzenie takiego wpisu. Inne banki musiały przedstawić zezwolenie.
Oto treść tego art. zwróć uwagę na ust. 2
Art. 178. 1. Bank, który rozpoczął działalność przed dniem wejścia w życie ustawy, o której mowa w art. 193, i nie posiada zezwolenia Prezesa Narodowego Banku Polskiego na utworzenie banku, jest upoważniony do wykonywania czynności bankowych ustalonych w statucie w zakresie, w jakim nie sprzeciwiają się temu przepisy ustawy.
1a. (304) Bank, o którym mowa w ust. 1, może wykonywać na terytorium państwa goszczącego czynności bankowe ustalone w statucie w zakresie, w jakim nie sprzeciwiają się temu przepisy ustawy.
2. W stosunku do banku, o którym mowa w ust. 1, zamiast przewidzianego w art. 138 ust. 3 pkt 4 i w ust. 6 uchylenia zezwolenia na utworzenie banku stosuje się decyzję o zakazie wykonywania niektórych lub wszystkich czynności bankowych.

Zatem moim zdaniem powinni wykazać i/lub oswiadczyć, że prowadzą działalność w  przedmiotowym zakresie w taki sposób, żeby nie budziło to wątpliwości i stawiało ich na tej samej płaszczyźnie co inne banki. Nie powinnaś im wierzyć na słowo (chociaż zapewne mają takie uprawnienia, ale kwity, to kwity i za dwa lata mogą się przydać dla kontroli.

Jeśli nie posiadają zezwolenia (bo ich nieobowiazuje) niech przedłożą w zamian inne dokumenty wykazujące posiadanie uprawnień. Analogicznie jak zakłady budżetowe, które nie posiadają wpisu ani KRS, a swoją działalność prowadzą na podstawie uchwały podjetej przez organ stanowiący samorządu, powołującej zakład oraz na podstawie statutu, który określa zadania i zakres prowadzonej działalności, przedstawiają te dokumenty, tak BS niech przedstawi odpowiedniki lub inne dokumenty potwierdzające.
Art. 22 ust. 1 pkt. 1 Pzp mówi o uprawnieniach jeśli ustawy nakładają obowiązek ich posiadania, a w rozporządzeniu o dokumentach o koncesjach zezwoleniach, odpisie i KRS a więc dokumentach potwierdzających.

Powodzenia

7

Nie wiem czy zbyt nie zamieszałem.
Moim zdaniem, jeśli możemy wymagać potwierdzenia przynależności do izby inżynierów, chociaż rozporządzenie taki dokument nie wymienia, to mozemy żądać rónież innych dokumentóe, pod warunkiem, ze bądą potwoierdzać uprawnienia i bądą niezbędne.
Zezwolenie uprawnia do prowadzenia działalności bankowej. Jeśli bakowi cofnie się zezwolenie to nie może działać. Zatem zezwolenie potwierdza uprawnienia banku.
BS nie ma zezwolenia, dlatego nie można mu go cofnąć. Jest natomiast wpisany i potwierdzenie takiego wpisu powinien posiadać. Ale może być wydana decyzja o cofnięciu lub ograniczeniu uprawnień posiadanych przez BS, które określa statut.
Zatem BS powinien przedstawić moim zdaniem posiadane dokumenty, które potwierdzą, że:
1) BS ma uprawnienia (potwierdzenie wpisu) zamiast zezwolenia
2) Zakres uprawnień / prowadzonej działalności (Statut)
3) Nie można zarządać decyzji o cofnięciu lub ograniczeniu uprawnień dlatego w celu potwierdzenia aktualności uprawnień BS powinien złożyć oświadczenie o aktualności Statutu i posiadaniu pełnych uprawnień, a w szczególności na udzielanie kredytu.

Dopiero taki komplet dokumentów potwierdza to co musiały potwierdzić inne banki.
W związku z tym, że są to dokumenty potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu możesz się ich domagać na pods. art. 26 ust. 3 Pzp

Teraz to chyba wyglada bardziej logicznie

Powodzenia

8

Jeśli mogę Ci coś doradzić, to jeśli się zdecydujesz na uzupełnienie dokumentów to przed wystąpieniem o nie może zadzwoń do BS i zapytaj czy mają potwierdzenie wpisu do rejestru spółdzielni, bo Statut napewno mają.
Oświadczenie o aktualności statutu i pełni uprawnień / zakresu działaności, ze szczególnym uzg. kredytów napisz może sama jako wzór, to otrzymasz je takie jakie będziesz chciała, zawierające potrzebne Ci informacje.

Powodzenia

9

a, wg. mnie nic nie możesz uzupełniać do oferty, ani wyjasniac ani wzywać o statut, oświadczenia dodatkowe itp. Każda ta czynnośc wpływa na treśc złozonej oferty. Wykonawca załączył co wynilkało wprost z SIWZ i dodatkowo załączył oświadczenie, że posiada uprawnienia do wykonywania określonej dzialalności lub czynności.
Po co chcesz się bawić w śledczego?

wink nora

10

w siwz był taki zapis: nalezy załaczyć do oferty
Zezwolenie Komisji Nadzoru Bankowego na utworzenie banku zgodnie z ustawą prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.), a w przypadku banków utworzonych przed 1998 rokiem ? zgodę Prezesa Narodowego Banku Polskiego na utworzenie banku lub inny dokument uprawniający do podjęcia działalności gospodarczej w zakresie objętym przedmiotem zamówienia

więc tym innym dokumentem uprawniajacym do podjęcia działalności nie byloby oświadczenie wykonawcy że nie posiada zezwolenia a statut wg mojej oceny, poieważ art. 178 ustawy prawo bankowe mówi ze banki nie posiadajace zezwoleń upowaznione sa do wykonywania czynnosci bankowych na podstawie statutu

ale z drugiej strony mam KRS z którego jasno wynika ze przemdiotem działalnosci banku jest udzielanie kredytów, ale czy to wystarczy?

no i jak sie zasyanowić nad tym art. 178 : "upoważnione do wykonywania czynnosci bankowych w zakresie a  jkim nie sprzeciwiają sie ytemu przepisy ustawy prawo bankowe" - art. 5 ustawy prawo bankowe wymienia jakie są czynności bankowe: m.in. udzielanie kredytów

11

dorota26 napisał/a:

ale z drugiej strony mam KRS z którego jasno wynika ze przemdiotem działalnosci banku jest udzielanie kredytów, ale czy to wystarczy?

Miałem ostatnio identyczną sytuacje i KRS wystarczył wink
A na żądanie dokumentów, które nie były wskazane w SIWZ i ogłoszeniu (Statut) to nie za bardzo prawo pozwala...

12

wiesz wprost w ogloszeniu i siwz nie bylo napisane zeby dołaczyc statut, ale napisane było ze ma byc dołaczone zezwolenie komisji nadzoru bankowego lub prezesa narodowego banku a w przypadku gdy wykonawca nie ma takiego zezwolenia (bank zostal utworzony przed wejsciem w zycie ustaw) inny dokument urpawniajacy do do prowadzenia działlaności - wg tego wydaje mi sie ze moglabym uzupełnić dokument na potwierdzenie warunku posiadania uprawnień

ale mysle ze KRS wystarczy

13

Dobrze rozumujesz Dorotko.
Jeśli ktoś nie posiada jakiegoś dokumentu, bo nie jest w jego konkretnej sytuacji wymagany to powinien przedstawić inny, tożsamy pod wzgledem celu dokument pozwalający stwiercit to co możesz stwierdzić na podstawie dokumentu wymaganego.
O wyjaśnienie treści oferty zawsze można wystąpić. A czy wyjaśnienia zmienią treść oferty to zależy od wyjaśnień.
BS złożył ofertę, podał cenę, ustosunkował się do innych wymagań zawartych w SIWZ i oswiadczył, że jest uprawniony. Zatem wydaje się, że wszystkie elementy oferty są. Pozostało tylko dowieść, że oświadczenie o uprawnieniu jest zgodne ze stanem faktycznym, czemu miało służyć zaświadczenie. Jeśli BS nie ma takiego, to powinien do oferty dołączyć inne tożsame pod wzgledem celu, w tym przypadku potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a więc uzupełnienie na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp. Tym bardziej, że w SIWZ wskazałaś konieczność złożenia innych dokumentów, które powinne wskazywać to co wskazuje zaświadczenie. Jeśli BS złożył oświadczenie, w którym sam wskazuje, że działa na pdst. art. 178, w którym wymieniony jest statut jako dokument stwierdzający zakres działalności to taki statut powinien dostarczyć wraz z tym oświadczenie zamiast zaświadczenie. Zatem wezwanie go do uzupełnienie oferty o dokument potwierdzający spełnienie warunków udziału jest jak najbardziej dopuszczalne na pdst. art. 26 ust 3 Pzp.

Jeśli ofertę złoży zakład budżetowy, który nie posiada KRS i wpisu do ewid. dz. gosp. i nie zamieści uchwał i Statutu to co wówczas?
Oczywiście, zawsze można w takim przypadku odpuścić, bo ja nie ma obowiązku wymaganego dokumentu mieć to nie musi składać, ale czy wówczas potwierdził spełnienie warunków i czy na równi traktujemy wykonawców?

Zamawiający nie ma obowiązku studiowania przepisów np. prawa bankowego żeby stwierdzić, czy oświadczenie wykonawcy stwierdza to co stwierdza wymagany przez niego dokument. To na wykonawcy ciąży obowiązek potwierdzenia spełnienia warunków udziału.

Powodzenia

14

tylko bank spółdzielczy a zakład budżetowy róznią sie tym ze bs ma wpis do KRS, w tym wpisie jest informacja o statucie i jego zmianach, jest tez okreslony przedmiot działalności - na podstawie zlozonego przez BS statutu (w momencie rejestracji w KRS) wiec jesli np. ostatnia zmiana statutu jest z dnia 26.06.06 r. a KRS zlożony zamawiajacemu jest z data 02.02.07 r., to można powiedziec ze bank wykonuje swoje czynności zgodnie ze statutem i na jego podstawie tak jak jest to okreslone w art. 178 prawa bankowego - i chyba nie potrzeba w tym przypadku wzywać banku do uzupełnienia statutu, choc gdyby sie to zrobilo mysle ze nie byłby to duży błąd

15

Nie chodziło mi o porównanie, tylko o wskazanie analogii co tożsamości dokumentów.
Jeśli z KRS wyczytasz wszystkie potrzebne informacje to OK. Tylko po co wymagałaś składania zaświadczeń.

powodzenia

16

nie Artur nie wymagałam składania zaświadczeń
wykonywanie czynności bankowych wymaga zezwolenia odpowiednich organów i chcialam zeby takie zezwolenie mi dołączono, jednoczesnie liczylam sie z tym ze oferty moga składac banki które nie maja zezwolenia ponieważ rozpoczęly swoja działalność przed wejściem w zycie ustawy prawo bakowe  a ustawa ta mowi w cyt., art. 178 ze takie banki wykonuja czynności zgodnie z statutem. (i w siwz napisałam lub innego dokumentu uprawniajacego do prowadzenia działlanosci)
Zgodnie z rozporządzeiem o dokumentach mogę żadać koncesji, zezwolenia lub licencji - jezeli ustawy nakładają taki obowiązek - a w tym przypadku (w przypadku BS) nie ma  obowiazku i możliwosci złożenia zezwolenia bo bank działa na podstawie statutu, wiec na potwierdzenie spełniania warunku posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynnosci - wystarczy mi KRS z wyszczegolnieniem przedmiotu zamowienia

nie wiem czy to co pisze jest logiczne i czy robie dobrze nie wzywając o uzupełnienie, ale przygladajac sie głebiej tej sprawie doszłam wniosku ze jednak nie mam prawa żadac statutu

17

Sorki pomyłka chodziło mi oczywiście o zezwolenie.
Z tego rozumiem, że wymagałaś zezwolenia bo tak mówi rozporządzenie, a już z KRS wiesz co chciałaś wiedzieć.

A tak na przyszłość. Jak będziesz wiedzieć, że zamiast np. zaświadczenia niektórzy wykonawcy mają inny dokument to po zapisie w SIWZ odnośnie dokumentów jest dobrze napisa ..... np. statut.

Powodzenia