Odp: oszacowanie robót budowlanych
jakoż, ze jest piątek i mam troszkę ciężką głowę ale zgadzam się z Marcelem aktualne to aktualne a Hubal jak zwykle obstaje przy swoim i dobrze. Dlatego zawsze jest dyskusja.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → oszacowanie robót budowlanych
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jakoż, ze jest piątek i mam troszkę ciężką głowę ale zgadzam się z Marcelem aktualne to aktualne a Hubal jak zwykle obstaje przy swoim i dobrze. Dlatego zawsze jest dyskusja.
No widać że głowa ciężka. Marcel dziś pisze o kosztorysie ślepym. Ja zaś nie kojarzę przepisu prawa, który by go przewidywał (zdaje się coś takiego było, ale w dawnych czasach).
To tylko nazwa, a funkcja ta sama.
kosztorys ślepy to rodzaj kosztorysu, w którym jest wszystko ujawnione oprócz cen , czyli dawna podstawa, jm, i normy r-g , materiał i sprzęt a wykonawca podstawia swoje ceny i wylicza
Hubal ma rację kosztorys robi się raz ale uaktualniasz go nie tylko poprzez wskaźniki np. GUS lecz po prostu przeliczasz na odpowiedni okres np. Sekocenbud inne czy własne doświadczenie lub ceny jak coś specjalistycznego z ofewrt dostawców
Tak kosztorys ślepy można rozumieć, ale zdaje się widziałem także inne definicje - teraz wszystkie bezużyteczne. Jak sama nazwa wskazuje kosztorys (koszto...) zawiera ceny, więc jak można nazywać ?kosztorysem? coś, co z natury nie zawiera żadnej ceny??? I na cóż komu puste wydruki (do wypełnienia ręcznego?) w obecnych czasach rozwiniętej informatyki, oraz podstawy i nakłady nie mające uzasadnienia w przepisach prawa??? W sumie bzdet.
Hubal ma rację kosztorys robi się raz
Chyba wreszcie dotarłem do kogoś z prostą prawdą, miło mi
Ale jeśli chodzi o uaktualnienie, to może niekoniecznie tak dokładnie. Przecież zawsze (!!!) jest etap ustalania wartości zamówienia i stosowny dokument, w którym można zawrzeć wszystko to co potrzebujemy.
nie ważna metoda, ważne aby było należycie
nie ważna metoda, ważne aby było należycie
i właśnie o to chodzi a reszta to pierdoł.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → oszacowanie robót budowlanych
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc