1

Temat: ewidencja działalności gospodarczej

W PN na dostawy zarządałam "aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust 1 pkt 2 ustawy Pzp, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w przypadku osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp".
Wielu wykonawców będących osobami fizycznymi przysłali mi ważne zaświadczenia z ewidencji działalności gospodarczej a nie złożyli oswiadczenia z art. 24.1.2. Wezwałam ich do uzupełnienia a oni ponownie przysłali zaśw. z ewidencji.
Wykluczyć ich czy nie?
A skoro przysłali sami zaśw.  z ewidencji działalności to może wogóle nie powinnam ich wzywać do uzupełnienia?

2

Odp: ewidencja działalności gospodarczej

W SIWZ żadałaś oswiadczenia z 24.1.2?

3

Tak żądałam. Nie zamieściłam tylko druku takiego oświadczenia.

4

A żadałaś oswiadczenia z art. 24.1?

5

tak. i to złożyli wszyscy

6

z zaświadczenia nie wynika,że
?    nie otwarto w stosunku do mnie likwidacji
?    nie ogłoszono w stosunku do mnie upadłości lub po ogłoszeniu upadłości zawarto ze mną układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego.

7

To daj im spokój. Rada na przyszłość nie żadaj zaśw. z ewidencji działalności  w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust 1 pkt 2 ustawy Pzp, bo pierwsze jest to niezgodne z Pzp, po drugie ww. dokument ni jak Ci tego nie potwierdza.

8

ja nie żądałam zaśw. z ewidencji, sami z siebie go przesyłają

9

No to spoko wink

10

jeżeli żądałaś takiego oświadczenia jako uzupełnienie oferty, a Wykonawca go nie złożył to go wykluczasz no bo jak inaczej postąpić cofnąć wezwanie? a jeżeli było wadium to je zabierasz

11

No co ty Miras piszesz

12

myszy1953, jak to jest że raz czytasz przepis literalnie, a raz wg własnego uznania?

13

myszy1953 napisał/a:

1. jeżeli żądałaś takiego oświadczenia jako uzupełnienie oferty, a Wykonawca go nie złożył to go wykluczasz no bo jak inaczej postąpić cofnąć wezwanie?
2. a jeżeli było wadium to je zabierasz

1. Można "cofnąć" odwołanie.
2. Zatrzymanie wadium w tej sytuacji - to byłoby spore nadużycie.

14

myszy1953 napisał/a:

jeżeli żądałaś takiego oświadczenia jako uzupełnienie oferty, a Wykonawca go nie złożył to go wykluczasz no bo jak inaczej postąpić cofnąć wezwanie? a jeżeli było wadium to je zabierasz

No w tej sytuacji to są różne wersje jedni wzywają do uzupełnienia a jeszcze inni nie. Ja osobiście jeśli wymagam takiego dokumentu i go nie otrzymam to wzywam do uzupełnienia. Ale zawsze wszyscy uzupełniają smile Ale czy zabrała bym wadium to nie wiem, no chyba że byłby nie miły to dla  zasady zabieram a potem niech się oni martwią.

15

Nina patrz post wyżej wink

16

żaświadczenie może w tej chwili służyć  jedynie do stwierdzenia ,że ofertę podpisała osoba uprawniona, i wielu Zamawiaczy przemyca taki zapis

17

MIRAS napisał/a:

Nina patrz post wyżej wink

Wiem ale praktycznie pisaliśmy w tym samym czasie dlatego nie zdążyłam.

18

Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 10 września 2010 r., sygn. akt KIO 1878/10 postanowiła:
"W pkt III.3.1. 2) ogłoszenia o zamówieniu oraz § 11 ust. 4 pkt II. 2 siwz zamawiający wymagał m.in. złożenia zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej potwierdzającego, że przedmiot działania wykonawcy obejmuje zakres niezbędny do realizacji przedmiotu zamówienia (dokument z datą wystawiony nie wcześniej, niż 6 miesięcy przed upływem składania ofert).
Wbrew stanowisku zamawiającego obecne przepisy rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, w tym powoływany w odpowiedzi na odwołanie § 2 ust. 1 pkt 2 nie daje podstaw do żądania zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Przywołany przepis ustala, w odniesieniu do wykonawcy - osoby fizycznej - obowiązek złożenia oświadczenia i to wyłącznie w celu, że nie otwarto w stosunku do niego likwidacji, ani nie ogłoszono upadłości. Obecnie, analogicznie jak pod rządami poprzednio obowiązującego rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może zamawiający żądać od wykonawcy, oraz form, w jakich dokumenty te mogą być składane (Dz. U. Nr 87,poz. 605) źródłem wiedzy zamawiającego o posiadaniu przez wykonawcę uprawnień niezbędnych do realizacji zamówienia stanowi koncesja, zezwolenie lub licencja wskazane w § 1 ust. 1 pkt 1) rozporządzenia w sprawie dokumentów. Wskazać należy, że katalog dokumentów ustalony w przepisach rozporządzenia w sprawie dokumentów, których zamawiający może żądać w celu potwierdzenia, że wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu ma charakter zamknięty, niedopuszczalna jest zatem ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu na podstawie dokumentu nie wymienionego expressis verbis w przepisach rozporządzenia. Zauważyć jednak należy, że zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, mimo, że nie jest dokumentem potwierdzającym spełnianie warunków udziału w postępowaniu wskazanym w art. 25 zd. 2 p.z.p, stanowi jednak dokument niezbędny do przeprowadzenia postępowania, wskazany w art. 25 ust. 1 zdanie drugie p.z.p. Jego żądanie przez zamawiającego jest zatem uzasadnione, jednak nie dla założonego w ogłoszeniu i siwz celu".

Kolejny wyrok z dnia 8 września 2010 r., sygn. akt KIO 1865/10:
"Rozpatrując zarzut wg pkt 2 odwołania (zarzut 2), Izba stwierdziła, że zarzut ten jest niezasadny. W tym przypadku KIO stwierdziła, iż wymagane przez Zamawiającego zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej nie narusza przepisu art. 25 ust.1 ustawy Prawo zamówień publicznych i tym samym przepisów rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów jakich może żądać Zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane. Zgodnie ze wskazanym przepisem Zamawiający może żądać wszystkich dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania i zakres tych dokumentów [art.25 ust.1 zdanie 1] nie został zdefiniowany szczegółowo ustawą. Dokumenty na które wskazuje odwołujący się wykonawca określone zostały w zdaniu 2 wskazanego art.25 ust.1 i dotyczą tylko tych dokumentów (oświadczeń), które mają służyć potwierdzeniu spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz potwierdzeniu wymagań określonych dla oferowanych dostaw, usług czy robót budowlanych. Powoływane przez wykonawcę ograniczenie wynikające z rozporządzenia w § 2 ust.1 pkt 2, dotyczy właśnie potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu w oparciu o przepis art.24 ust.1 pkt 2 ustawy PZP. Tym samym zarzut naruszenia przepisów rozporządzenia w zakresie wskazanym w odwołaniu, zdaniem Izby jest nieuzasadniony i żądanie tego dokumentu w zakresie wskazanym w art. 25 ust.1 ustawy jest dopuszczalne".

19

To w takim wypadku można uzupełnić zaświadczenie z EDG

20

Nie, bo nie jest to dokument potwierdzający spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu - zdanie 2 art. 26 ust. 3 ustawy Pzp. Tak to wynika z uzasadnienia  przytoczonego wyżej wyroku z dnia 10 września 2010 r.

21

Można, na to wychodzi, lecz po co teraz jest EDG, to naprawdę nie wiem.

22

karolk napisał/a:

Nie, bo nie jest to dokument potwierdzający spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu - zdanie 2 art. 26 ust. 3 ustawy Pzp. Tak to wynika z uzasadnienia  przytoczonego wyżej wyroku z dnia 10 września 2010 r.

Karolu, wezwać do uzupełnienia można - zwróć uwagę na art. 26.3 - zdanie pierwsze! (nota bene - analogicznie jak to interpretuje KIO w odniesieniu do art. 25.1). Inna sprawa, że implikacją nieuzupełnienia nie może być wykluczenie.

23

w sytuacji niezłożenia dokumentów wymaganych w celach innych niż potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu (tj. w szczególności nieuzupełnienia zaświadczenia z ewidencji działalności gospodarczej (EDG) wymaganego w celu wykazania ważności oferty), na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 Pzp, zgodnie z którym zamawiający odrzuca ofertę jeśli jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów.

24

A jakie odrębne przepisy (art. 89 ust.1 pkt 8 ustawy Pzp) wymagają złożenia zaświadczenia z ewidencji działalności gospodarczej (EDG).
Zamawiający może żądać tego zaświadczenia na podstwie art. 36 ust.1 pkt 14 ustawy Pzp  zatem w przypadku jego niezłożenia, można odrzucić ofertę na podstawie 89 ust.1 pkt 2 ustawy Pzp.

25

W Uchwale z dnia 8 grudnia 2010 r., sygn. akt KIO/KU 95/10, KIO postanowiła:
"Jednocześnie wskazać należy, że żaden inny przepis rozporządzenia lub ustawy nie daje
podstaw do żądania zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. W
szczególności podkreślenia wymaga, że ani ustawa, ani rozporządzenie nie daje podstaw do żądania przez Zamawiającego dokumentów potwierdzających fakt prowadzenia przez
wykonawców działalności gospodarczej, a taką okoliczność mogłoby potwierdzać
zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. W szczególności należy
zaznaczyć, iż dokument powyższy nie znajduje się w katalogu dokumentów rozporządzenia, a tym samym nie jest to dokument, który potwierdzić może spełnienie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu czy też spełnienie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego ? o czym mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych".