1

Temat: dokuementy na warunek posiadania uprawnień

witam, mam do udokumentowania warunek o posiadaniu uprawnień, chcę wpisać  tak: ?    Zamawiający uzna, że warunek jest spełniony gdy Wykonawca oświadczy, że     posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności i wykaże, że jest wpisany do rejestru Organizatorów Turystyki i pośredników Turystycznych     zgodnie z właściwymi postanowieniami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych., tylko mam problem z ogłoszeniem, bo tam wybieram koncesję, licencję lub zezwolenie i jak to zrobić dobrze. Taki wpis ma moc prawną koncesji. Czy można to zapisać  winnych dokumentach a w ogłoszeniu o zamówieniu zaznaczyć koncesja, zezwolenie, licencja??Przedmiotem zamówienia są wycieczki dla dzieci.

2

Odp: dokuementy na warunek posiadania uprawnień

Zaznacz koncesje a potem w "Innych dokumentach" opisz dokładnie warunek i jego spełnienie.

3

dzięki, tylko byłam na szkoleniu kiedyś i szkoląca powiedziała, że w innych dokumentach wpisuje się dokumenty nie podlegajace uzupełnieniu np. formularz oferty

4

Nie trzeba nic tam wpisywać, ogłoszenie jest ogólne, szczegóły stanowi SIWZ.

5

zuzia napisał/a:

byłam na szkoleniu kiedyś i szkoląca powiedziała, że w innych dokumentach wpisuje się dokumenty nie podlegajace uzupełnieniu np. formularz oferty

Na przyszłość odpuść sobie takie szkolenia big_smile

6

Witam koleżankę.
Wpis do rejestru Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych to ani koncesja, ani licencja, ani zezwolenie - kiedyś tak to było nazwane (nota bene, nawet obecnie biura podróży informują, że posiadają koncesję).
Teraz, aby zorganizować imprezę turystyczną należy mieć wpis w rejestrze działalności regulowanej - zgodnie z ustawą o usługach turystycznych.

Proponuję takie rozwiązanie: Postawić warunek udziału w zakresie uprawnień, tj. posiadać wpis do rejestru prowadzonego przez marszałka województwa (wcześniej taki rejestr prowadził wojewoda) i nie żądać żadnego dokumentu w tym zakresie (bo i brak aktualnie podstawy prawnej ? moim zdaniem (ewentualnie po wyborze najkorzystniejszej oferty, a przed podpisaniem umowy)). Potwierdzeniem spełniania warunku niech będzie ogólne oświadczenie z art. 22.1. Natomiast weryfikacji wykonawcy w zakresie ww. wpisu można dokonać samemu: www.turystyka.gov.pl ? wpisując w wyszukiwarkę np. NIP wykonawcy.

Z drugiej strony należałoby się zastanowić, czy zorganizowanie wycieczki/kolonii/obozu wymaga posiadania takiego wpisu? Nie ulega wątpliwości, że w przypadku przedsiębiorcy prowadzącego działalność gospodarczą w ww. zakresie ? TAK. Jednak kolonię może zorganizować np. stowarzyszenie (os. prawna) a nawet osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej. Wówczas nie ma możliwości żądania od nich takiego wpisu.

Należy zadać pytanie, czy postawienie warunku w zakresie uprawnień może być uzależnione od ?podmiotowości? wykonawcy. Np. w przypadku paliw, energii, ochrony osób i mienia ? wymagana jest koncesja, która niejako odnosi się również do przedmiotu zamówienia. I aby przystąpić do przetargu np. na ochronę mienia wymagana jest koncesja niezależnie od podmiotowości danego wykonawcy ? co prawda nigdy z takim postępowaniem nie miałem nic do czynienia, więc jeżeli jestem w błędzie, to proszę o sprostowanie bardziej doświadczonych forumowiczów - w tym zakresie).

Pytanie do innych forumowiczów:
a) ? czy postawienie warunku w zakresie art. 22.1.1 (uprawnień) ? należy odnieść wyłącznie do podmiotu (a więc w omawianym przypadku wycieczki/kolonii - możemy żądać wpisu do rejestru działalności regulowanej ? bez względu na fakt, że jeden wykonawca powinien taki wpis mieć, a inny nie). 
b) ? skoro prawo przewiduje obligatoryjność takiego wpisu wyłącznie od osób prowadzących działalność gospodarczą, to czy w przypadku, gdy przedmiot zamówienia nie wymaga od wszystkich wykonawców posiadania takiego wpisu ? można w ogóle postawić warunek w zakresie uprawnień (tj. warunek dotyczy Kowalskiego, ale niekoniecznie Nowaka) ? czy jest to dopuszczalne w kontekście art. 22.1?