1

Temat: Wyrok/Orzeczenie

poszukuję Wyroku dopuszczającego zastosowanie w opisie przedmiotu zamówienia odległości od siedziby zamawiającego.
tak jak często stosują zamawiający w przypadku np. dostawy paliw (stacja paliw oddalona od siedziby Zamawiającego w odległości nie większej niż XX km)
Jak ma Ktoś coś takiego to bardzo uprzejmie poproszę?

2 (edytowany przez Marcel 2011-01-25 19:20:22)

Odp: Wyrok/Orzeczenie

Wyroku nie posiadam, jednak Przedmiotowe żądanie może zostać sklasyfikowane jako warunek dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Na potwierdzenie tak postawionego warunku można zażądać od wykonawcy dokumentu w postaci wykazu narzędzi i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami. W takiej sytuacji dysponowanie stacjami będzie oznaczało posiadanie odpowiedniego narzędzia a jego położenie będzie stanowiło cechę tego narzędzia.

3

Marcel ja mam trochę inny przedmiot zamówienia niż dostawa paliw, ale również uwarunkowany odległością.
Odległości nie ppotraktowałem jako warunek dysponownia odpowiednim potencjałem, czy osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.
Warunek taki zapisłem wyłacznie w opisie przedmiotu zamówienia i dodatkowo wsatiwłem oświadczenie w formularzu ofertowym, Wykonawca składając ofertę i podpisując formularz ofertowy oświadcza, że spełnia warunek.
Teraz poszukuję jakiegoś orzczenia jakby co że Zamawiający formułując tak opis przemiotu zamówienia wprowadzając warunek odległości, nie ograniczył konkurencji.
Jak coś to nadal oczekuję na wyroki.

4

To trzeba poszukać, myślałem że chodzi ci bardziej o dysponowanie stacjami w odległości X, lub podobnie, w każdym razie odległość jest dopuszczalna, lecz są inne zdania, że utrudnia to czyn uczciwej konkurencji.

5

Ja mam trochę innych przedmiot zamówienia ale też uwarunkowany odległością, która dla mnie czyli zamawiającego jest obiektywnie istotna:)

6

Zdania odrębe zawsze się znajdą szczególnie po stronie reprezentantów Wykonawcy, no ale czasami Zamawiający wydtkujący środki publiczne musi wprowadzić pewne uwarunkowania.

7

Warunkiem udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w przedmiocie dostawy paliw może być obowiązek posiadania stacji paliw lub dystrybutora w odległości oznaczonej w sposób obiektywny od Twojej siedziby i wskazanej precyzyjnie w ogłoszeniu o zamówieniu.
O udzielenie zamówienia publicznego mogą ubiegać się wykonawcy, którzy dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia. W przypadku postępowania na dostawę paliw przez warunek posiadania potencjału technicznego należy rozumieć m.in. posiadanie określonej liczby stacji paliw lub dystrybutorów znajdujących się w oznaczonej przez Ciebie odległości od Twojej siedziby, jak również posiadanie stacji paliw lub dystrybutorów na terytorium kraju w ilości oraz w rozmieszczeniu odpowiadającym Twoim uzasadnionym potrzebom. Tym samym za dopuszczalne i racjonalne wydaje się określenie warunków udziału w postępowaniu w sposób umożliwiający złożenie ofert przez wykonawców, którzy dysponują stacją paliw lub dystrybutorem, oddalonych od Twojej siedziby w odległości pozwalającej na bezpośrednie korzystanie z przedmiotowej dostawy (bez konieczności magazynowania paliwa w Twojej siedzibie).
Przedstawiam przykładowy zapis warunku udziału w postępowaniu, jaki możesz zamieścić w ogłoszeniu o zamówieniu:
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy:
1. dysponują bądź będą dysponować w celu realizacji zamówienia stacjami paliw zlokalizowanymi na terenie Polski, czynnymi całodobowo, zapewniającymi tankowanie paliwa, tj. etyliny bezołowiowej 95, etyliny bezołowiowej 98, oleju napędowego, położonymi jedna od drugiej w promieniu nie większym niż 50 km przy całkowitym pokryciu terytorium Polski;
2. dysponują bądź będą dysponować w celu realizacji zamówienia stacją paliw zlokalizowaną w odległości nie większej niż 5 km od siedziby zamawiającego (dokładny adres).
Orzeczenie Postawienie przez zamawiającego warunku udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia w przedmiocie dostaw paliwa, dotyczącego posiadania stacji paliw ?na terenie całego kraju?, bez dalszego jego uszczegółowienia poprzez określenie minimalnej wymaganej liczby stacji i wymaganego ich położenia na terenie kraju, oznacza, iż jego spełnienie następuje już w przypadku dowolnej liczby stacji (dwie lub więcej) i bez względu na miejsce ich położenia (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 22 stycznia 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 25/09).
Jednocześnie pamiętaj, iż niedopuszczalne wydaje się uznanie odległości stacji paliw od Twojej siedziby za kryterium oceny ofert. Zgodnie z treścią
art. 91 ust. 3 ustawy Pzp, kryteria oceny ofert mogą odnosić się jedynie do przedmiotu zamówienia. Nie mogą zatem dotyczyć właściwości wykonawcy, w szczególności jego wiarygodności ekonomicznej, technicznej lub finansowej. Tym samym, weryfikacji szeroko pojętej wiarygodności dostawców lub wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia powinieneś dokonać jedynie w toku oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.

8

Sygn. akt: KIO/UZP 25/09 - ale nie czytałam więc nie wiem czy się przyda

9

Dziękuję:) jak "Ktoś" coś jeszcze ma to jestem zainteresowany.

10

Dobry jest wyrok smile