1

Temat: Dopuszczenie=przedłużenie ?;)

Witam.

Wpłynęło do nas  pytania odnośnie dopuszczenia  kilku produktu w innym opakowaniu niż Zamawiający określił z odpowiednim przeliczeniem. Czy w przypadku wyrażenia zgody i dopuszczenia musimy przedłużać termin składania ofert? Jaka u Was jest praktyka w takiej sytuacji, gdy ktoś zwraca się o Dopuszczenie czegoś?

pozdrawiam

2

Odp: Dopuszczenie=przedłużenie ?;)

Bitter napisał/a:

1. Czy w przypadku wyrażenia zgody i dopuszczenia musimy przedłużać termin składania ofert?
2. Jaka u Was jest praktyka w takiej sytuacji, gdy ktoś zwraca się o dopuszczenie czegoś?

1. Tak.
2. Można ulec sugestii - wszystko zależy od konkretnego przypadku.

3

Czyli jak w formularzu było że w opakowaniu ma być 100 szt.  a opakowań 4 a my wyrazimy zgodę na zaoferowanie 150 szt w opakowaniu z odpowiednim przeliczeniem to muszę przedłużyć chociaż o ten jeden dzień?

4

Moim zdaniem tak. Nie ważne jaki jest ciężar gatunkowy zmiany, ważne jest że zmiana dotyczy przedmiotu zamówienia.

5

jeżeli zmiana opakowań ma wpływ na cenę oferty to oczywiście przedłużasz - o jeden dzień to mało

6

lepiej przedłużyć  i dostać dobre oferty ! ale nie wszyscy decydenci to rozumieją

7

Brak przedłużenia, często skutkuje ogromnymi problemami przy ocenie.

8

Ogłoszenie było 24 stycznia, 1 lutego otwarcie. Odpowiedziałbym dzisiaj i dzisiaj przedłużył. Czy to jest na tyle istotna zmiana aby przedłużyć o więcej niż jeden dzień?

9

7 dni na styk - z doświadczenia ja daję z 10 dni , do otwarcia jeszcze jest  czas to o 1 dzień wystarczy

10

Jak już będziecie przedłużać to dajcie może 3 dni, 1 dzień trochę mało.

11

Bitter napisał/a:

Ogłoszenie było 24 stycznia, 1 lutego otwarcie. Odpowiedziałbym dzisiaj i dzisiaj przedłużył. Czy to jest na tyle istotna zmiana aby przedłużyć o więcej niż jeden dzień?

Przedłużyć musisz. Ile??? Decyzja nalezy do Ciebie.

12

Jak by się uprzeć to niekoniecznie trzeba przedłużać. Ogłoszenie było w poniedziałek - tak? Więc do terminu składania  ofert pozostało jeszcze trochę czasu, który mogą wykorzystać  na ich poprawienie - Dzisiaj, jutro, piątek, a w poniedziałek mogą wysłać kurierem ofertę, na wtorek zdążą.

13

marcinek_com napisał/a:

Jak by się uprzeć to niekoniecznie trzeba przedłużać.

trzeba, trzeba - nie ma się co upierać

14

z ostrożności procesowej należy przedłużyć

15 (edytowany przez Bitter 2011-01-26 10:32:07)

Czy muszę zmieniać formularz cenowy czy wystarczy to oświadczenie Zamawiającego, że dopuszcza w określonych pozycjach inne wielkości opakowań a Wykonawcy zobowiązani będą do podania w swojej ofercie ilości opakowań jak i ilości sztuk  w opakowaniu - tak aby Zamawiający miał możliwość sprawdzenia czy Wykonawca zaoferował odpowiednią wymaganą przez Zamawiającego ilość???

Taka zmiana formularza byłaby dla nas dosyć trudna i raczej "syzyfowa" bo może zaraz ktoś znowu zadać pytanie i znowu zmiana formularza a tak Wykonawcy w przypadku zaoferowania innych opakowań mają to zaznaczyć w formularzu.

W siwz dodatkowo mam  zapis "W przypadku rozbieżności  pomiędzy treścią SIWZ a treścią udzielonych w trakcie postępowania  odpowiedzi na pytania, jako obowiązującą należy przyjąć treść pisma zawierającego późniejsze oświadczenie Zamawiającego."

Co myślicie? i nie byłoby problemu z róznymi wersjami formularza w ofertach.

16

zrobisz jak chcesz ja daję zamienny wzór formularza

17

myszy1953 napisał/a:

7 dni na styk - z doświadczenia ja daję z 10 dni

Cóż, szefostwo najbardziej nauczyło się zwrotów "kiedy można najszybciej?" i "dajcie minimalny termin" . Eh...

18

znam to ! na siwz dwie godziny,najlepiej robić na zapas ...  na sprawdzenie ofert 1/2 godziny - wynik najlepiej w tym samym dniu a jak uzupełnienia to minimalny czas - zawsze za długo a najlepiej z terminami realizacji to co trzeba wykonać zgodnie ze wszystkimi rygorami w 6 miesięcy skracaja do 4 itd. itd.

19 (edytowany przez Bitter 2011-01-26 11:51:20)

A jakie kłopoty z urlopem .... no i człowiek musi znać się na sprawach od medycznych, leki, przez hydraulikę i budowlankę po usługi prania ^^

A najgorzej jak człowiek od spr. merytorycznych (który złożył zam.) na wpływajace pytania powie "nie wiem",  "a co to za firma?",  "a musimy odpowiadać?"  albo lepsze kwiatki....

Jak mówię, że na uzupełnienie tak z 6 dni trzeba by było dać to patrza na mnie jak na heretyka, który chce im zamówienie uwalić smile

20

urlop 1x 10 dniowy

21

później szarpany najlepiej w poniedziałki lub piatki i najchętniej w listopadzie

22

Razem z zaległym mam w tym roku 40 dni i ileś tam godzin. Inna sprawa ile z tego będzie faktycznym urlopem a ile fikcyjnym:). Tośmy sobie ponarzekali smile

23

ale pracować trza a nawet trzeba

24

Szczególnie z hipotecznym big_smile