1

Temat: pilne

Witam!
Bardzo proszę o pomoc. Przygotowuję postępowanie na zatrudnienie kadry do projektu. Do przetargu zamierza starować osoba, która brała udział przy pisaniu tego projektu - zna przeznaczoną kwotę na realizację zadania. Dla mnie jest to złamanie zasady uczciwej konkurencji. Ale osoba, która jest fachowcem w Urzędzie uważa, że to nie jest podstawą do ewentualnego wykluczenia - sprawa sądowa trwająca wieki, trudność w udowodnieniu jej udziału przy pracy nad projektem itd. A jak wy to widzicie??? Bardzo proszę o pomoc!!!

2

Odp: pilne

proponuję ujawnić kwotę jaką zamawiający może przeznaczyć na realizxację zam. - i wszyscy będą na równych warunkach

3

Zrób tak jak radzi danaug

4

Czy to jest zgodne z przepisami?

5

Skoro danaug twierdzi że jest, to jest wink

6

No ja niestety,  pewny nie jestem.

7

A co to za tajemnica?!? smile

8

Jeżeli budżet jest jawny - toż to żadna tajemnica

9

Jeśli uznać, że ta informacja to tajemnica to musi znaleźć się droga do wykluczenia W., który tę informację ma.

10 (edytowany przez beata223 2011-02-01 10:11:43)

Zgodnie z przepisami zamawiający na otwarciu ofert podaje informację o kwocie jaką zamierza przeznaczyć na realizację zadania. A co z  kryteriami ocen? Jakie wybrać? Bo na pewno nie cena kiedy jest znany budżet.

11

Formalnie to kwotę jaką   zamierza przeznaczyć zamawiający na sfinansowanie zamówienia można podać bezpośrednio przed otwarciem ofert - art. 86 ust. 3 ustawy Pzp. Ale to tylko z formalnego punktu widzenia. Może lepiej podać wartość szacunkową zamówienia. Moim zdaniem, wcześniejsze podanie kwoty jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, nie daje żadnemu wykonawcy przewagi na konkurentami a zatem nie ogranicza konkurencji i zasady równego traktowania wykonawców.
A  tak na marginesie - wykluczenie wykonawcy, który brał udział w pracach związanych we wstępnym etapie zamówienia, wymaga spełnienia co najmniej trzech przesłanek. Szerzej na ten temat w opinii dostępnej na stronie UZP oraz w wyrokach KIO:
KIO 1385/10 z dnia 14 lipca 2010 r
KIO 1835/10 z dnia 9 września 2010 r.

12

karolk napisał/a:

Formalnie to kwotę jaką   zamierza przeznaczyć zamawiający na sfinansowanie zamówienia można podać bezpośrednio przed otwarciem ofert - art. 86 ust. 3 ustawy Pzp.

Można?!? Należy podać! - i tylko tyle. Nigdzie nie ma zakazu podawania jej wczesniej - z zachowaniem, oczywiscie, równego traktowania wykonawców.

13

danaug napisał/a:

proponuję ujawnić kwotę jaką zamawiający może przeznaczyć na realizxację zam. - i wszyscy będą na równych warunkach

Na pewnym szkoleniu osoba prowadzaca spotkanie opowiedziala nam o sytuacji w ktorej zamawiajacy gdy podal w ogloszeniu wartosc szacunkowa zamowienia/lub kwota jaka zamierzal przeznaczyc (nie pamietam dokladnie) to mial na karku rzecznika dyscypliny fp, z uwagi na fakt ze wszyscy wykonawcy "wstrzelili" sie z cenami na podana kwote i nie bylo mowy o oszczednosciach

14

Podać można szacunkową wartość zamówienia, kwotę przeznaczoną na zrealizowanie zamówienia, nie bardzo.

15

Proszę wskazać przepis  prawa, który naruszyłem podając wartość szacunkową zamówienia - takie pytanie zadałbym kontrolującemu a w związku z poprzednim postem takie pytanie zadaję  Marcelowi.

16

Karo napisał/a:

Na pewnym szkoleniu osoba prowadzaca spotkanie opowiedziala

Nie przejmuj się tym co mówi wodzirej - oni różne zabawne historie opowiadają. A co na to osoba szkoląca? wink

17

karolk napisał/a:

Proszę wskazać przepis  prawa, który naruszyłem podając wartość szacunkową zamówienia - takie pytanie zadałbym kontrolującemu a w związku z poprzednim postem takie pytanie zadaję  Marcelowi.

No przecież ja nie mam nic przecieko temu aby podać szacunek!, miałbym problem czy podać kwotę przeznaczoną na sfinansowanie zamówienia!

18

I tu jest problem! Kwota na realizację zadania brana jest z projektu: to co jest szacunkiem jest równocześnie kwotą przeznaczoną na realizacje zadania.

19

MIRAS napisał/a:
Karo napisał/a:

Na pewnym szkoleniu osoba prowadzaca spotkanie opowiedziala

Nie przejmuj się tym co mówi wodzirej - oni różne zabawne historie opowiadają. A co na to osoba szkoląca? wink

Osoba szkoląca nie podjela tematu, bo nie czula sie chyba na silach smile
Nie wiem jak sie skonczyla dla zamawiajacego ta "przygoda" ale przez takich nadgroliwych rzecznikow dyscypliny zaczynam popadac w paranoje

20

beata223 napisał/a:

I tu jest problem! Kwota na realizację zadania brana jest z projektu: to co jest szacunkiem jest równocześnie kwotą przeznaczoną na realizacje zadania.

To nie ma się co martwić, macie jedną spójną kwotę.

21

przecie kwotę można sprawdzić w budżecie jest jawna

22

Można, można.

23

Witam. Dorzucę coś jeszcze do tego posta - także beata223 przemyśl sprawę, a więc :
"Przedsiębiorca, który pomagał zamawiającemu w przygotowaniu postępowania nie musi być z niego automatycznie eliminowany. Zależy to od wagi informacji, które uzyskał i które mogą postawić go na uprzywilejowanej pozycji względem pozostałych wykonawców.
Podstawę do wykluczenia wykonawcy, który brał udział w przygotowaniu przetargu daje art. 24 ust. 2 pkt 1 ustawy - Prawo zamówień publicznych. Przepis ten wymaga, by firma, która ma zostać wykluczona z postępowania bezpośrednio wykonywała czynności związane z przygotowaniem przetargu. Nie chodzi więc o jakikolwiek udział w pracach przygotowawczych, ale o "bezpośredni" udział. Poza tym, jeśli udział wykonawcy w przygotowaniu postępowania nie utrudni uczciwej konkurencji, to taki wykonawca nie tylko nie musi, ale wręcz nie może zostać wykluczony z tego postępowania. Jedną z przesłanek, jaką może sugerować się zamawiający przy ocenie czy wykluczyć wykonawcę z postępowania, jest wiedza powzięta przez przedsiębiorcę w trakcie prac nad przygotowaniem przetargu. Jeśli wiedziałby więcej niż inni i wiedza ta mogłaby stawiać go na uprzywilejowanej pozycji, to rzeczywiście wykluczenie może okazać się konieczne. Na marginesie warto dodać, że wykluczenia z przetargów na podstawie przytoczonego wyżej artykułu spotyka się w praktyce stosunkowo rzadko.

Źródło: Rzeczpospolita z dnia 19 stycznia 2011 r.

24

Ja też dorzucę.
Wydaje się, że przy analizie należałby wziąć pod uwagę nie wiedzę pozyskaną w toku przygotowania, co raczej WPŁYW na treść specyfikacji, dzięki której konkurencja może mieć istotne trudności. Sama wiedza jest mało istotna, bo po pierwsze zazwyczaj nie jest ona mocno tajna, po drugie wszystko ma być opisane w specyfikacji, po trzecie praktycznie istotne jest przewidywanie zamiarów (czyli cen) konkurencji, a wobec tej wiedzy możliwości zamawiającego to bzdet.