1

Temat: przekazanie siwz faksem

prowadziłem dialog a teraz muszę zaprosić do składania ofert. czy mogę zaproszenie i siwz przesłać faksem  czy tylko w formie pisemnej (wysyłając pocztą).
jest to dla mnie istotnie gdyż na złożenie ofert muszę dać 10 dni od dnia przekazania. faksem wiadomo od kiedy liczyć te 10 dni a pocztą to muszę dać zapas, żeby dotarło do wykonawców zanim zacznie biec te 10 dni.

pozdrawiam

szad

2

Odp: przekazanie siwz faksem

Możesz faksem.

3

Czy można? - jeżeli wszystkim to wydaje się że można. Zadbaj o potwierdzenie otrzymania czytelnej SIWZ  i w ślad za faksem wyślij w formie pisemnej. Zastanów się czy nie lepiej wysłać w formie elektronicznej.

4 (edytowany przez Darek W. 2011-02-01 10:37:14)

Przekazanie=przesłanie, wysłanie, nadanie. Ja bym wysłał a tym samym przekazał priorytetem. I tym samym masz zachowaną formę pisemną. Tu raczej faksu bym unikał.

5

Czyli nie uznajesz przesłania SIWZ drogą elektroniczną?

6

Darek W. napisał/a:

Przekazanie=przesłanie, wysłanie, nadanie. Ja bym wysłał a tym samym przekazał priorytetem. I tym samym masz zachowaną formę pisemną. Tu raczej faksu bym unikał.

z czego wnioskujesz, że przekazanie = przesłanie, wysłanie, nadanie?
przekazanie raczej interpretuje się z faktem doręczenia do rąk. to że nadasz coś na poczcie nie jest równoważne z tym, że przekazałeś. przynajmniej taka jest moja opinia.

7

szad napisał/a:
Darek W. napisał/a:

z czego wnioskujesz, że przekazanie = przesłanie, wysłanie, nadanie?
przekazanie raczej interpretuje się z faktem doręczenia do rąk. to że nadasz coś na poczcie nie jest równoważne z tym, że przekazałeś. przynajmniej taka jest moja opinia.

Wnioskuję za KIO oraz ze słownika, a Twoje oznacza dostarczenie.

8

Przekazanie oznacza po zmianach wysłanie a nie doręczenie.

9

W jakim słowniku przekazanie = przesłanie, wysłanie, nadanie?

10

aj... no proszę Cię ....

11

Kiedyś było że terminy liczyły się od dnia kiedy fizycznie wykonawca otrzyma wiadomość, teraz po zmianach przepisów pzp, momentem kiedy liczy się termin jest moment nadania, dzisiaj wysyłasz jutro liczysz termin jako dzień pierwszy.

12

nie ma co prosić, dyskusja stała się prawie akademicka, więc pytam wink

13

psz napisał/a:

nie ma co prosić, dyskusja stała się prawie akademicka, więc pytam wink

"Akademicko" w tej sprawie już się KIO wypowiedziało dawno.  Prawda Karolk i Marcelu ? smile

14

Chcesz powiedzieć, że KIO stwierdziło to co Ty wyżej? Nie uznajesz wysłania SIWZ drogą elektroniczną? Czemu odradzasz wysłanie, przeprszam - przekazanie specyfikacji faksem?

15

Osobiście wypowiadam się tutaj w kwestii przekazania dokumentu, od jakiego należy liczyć termin.

16

to podajcie te wyroki, gdzie stwierdzono, ze przekazanie jest równoważne z nadaniem.

17

http://www.przetargipubliczne.pl/numery/marzec-2010/sposob-przekazania-oswiadczenia-woli.html