Odp: unieważnienie
Czyli twoim zdaniem do unieważnienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → unieważnienie
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czyli twoim zdaniem do unieważnienia?
Moim zdaniem, należy unieważnić to postępowanie, w którym koperta z ofertą została otwarta przed terminem otwarcia ofert. Oczywiście, że mogą być inne zdania w tej sprawie i ja je uszanuje, ale pozostanę przy swoim.
Hmm, sprawa nie tak do końca jasna.
no doszło do otwarcia przed terminem, ale z winy wykonawcy. włożył ofertę nie do tej koperty co trzeba. koperta wskazywała na przetarg którego otwarcie odbyło sie 02.02, otworzyłam zgodnie z oznakowaniem na kopercie a tam zonk... oferta niedotyczy tego przetargu a wiec niezgodna z siwz.
dzisiaj otworzyłam 2 przetarg i tak jak myslałam w ofercie oznakowanej na 03.02 jest oferta która powinna byc w kopercie na 1 przetarg czyli 02.02.
co robić? nie unieważniać i rozstrzygnąć przetarg odrzucająć pomylone oferty (ich tresc nie odpowiada tresci siwz)
no Chłopaki co zrobić ???
Wczytując się w różne porady, to tylko się powiesić (podsłyszane porzekadło).
Jednak starając się działać pozytywnie i konstruktywnie proponowałbym ratować co się da jak następuje. Oba przetargi zostawić. Kontrowersyjną ofertę z pierwszego przetargu otwartą na drugim otwarciu uznać i zaliczyć do pierwszego (jeśli oba zestawy wykonawców pokrywają się - to nie powinno być żadnego problemu). Tej drugiej oferty, otwartej pomyłkowo na pierwszym otwarciu, nie uznać zupełnie, wtedy nawet można odesłać (rozumiem, że koperty wewnętrznej nie było i treść stała się dostępna).
odesłać a nie odrzucić??? skoro ofeta jest na sprątannie budynku B, a złożona w przetargu na sprzątanie budynku A
Zgadza się: można odrzucić - jest dobra podstawa.
DZIĘKI:)
a co powiesz, o spółce cywilnej i zaswiadczniu us?? wiem wiem temat klepany od zawsze.
ale jak w zaswiadczeniu wymieniona jest spolka i wspólnicy z nazwiaska to wystarczy z. z us wystawione na spoke, znalazłm orzeczenia które własnie tak mowi.
a Wy co robicie ze spółkami??
Orzeczenie:
Zaświadczenia z ZUS i US zobowiązani są złożyć poszczególni wspólnicy spółki cywilnej, a także spółka, jako podmiot gospodarczy nieposiadający osobowości prawnej. A zatem zamawiający ma prawo wymagać zaświadczenia od poszczególnych członków spółki cywilnej (wyrok ZA z 28 lipca 2005 r., sygn. akt. UZP/ZO/0-1885/05).
Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 737/08).
Re: unieważnieniewiadamo, orzeczenia sa różne.
a mi chodzi o to co Wy robicie ze spółkami???
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc