1

Temat: aneks do umowy

Takie pytanko.
Wykonawca zwrócił się o zmianę stawki podatku VAT. Przesłał aneks do umowy powołał się na pkt.....ppkt....... SIWZ  pod tym punktem była zmiana stawki VAT w wypadku zmiany ustawowej. i tyle zmiana ma obowiązywać od 1 stycznia

Moje pytanie brzmi. Umowa realizowana zgodnie z harmonogramem. Czy w takim wypadku nie zmienić w umowie  kwoty należnej Wykonawcy brutto i stawki VAT. A może nic nie zmieniać i zostawić to co przedstawił wykonawca?

A może jeszcze inne pomysły?

2

Odp: aneks do umowy

nina napisał/a:

Moje pytanie brzmi. Umowa realizowana zgodnie z harmonogramem. Czy w takim wypadku nie zmienić w umowie  kwoty należnej Wykonawcy brutto i stawki VAT. A może nic nie zmieniać i zostawić to co przedstawił wykonawca?

tutaj chodzi mi o kwotę w umowie brutto i netto

3

Jeszcze zapomniałam dodać iż w umowie był taki zapis.

Wynagrodzenie, o którym mowa w niniejszym paragrafie zostanie zmienione w przypadku urzędowych zmian w obowiązujących przepisach podatkowych, w tym zmiany podatku VAT.

4

No nie rozumiem w czym problem. Sprawa wydaje się najprostsza z możliwych: zmienić umowę, aneks pożądany.

5

Zgadza się hubal.

6

No chłopaki wsio spoko tylko czy czy zmieniam kwotę brutto i podatek VAT. Czy muszę. Może wystarczy aneks w takiej formie co zaproponował wykonawca czyli powołuje się na określony zapis SIWZ, czy zrobić zmianę wynagrodzenia? Czy przeliczyć kwotę jaka jeszcze pozostała do wypłaty?

7

Przeliczasz i zwiększasz kwotę jaka nie została wypłacona.

8

no to ok dzięki

9

Widzę jednak niejasność.

nina napisał/a:

1) czy zmieniam kwotę brutto i podatek VAT. 2) Czy muszę.   3) Może wystarczy aneks w takiej formie co zaproponował wykonawca czyli powołuje się na określony zapis SIWZ, czy zrobić zmianę wynagrodzenia? 4) Czy przeliczyć kwotę jaka jeszcze pozostała do wypłaty?

1) To zależy od kompletu szczegółowych zapisów umowy, których tak naprawdę nie znamy. Bazujemy tylko na przekazie pytającej - wydawało się wszystko oczywiste, w tym zapisy pozwalające na zwiększenie ceny.
2) Jeśli stawka podatku była w umowie, to koniecznie trzeba ją zmienić, najlepiej aneksem.  Jeśli z umowy wynika możliwość zmiany ceny, to też oczywiście zwiększamy, chyba że wykonawcy nie zależy.
3) Nie mogę uwierzyć, że wykonawca nie chce zwiększenia ceny. Może po prostu mając to na myśli niezbyt wyraźnie zapisał w tekście aneksu, wtedy aneks przeredagować (chyba że wykonawcy nie zależy).
4) Absolutnie zmiana nie może dotyczyć kwot wcześniej fakturowanych (tzn. w ub.r.).

10

No Hubal spoko rozwiałaś wszystkie moje wądpliwości