1 (edytowany przez agatka 2007-04-10 11:04:00)

Temat: Zmiana oferty... PILNE

Co zrobić w sytuacji, gdy wykonawca złożył pierwszą ofertę, a nastepnie w wyniku modyfikacji SIWZ złożył ofertę drugą oznaczoną "Zmiana", w której zmienił cenę i formularz ofertowy na prawidłowy (zmodyfikowany). Do oferty "Zmiana" dołączył oświadczenie, że dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postepowaniu znajdują się w ofercie złożonej jako pierwsza. Obie oferty zostały otwarte na jawnym otwarciu. Czy w takiej sytuacji konieczne jest wzywanie wykonawcy do uzupełnienia dokumentów w trybie art. 26.3., aby oferta "Zmiana" była kompletna, czy jest to zbyteczne, ponieważ wykonawca faktycznie złozył te dokumenty w pierwszej ofercie, a Zmiana dotyczyła tylko oferowanej ceny? Z góry dzięki za pomoc:)

2

Odp: Zmiana oferty... PILNE

Wykonawca dokonał zmiany tylko w formularzu ofertowym. Domniemam, że uczynił to w terminie, czyli przed otwarciem ofert, tak? Zatem nie trzeba go wzywać do uzupełnienia, ponieważ masz juz te dokumenty smile

3

dokladnie
bierzesz pod uwage oferte jako calosc (2 koperty) oczywiscie korygujac/tzn zamieniajac te dokumenty ktore zostaja zmienione przed otw ofert.

4

Tak, oczywiście zmiana oferty wpłynęła w terminie. Zastanawia mnie natomiast komentarz Prezesa UZP do tego artykułu: "w przypadkuzmiany oferty wykonawca składa, w miejsce oferty dotychczasowej, nową ofertę". Poza tym art. 68 kc "przyjęcie oferty dokonane z zastrzeżeniem zminy lub uzupełnienia jej tresci poczytuje się za nową ofertę". Szczerze powiem, że moje zdanie jest takie jak Wasze, natomiast wykonawca mi tu jeden miesza ze swoją nadinterpretacją.
W każdym razie dzieki Wam serdeczne za pomoc i szybki odzew:):):)

5

...ale zmiana dotyczyła tylko ceny, zatem wykonawca zmienił tylko samą cenę, nie musiał powtórnie składać dokumentów na ten sam termin...
Nie martw się Agatko, jest OK. smile

6

Poza tym art. 68 kc "przyjęcie oferty dokonane z zastrzeżeniem zminy lub uzupełnienia jej tresci poczytuje się za nową ofertę".

Tak, jest to nowa oferta i dotyczy tej części dla której wprowadziłaś zmianę. Pozostaje natomiast bez wpływu na treść innych dokumentów złozonych w pierwszej wersji. Z tej, nie uznaje się za ważną tylko tę częśc oferty, którą zmieniłaś a wykonawca dostosował się do tych zmian składając uzupełnienie. dlatego jest to nowa oferta. smile

nora

7

Norka śladami M.Olejnik stawia zawsze (prawie) kropkę nad "i" wink Jak zawsze...czujna smile

8

a moze to Monika O. ? lol

ale lubie jej sluchac a moze i obydwu smile

9

Buziak, dzięki:)

10

O, dziękuję.

Żałuję tylko, że nie zawsze mam czas na systematyczność... smile

A, propos, czy ktoś wie, gdzie zniknął nasz Piotr. Zbyt długo nie ma go na forum sad A, to przecież legenda, pierwowzór niedościgniony...

nora

11

Może Piotr miał dość zamówień i zdezerterował...;)