1

Temat: Zmiana VAT z własnej woli

Witam, pozmienialiśmy wszystkie umowy poniżej 14.000 , w których treści była podana stawka VAT 22% na 23%. Jednak teraz narastają w nas wątpliwości czy aby na pewno dobrze zrobiliśmy...
Czy W-wcy nie powinni do nas napisać, poprosić o zmianę umowy?
Czy kontrola nie zarzuci nam nadgorliwości i wyjścia przed szereg?
W sumie było to działanie na "niekorzyść" naszej firmy... gdyż są to dla nas wyższe koszty do zapłaty.
Ja jednak uważam, że w tym przypadku nie trzeba uskuteczniać biurokracji i wprowadzić zmiany jednym cięciem a nie ciągać się z W-cami i pisać pisma o korekty do faktur z błędnie wystawioną ceną brutto, a następnie godzić się po ich usilnych prośbach na aneksowanie umowy.
Co wy na to? Jakie jest Wasze zdanie?
Pytam bo mamy kontrolę w firmie i zabierają się do umów, jak się wybronić z tego?

2

Odp: Zmiana VAT z własnej woli

Ja z własnej inicjatywy zmieniałam VAT na 23 % w tych umowach gdzie miałam to przewidziane i miałam zapis że zmiana może nastąpić z Inicjatywy zamawiacza jak i wykonawcy.

3

Było to działanie "legeartis" i uważam że jak najbardziej prawidłowe, a o naruszeniu interesu Zamawiającego nie ma tu mowy.

4

and ma rację.

5

uważam inaczej
ustawowa zmiana podatku VAT nie skutkuje automatycznie zmianą w umowach było na ten temat mnustwo komentarzy przy zmianie stawki VAT z 7 na 22%
a zmiana jest niewątpliwie niekorzystna dla Z.

6

1) To nie jest temat z zakresu zamówień publicznych, zatem możliwe jest inne podejście.

2) Zmiana umów, w których zapisano nieaktualną stwakę, jest konieczna, tyle że nie wiadomo na czyją korzyść, to sprawa indywidualna i zależna od konkretnych zapisów. Jednocześnie popieram stanowisko danaug, ale nie and1 ani Marcela.

3) Konieczność i możliwość zmiana powinna wynikać z przepisów i z zapisów. W takiej sytuacji inicjatywa wykonawcy jest niekonieczna. Jednocześnie nie umiem w tej chwili rozstrzygnąć problemu: na czyją korzyść.

4) Argumentacji typu ?nie trzeba uskuteczniać biurokracji i wprowadzić zmiany jednym cięciem a nie ciągać się z W-cami i pisać pisma o korekty do faktur z błędnie wystawioną ceną brutto, a następnie godzić się po ich usilnych prośbach na aneksowanie umowy? żadna poważna kontrola raczej nie potraktuje poważnie.

5) Obawa przed zarzutami ?nadgorliwości i wyjścia przed szereg? jest przesadna, raczej należy obawiać się ewentualnego wykazania naruszenia konkretnych przepisów prawa.

6) Zgodnie z p.1 prawne możliwości zmiany są szersze. W ogóle jestem raczej ?za?.

7

W umowach poniżej 14.000 mam jedynie zapis:
"Wszelkie zmiany w treści umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu do umowy pod rygorem nieważności..." i nic więcej dot. zmian umowy.  Nie było tu opisanych żadnych konkretów więc na tej podstawie wprowadziliśmy aneksy do umów.
Uznalismy, że to na końcowym odbiorcy spoczywa obowiązek zapłaty podatku VAT, co za tym idzie, poniesienia kosztów związanych z jego podniesieniem.
Niby wszyscy jesteśmy tego samego zdania ale czy macie jakieś wskazówki jak obronić tą decyzję dot. szablonowego wprowadzenia aneksów do umów pon.14.000 przed organem kontrolującym?

8

A co? Czyżby już wskazywali naruszenia? Ciekawe czego?

Nero napisał/a:

... na końcowym odbiorcy spoczywa obowiązek zapłaty podatku VAT, co za tym idzie, poniesienia kosztów związanych z jego podniesieniem.

Jakby żywcem z moich postów smile

9 (edytowany przez Nero 2011-02-21 13:04:18)

Nauka nie idzie w las smile

Jeszcze nie ma formalnych wytyków ale kręcą nosem.